Nolan Trasnport jest największą Irlandzką firmą transportową posiadającą 450 ciągników siodłowych i ponad tysiąc naczep wykonującą transport drogowy na terenie całej Europy, firma została założona ponad czterdzieści lat temu przez Franka Nolana, obecnie jest kierowana przez założyciela wraz z synami i córkami.Ich stronka to
www.nolantransport.com.
Więc tak, w Nolanie nie pracowałem,ale co nieco wiem po rozmowach z drajwerami tam pracującymi, jak wszędzie są ludzie i taborety w tej firmie, spotkałem bardzo fajnych, starszych drajwerów, jak i tzw. "pekaesiaków", na pewno jeżeli zdecydujesz się na współpracę z nimi to nie słuchaj opinii ani skrajnie negatywnych, ani skrajnie pozytywnych, z tego co się orientuje to płacone mają 100 lun 120 euro dniówki (raczej sto), ale żeby tyle dostać trzeba wyjezdzić swoją normę, tj, jak np. zrobisz 200km jednego dnia to płacą ci tylko połowę dniówki, jeżeli płyniesz prmomem do Francji, to za friko, tak samo jak pauzy weekendowe, po prostu jak koła się nie kręcą to nie licz że coś dostaniesz, co do sprzętu to w większości nowe lub prawie nowe auta, jeżdżące po Irlandii to również 10-12 letnie pojazdy, mają około tysiąca naczep więc jest sporo przepinek, podobno część pracy to tzw. multidrops, czyli możesz mieć na naczepie np. dziesięć rozładunków, jeżeli chodzi o godziny pracy to na kontyncie i w UK w większości przestrzegają tacho, choć nie zawsze, ponoć młodych ganiają ile wlezie przez pierwsze pare tygodni, gdy jezdzisz po Irlandii to zapomnij żebyś przestrzegał tacho, no i na koniec mogę ci powiedzieć że VOSA nie za bardzo ich lubi więc kontrole w UK są dość częste, jakbyś miał jeszcze jakieś pytania to pisz na PW.