Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 01 kwie 2010, 11:46
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam serdercznie jestem nowy na forum i chciałbym zapytaco kilka rzeczy doswiadczonych przedsiebiorców:)
Mam okazje
rozkrecic firme transportowa na zasadach podanych nizej:
1.Kupuje Auto od gosci(daf xf95 430 z przebiegiem 700tys ok troche mniej jest ) ten gosc załatwia mi prace na to auto nie wiem jakie stawkiza kilometr wiec nie bede pisal ale przypuszczam 2,50-3,00zl za kilometr
2.Jak wiadomo mlodzi przedsiebiorcy nie maja takich kwot pienieznych na kupno takiego zestawu wiec trezba kredyt wziąc byłem juz w banku moge dostac kredyt na kwote odpowiadajace cenie zestawu + drobne na paliwo na 2 piersze miesiace bo jak wiadomo pierwsza kase zobacze po 45 dniach
I tu moje pytania czy opłaca sie w to w chodzic ... auto wiadomo nie nowe ze sporym przebiegiem moze sie psuc itd. praca bedzie polegac na transporcie towarowym na terenie kraju z moich wyliczen na msc . zostanie troche kasy ... Sam nie wiem prosze o rade ... napewno wielu z was zaczynało podobnie.Chyba ze zostac na starych śmieciach i jezdzic u kogos nie martwiac sie o nic i zarabiajac wielkie g.... o wracac do domu na siweta !Porazdzie cos

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 13:19

Użytkownik

Użytkownik

Tak po chłopsku zastanów się, skoro wszystko jest tak super to czemu ten gość sprzedaje auto i daje Ci robotę :?:

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 13:50

Użytkownik

Użytkownik

Powiem ci tylko tyle prowadze transport jakiś czas, i gdyby każdy kilometr wychodził w granicach 2,5-3,0zl za kilometr i robił bym ponad 10 tys misięcznie km to niebyło by na co nazekac ,ale mam stałą robote i moze dzięki niej jeszcze zyje.Bo realia są zupełnie inne pogadaj z przewoznikami jakie są frachty to się przekonasz ze to ciężki kawałek chleba,bo ja roboty takiej bym nie oddał za takie kilometry :>

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 14:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

1. czy on Ci sprzedaje auto, a obiecuje robotę?

2. wiesz kiedy bank udziela kredytu na budynek użytkowy? kiedy deweloper ma podpisane umowy na wynajm co najmniej 35% powierzchni w nieistniejącym (niezbudowanym) jeszcze budynku.

3. dlatego najpierw robota w jakiś sposób zagwarantowana lub wyglądająca w miarę logicznie, potem kupowanie auta (środka produkcji).

4. jeżeli stawka jest 2,50zł/km jak są płatne kilometry puste, dojazdy do miejsc za- i rozładunku, opłaty za autostrady (jeżeli takie istnieją), czy wymagana jest OCP i jakiej wysokości, jaki jest czas oczekiwania na za- i rozładunek wolny od opłat, jakie są kary za nie podstawienie auta lub spóźnienie ze względu na awarię?

5. ostatnie: dlaczego, jeżeli to jest dochodowe ten znajomy wyzbywa się tego?

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 14:48

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3745303
Samochód: VOLVO FH12, 420.

Skup sie szczególnie na ostatnim pytaniu Cyryla.

Naprawdę, polecam sie nad tym głęboko zastanowić.

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 17:03

Użytkownik

Użytkownik

Zacznijmy od podstaw.
Ciężko powiedzieć czy Ci się opłaca czy nie, bo nie znam stawek. A to i tak nie wszystko, zależy ile kilometrów da się pod tą konkretną robotą wykręcić itp. U mnie jedno auto wykręca około 5 godzin jazdy, zostaje nam jeszcze 4 , fajnie.... Ale co z tego jak już nie da się więcej zrobić. Przykładowo masz załadunki od 6 rano do 17 i Ci czasu braknie. Dlatego bardzo się uśmiecham do tych co przewidują przebiegi po 500km dziennie i to jeszcze po PL. Nie mówię, że to nie realne bo sami czasem tyle wykręcimy, ale wszystko zależy od roboty. Przyjedziesz o 18 pod firmę, oni robią do 17 i stoi do rana mimo tych 4 wolnych godzin.

Jeśli ten ktoś się wyzbywa tego i Ci zapewnia robotę to wg mnie coś jest nie tak. Tak jak zostało wspomniane jak mam z czegoś dochód to po co mam go sobie zmniejszyć? :wink:

Szczerze powiedziawszy nie ryzykowałbym brania auta w kredyt. Wiem, nie masz kasy, ale to pierwsze auto, rozpoznanie tematu. Po roku czy tam jakim czasie będziesz wiedział jakie są realia, czy wyrobisz na kredyt itp. A tu jak Ci nie wyjdzie to zostaniesz z kredytem i żelastwem. Nie chcę Cię odwieźć od tego planu, ale powiedzmy że przestrzec :wink: Jak to mówią, kto nie ryzykuje ten nie ma.

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 19:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

A wiec ten gośc o ktorym rozmawiamy nie ma transportu (na allegro jest wystawiona aukcja wpiszcie w sam.ciezarowe 'praca' tam bedzie daf xf 95 czerwony
A wiec po rozmowie dzisiejszej z tym Panem dowiedziałem sie iz on nie prowadzi zadnej działalnosc gospodarczej zwiazanej z transportem on tylko sprzedaje auta a zeby ktos je kupił załatwia na nie prace ...
PRACA miała by polegac na transporcie towarów naczepa firanka w spedycji jego znajomego zapewniamł mnie ze praca jest ugadana i w 100procentach pewna ....wiec tak to wyglada jak bedzie w realu nie wiem !

2. wiesz kiedy bank udziela kredytu na budynek użytkowy? kiedy deweloper ma podpisane umowy na wynajm co najmniej 35% powierzchni w nieistniejącym (niezbudowanym) jeszcze budynku
hmmr nie zbyyt rozumiem o co ci chodzi cyryl ale powiem tyle ze odwiedziłem kilka banku wyliczyli mi miesieczna spłate raty i wyszło nie tak strasznie ...(poniewaz cena zestawunie przekracza 100tys pln

Wiem obawa o strate pracy itd tomozektos powie tak na powieznie jak maja zaczynac mlodzi ludzie w transporcie (najlepiej nie zaczynac :)) ale dla mnie to nie tylko praca ...spełnienie marzen po czesci
Kazdy opowiada tak zle w transporcie przewoznicy narzekaja kazdy narzeka ....nieoplaca sie opony drogie ,paliwo drogie kierowcy oszukuja ... ja tego nie widzi naprawde jakby było tak zle to by nie jezdzili a oni kupuja nowe zestawy przykladowo firma w moich okoli na poczatku roku 2009 zaczynali 1 zestawem za 40tysiecy dzis maja juz ze 70 i gdzie ta bieda nie wiem !Wiecie nie jestem łysy w transporcie miałem stycznosc z transportem troszke (w rodzinie mam przewoznika)ale tez narzeka :) a biedy nie wiedze ...Rozmawiajac z nim ma wrazenie ze przewoznicy tak maja cały czas narezkanie moze totrudny fach ale bez przesady cos zawsze zostaje kasy .
JESZCZE SIE TAKI NIE URODZIŁ ZEBY POLAKOM DOGODZIŁ - to jest tylko i wyłacznie moje zdanie na temat polakow bo wiem ze tam gdzie 2 polakow tam 3 zdania wiec prosze o 'nie komentowanie '

http://moto.allegro.pl/item974295241_da ... praca.html -tu jest link do auta chodz tam za duzoopisu nie ma

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 21:05

Użytkownik

Użytkownik

Mają tyle aut bo leasingi wzieli. To nie problem, kilka spraw do załatwienia i za miesiąc na placu mam 20 R500. Ale po co....? Poegzystuje kilka miechów i padnę. Bida, kryzys?

Opłacać się może nawet bardzo, tylko trzeba mieć kontakty....

Nie rozumiem, na siłę chcesz spełnić marzenia za wszelką cenę. Jak młody ma zacząć? Ano tak jak będzie miał kase na początek to zacznie....

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 21:59

Użytkownik

Użytkownik

Trochę duży ten przebieg w tym dafie jest..Więc może poszukaj innego auta jak tak bardzo chcesz coś rozkręcić ale to nie moja decyzja tylko twoja

Post Wysłano: 01 kwie 2010, 23:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Iveco Stralis AT440S43 T/P

Sam niedawno otworzyłem własną firmę transportową. Oto historia:

1. Zwolniłem się z pracy, bo przestał odpowiadać mi nowy system wprowadzony przez szefa.
2. Trzy dni później, bez mojej winy i zupełnie nieoczekiwanie, straciłem całkowicie moje drugie źródło utrzymania.
3. Stać mnie było na miesiąc wolnego, gdzie miałem czas dokładnie się rozejrzeć i podjąć decyzję.

Za rozpoczęciem własnej działalności zdecydowały czynniki:

1. Zagwarantowana współpraca ze spedycją, z którą już wcześniej współpracowałem - obustronne zaufanie.
2. Dokładna znajomość przyszłej pracy, stawek oraz warunków współpracy.
3. Wieloletnie doświadczenie w branży transportowej.
4. Możliwość łatwego dofinansowania inwestycji przez bank.
5. Niskie ceny środków transportu.
6. Zapał i chęć działania na własną rękę, wiara w siebie i motywacja przez ludzi mi życzliwych.
7. Przekonanie, że skoro pracując dla kogoś zarabiam na swoje utrzymanie i na zysk pracodawcy, mogę równie dobrze zacząć zarabiać tylko dla siebie.

Wreszcie - ja naprawdę kocham pracę kierowcy :)

Podjąłem decyzję, zacząłem. Chcesz spytać o koszty? Koszt zakupu sprzętu zamknąłem w 90 tys. netto. Dodatkowe koszty już poniesione, włącznie z paliwem, to obecnie 55 tys. zł netto. Jeżdżę od 3 tygodni, a pierwsze pieniądze powinny zacząć spływać na początku maja.

Radzę *naprawdę* dobrze się zastanowić. Przede wszystkim musisz wiedzieć na pewno, że będziesz miał pracę na ten zestaw oraz ile za tę pracę będziesz zarabiał i kiedy będą pieniążki na twoim koncie. Nie zapomnij, że od wystawionej faktury musisz odprowadzić podatek VAT i zaliczkę na podatek dochodowy niezależnie od tego, czy kontrahent ci zapłacił, czy nie. Na to również musisz mieć pieniądze. Plus niemałą sumkę na ewentualną większą naprawę samochodu - niestety takie rzeczy się zdarzają.

Jeśli się zdecydujesz i zechcesz wydać na sprzęt 100 tys. zł, radzę drugie tyle przygotować na rozpoczęcie działalności. Wtedy będziesz mógł mówić o jakimkolwiek komforcie psychicznym.

Jakkolwiek byś nie zdecydował - życzę powodzenia :)

http://truckmapa.wagaciezka.com - mapa dla ciężarówek

Post Wysłano: 02 kwie 2010, 11:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

7. Przekonanie, że skoro pracując dla kogoś zarabiam na swoje utrzymanie i na zysk pracodawcy, mogę równie dobrze zacząć zarabiać tylko dla siebie.
dokładnie mam to samo :lol:
Sytuacja jest taka praca juz jest dogadana wszystkieformalnosciz bankiem załatwione wystarczy podpis i kase na konto przejac auto juz mam dzis ogladac i pogadac z tym gosciem na zywo wiec sie wszystkiego powiem....to nie jest tak ze zaczynam prowadzenie działlnosci bez złotówki mam swoje oszczednoscina poczatek nie jest to 100tysiecy (bo to wisie wydaje grubo przesadzone niby po co procz samochodu itd tyle kasy) oscyluje w granicach 20tys.
Jak dobrze pojdzie to za 2 tygodnie bedzie mozna zaczac jezdzic
Mianowicie jeslichodzi o prace gadałem juz z włascicielem spedycji;wymagania dopracy to ;
typowy zestaw firanka burtowa , maty antyposlizgowe ,pasy trasportowe poprzeczne podłuzne , mulda dokregów w naczepie cotydzien przesyłanie faktur do ich biura płatnosci zalezne od zlecenia i czasu jegowykonania mozliwosc plastosci od radu 3pr.- lub całosc po 45 dniachod dostarczenia faktur na zlecenia Zagwarantowane ;platne puste kilometry chodz gosc mowił ze takich nie bedzie bo na kazdy załatwiaja powroty ...pierwsze zleceni z mojego miasta ,opieka spedytora (przydzielenie 1 spedytora doauta ktory bedzie tam wszysto załatwiał )
słyszałem cos o 13tys dofinansowania wie ktos wiecej otym ?

Post Wysłano: 02 kwie 2010, 14:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6002013
Samochód: z chłodnią

Ja myślę że nie masz co się zastanawiać bierz zestaw, wsiadaj, kasy będzie full. A tak na poważnie to prowadzenie działalności polega na umiejętności liczenia + odrobinie szczęścia. Jeśli jesteś w temacie to wiesz ze w tej chwili w branży trans. nie jest najlepiej. Wozić jest co ale zazwyczaj za pół darmo. Dla przykładu ostatnio wiozłem 24t z Bristol UK do Antwerp B ok 670km za 150E w tym prom. Wiec jesli ktos potrafi liczyc do pewnych wnioskow dojdzie sam.
pozdrawiam i życzę powodzenia.

Post Wysłano: 02 kwie 2010, 21:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wiem kolego ,ze jest ciezka w tym fachu ogólnie jest ciezko w kazdej branży ...ale myśle troche rozsądku i szcześcia i dam rade bede informował dalej co i jak :mrgreen:

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 10:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
24t z Bristol UK do Antwerp B ok 670km za 150E w tym prom
luks:P
taka stawke moja firma ma na kolku 40km. jeden zestaw wykreci min 4 kolka na dzien.
jak sie slyszy to si nie dowierza...

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 10:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dokladnie wychodzi ok 1,1pln za kilometr to vw LT biore 1,80pln/km

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 20:50

Użytkownik

Użytkownik

To kup LTka....

A licencje i inne pierdoły masz? Tego w 2 tygodnie nie załatwisz :U

Post Wysłano: 03 kwie 2010, 21:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: stare ale jare

Cytuj:
k&mtrans

Temat postu: Re: rozkrecenie firmy
Cytuj:
Możesz otrzymać z Urzędu Pracy max,19,4tyś Oraz z EFS niskooprocentowaną pożyczkę 6,5%, 50tyś z półroczną karencją spłaty.
Także to załatwiałem i zero problemów.

Post Wysłano: 04 kwie 2010, 11:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
k&mtrans

Temat postu: Re: rozkrecenie firmy
Cytuj:
Możesz otrzymać z Urzędu Pracy max,19,4tyś Oraz z EFS niskooprocentowaną pożyczkę 6,5%, 50tyś z półroczną karencją spłaty.
Także to załatwiałem i zero problemów.
A nie jest przypadkiem tak, ze na srodki transportu (oprocz dzialalnosci rolniczej) nie ma zadnych dofinansowan?

Sam rok temu walczylem o to w urzedzie pracy i niestety jedyne na co mogłbym dostac dofinanowanie to np wybudowanie/wyposazenie biura.
Natomiast na wszelkiego rodzaju opłaty np licencje, zabezpieczenia itp, nie.
Tak mi przynajmniej powiedzieli i to samo wyczytalem w necie.

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]