[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Na czym się najwięcej naucze - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 27 lip 2011, 18:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam, to mój pierwszy post mimo że jestem stałym bywalcem tego forum od jakiegoś roku.

Nie będzie to pytanie jak od prawie każdego nowego kierowcy w moim wieku który zazwyczaj pyta "ile mogę zarobić" - bo na tym po prostu mi nie należy (jak na razie) wystarczy mi aby opłacić czesne (no właśnie studia ale to za chwile).

Moje pytanie brzmi gdzie i na czym się najwięcej nauczę oraz to czy dam radę ten trudny zawód połączyć z studiami niestacjonarnymi czyli 2 dni szkoły co 2 tygodnie i od czasu do czasu egzaminy.
Od października zaczynam studiować logistykę bo zawszę się interesowałem transportem dlatego też zależy mi na tym by jak najwięcej się nauczyć by w przyszłości "procentowało", czesne wynosi 1700zł za semestr

Post Wysłano: 27 lip 2011, 19:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Wszędzie można się czegoś nauczyć, wszystko kwestia podejścia i oczekiwań moim zdaniem. Co do nauki to myślę, że da rade połączyć. Nie wszyscy przecież jeżdżą po 4 tygodnie na zachodzie, możesz jeździć po kraju, w koło komina itd. Jest wiele opcji, sam się uczę jeszcze i znam wiele takich osób jeżdżących czy to busikami czy na zestawie już.

Post Wysłano: 27 lip 2011, 20:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
czy dam radę ten trudny zawód połączyć z studiami niestacjonarnymi czyli 2 dni szkoły co 2 tygodnie i od czasu do czasu egzaminy.
Na to pytanie akurat mogę ci odpowiedzieć. Owszem da się radę to połączyć. Sam skończyłem studia niestacjonarne I stopnia jednocześnie pracując jako kierowca. Niestety na dalszą edukację zabrakło mi samozaparcia i zrezygnowałem po 1. semestrze. Co prawda nie zawsze było z górki. Po 1. semestrze rozstałem się z firmą, bo nie chcieli mi dać wolnego na sesję. Potem jeździłem na skoczka, nieraz w miesiącu się zdarzyło, że w trzech różnych firmach. :mrgreen: Po prostu tam, gdzie ktoś akurat potrzebował wolne, to ktoś był na urlopie, to na chorobowym i jakoś to się kręciło. Ale jasno na wejściu przedstawiałem jaki jest temat, że nie interesuje mnie praca na stałe, bo mam szkołę itp. I pracodawcom to pasowało i mnie. I uwierz mi, że jak tak "poskakałem" cały miesiąc, to miałem nieraz więcej w kieszeni niż jakbym jeździł na stałe. :lol:

A na czym najwięcej się nauczysz? Polecam coś na plandece (kurtynowej :mrgreen: ), gdzie wozi się różne, nieraz niekonwencjonalne ładunki i trzeba trochę pokombinować przy zabezpieczeniu.

Post Wysłano: 28 lip 2011, 15:56
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: osobowy

Możesz i na busach czyli do 3.5DMC próbować ale także i na "duże" jeśli oczywiście masz odpowiednie uprawnienia. Nie tak dawno przeglądałem jakąś stronę i kierowca pisał że jeździ na międzynarodówce "dużym" i także studiuje. Wszystko jest do omówienia. Tylko musisz robić tak jak Pazdz od razu, na dzień dobry prosto z mostu że co dwa tygodnie masz szkołę i musisz być. Podczas sesji może gdy szef będzie ludzki to da troszkę pouczyć się.

Życzę Ci takiej firmy aby nie koligowała ze sobą praca jak i szkoła :)

Post Wysłano: 29 lip 2011, 1:22

Użytkownik

Użytkownik

uprawnień jeszcze nie posiadam - jestem jeszcze w trakcie robienia prawa jazdy, dziękuje za wszystkie porady :)

Post Wysłano: 29 lip 2011, 1:41

Najwięcej nauczysz się na własnych błędach, pod warunkiem, że będziesz wyciągał wnioski. Praktycznie wszędzie, gdzie pójdziesz nauczysz się czegoś. U jednego, który jeździ wiekowym sprzętem nauczysz się obsługi, drobnych (a nawet i grubszych) napraw, identyfikowania usterki. U szefa "dorobkiewicza" nauczysz się kombinować z tarczkami, jak omijać płatne odcinki dróg.
A kwestia pogodzenia studiów z pracą - to już wszystko zależy od tego, jak się dogadasz z pracodawcą, jaki ma "system" pracy. Najlepiej na jakiejś kurierce chyba, bo wiesz, że weekendy są wolne. Ale tam z drugiej strony niewiele do nauki będziesz miał - minimum wkładu pracy w zabezpieczenie ładunku, rozmieszczenia ładunku. Odpowiedzialność też znikoma, byleby nr plomby się zgadzał i żebyś na czas przyjeżdżał.

Post Wysłano: 29 lip 2011, 12:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ja jestem studentem logistyki i ukończyłem jak na razie 1 rok, więc powiem Ci czego możesz się spodziewać.

I Semestr:

1. Matma- macierze, wektory, równania liniowe
2. Podstawy logistyki- przedmiot najbardziej praktyczny. Tam nauczysz się wypełniać WZ, przesunięcia magazynowe, itd. Na wykładach opowiedzą Ci o tendencjach we współczesnym świecie i strategiach
3.Prawo Cywilne
4.Podstawy Procesów- zarządzanie procesami w logistyce

II Semestr

1. Matma- całki i analiza matematyczna + egzamin z całego roku
2. Ekonomia
3.Ekonomika transportu (bardzo poryty, ale konieczny) koszty, dygresje, charakterystyka środków transportu i wiele innych.
4. Normalizacja (Uczysz się regułek normy ISO 9001:2009 i zdajesz egzamin)
5. Marketing
6.Rachunkowość
7. Historia techniki
8. Socjologia

Tyle udało mi się spamiętać

Post Wysłano: 29 lip 2011, 14:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Najwięcej nauczysz się w Akademii Parkingowej, zajęcia prawie codziennie, weekendy najbardziej pracowite. :mrgreen:

Post Wysłano: 29 lip 2011, 20:37

Użytkownik

Użytkownik

Dziękuje jeszcze raz wszystkim :D
Dzieki piterowi mogę się przygotować (w sumie i tak dopiero od połowy sierpnia do pracy a mój instruktor zrobił sobie "małe" wakacje )

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]