Witam kolegów
Przepraszam, ale jestem nowy i nie chce mi się przeglądać wszystkie posty ;/
Dokładnie prośbę o radę, założyłem swoja działalność, dokładnie drzewo opałowe i kominkowe. I wiadomo na starcie szału kasy nie mam na włożenie firmy wiec potrzebuje auta do wożenia drzewa. Pluje takie auto żeby wzięło góra 5 metrów, na jeden kurs, czyli 5 ton. na razie nie posiadam kat. C tylko mam B, i powiedzcie mi czy znajdzie sie takie auto które na "B" do 3,5 T, a weżnie te 5 metrów. dawniej woziłem renault messenger z silnikiem 3.0, wytrzymało te 5 metrów ale to było tylko raz i ostatnio, bo to morderstwo dla auta, a tak 3 metry to lekko bierze i smiga, a dowodzie ma wbite tylko 1000kg

. więc w internecie często widzę fordy które maja wbite 1800kg, czy to iveco którzy chwalą się da się załadować 6 ton, czyli w sam raz dla mnie

.
czy lepiej kupic tego forda z 1800kg wozić po 2.5 metra żeby auto auto nie skaczyć, tylko wiadomo im więcej kursów to mniej opłaci.
A możne kupić stare auto ciężarowe, czy to MaN, czy Mercedes, Iveco. i iść na prawo jazdy "C". jeśli to tak to jakie???.
Niestety super kasy do wydania to nie mam ewentualnie 10.000 wiem ze szału nie znajdzie, ale nie tylko żeby się toczyło

, bo żądanej większej trasy nie będzie robiło tylko w okręcie 50km i dalej nie planuje wozić drzewo. Ale w tej cenie już dostawcze, czy iveco i ford, to znajdzie nawet z rocznika po 1990 i odpada mi robienia prawo jazdy.
I też ostanie pomysł to kupić dostawcze i ładować 3 metry na aucie i plus 2 metry na przyczepce, co sadzicie o tym.
Z góry dziękuje. pozdrawiam