GG: 8169829
Samochód: MAN FE 19.414 wywrotka
dzien dobry chciałem sie spytac co to moze byc z obrotomierzem ?gdy z rana (szczególnie zimą)włacze światła to wyłancza mi sie obrotomierz.Póżniej sam wskakuje po ok.15 min.?zawilgocenie jakies czy co?
Od niemania ładowania mogła się żaróweczka skiepścić. Podnieś kabinkę i napręż trochę paski ( nie przesadź bo daleko nie ujedziesz), jeśli problem ustąpi, to paski trzeba wymienić.
Co ty opowiadasz chłopie. Jak by się paski ślizgały to by obrotomierz zaniżał mi jak się ślizgały to paski piszczały a obrotomierz działał tylko zamiast 600 obr miałem 400 a pisk był niemiłosierny nie wspomnę już że wywaliło przy tym EDC
Sprawdź wszystkie kable wychodzące z alternatora może być też że coś z zegarem się psuje zimne luty
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Do obrotomierza wychodzi osobny kabel z alternatora z płyty prostowniczej.
Co do tych zimnych lutów to ciężka sprawa znaleść ten lut, sam kiedyś z tym walczyłem aż pewnego dnia obrotomierz umarł i dałem sobie spokój z nim bo tylko wymiana na drugi by pomogła
Jak sam sobie nie możesz z tym poradzić udaj się do firmy BEL ul. Hutnicza 12A za Makro w stronę Rumi, oni mają MANa w jednym palcu
GG: 8169829
Samochód: MAN FE 19.414 wywrotka
dziekuje za porady pogrzebie troche.z ztym Belem to troche mam złe wspomnienia .dałem do nich fotel do zrobienia.troche cwaniaczki takie ale co tam jak trzeba bedzie to podjade.
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
I co z tego że silnik od tga tez taki miałem 464 jak i tak były dwa warianty napędu alternatora tak jak w starym f2000 na dwa paski lub na jeden szeroki z automatycznym napinaczem jak w tga jeśli to euro3 z EGRem
Ja zimne luty traktuje opalarką, lub w bardziej wyrafinowanych warunkach domowych piekarnikiem:). Popieram że obrotomierz staje przez paski, zapewne on nie leży na maksa przy odpaleniu ale na obroty też nie wchodzi.
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
Same płytki, a jak byś nie chciał rozbierać to opalareczka grzejemy. Piekarnik na 200 5min w środku i wystarczy tylko przy wyjmowaniu trzeba uważać na plastikowe elementy bo wtedy są delikatne.
_________________ TIR-SERWIS SOCHACZEW
Naprawa samochodów ciężarowych wszystkich marek Masz problem Renault lub Volvem z którym nie radzi sobie ASO. Zapraszam!! Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!! tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456https://www.facebook.com/LKWSERWIS
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 7 gości