Cytuj:
zrób test na autobanie

Zalej zaraz za granicą do pełna, potem rura 150 aż do następnego tankowania, znowu zalej i policz co wyszło
![O_o :]](./images/smilies/icon_smile5.gif)
Ten sposób znam. Chodziło mi najbardziej o to, jaka będzie różnica w spalaniu podczas jazdą z prędkością np. 100 km/h, a 150 km/h.
Cytuj:
Nawet obliczenia komputera w samochodzie nie są super dokładne, a Ty to chcesz zrobić na podstawie jakiegoś wzoru

Napisałem w pierwszym poście czy w ogóle jest to możliwe
Cytuj:
Widze, że szykujesz sie na jakąs wyprawe i nie wiesz ile skosić pasażerów
Zawsze koś z nawiązką, ja tak robie, chociaz z reguły bywają o to awantury. Tylko prawda jest taka, że jak pasażerowie płaca tylko za paliwo, to Ty nie dośc że płacisz swoją częśc za paliwo to jeszcze dajesz swój samochód, zużywasz go i tak dalej, w starym aucie pewnie dolewasz jeszcze niektórych płynów

i tak dalej.
Tylko, ze jak pasażerowie skąpi, to uznają, że chcesz na nich zarobić

Generalnie sytuacja wygląda tak, że jadę do domu. Jest to prawie 500 km. Zabieram dwie osoby, które już ze mną jeździły, ja i moja dziewczyna. Nie chodzi mi o pokrycie całkowitych kosztów, bo wtedy musiałbym mieć cztery osoby. Chodzi raczej o ulgę dla kieszeni i w miarę możliwości zmniejszenie kosztów. Oni nie mają co narzekać, bo płacą taniej niż za pociąg, a są szybciej i nic ich nie interesuje praktycznie, tylko jadą.
Cytuj:
Przy takim małym silniku spalanie pewnie będzie spore, ale ja bym na Twoim miejscu zrobił jedną z dwóch najpewniejszych rzeczy
a) udał sie na forum jakiś fanklub VW, golfa czy cuś i po prostu zapytał ludzi, którzy robili takie pomiary
Jako prawdziwy maniak VW jestem zarejestrowany na trzech forach dyskusyjnych
Cytuj:
ja stosuje taka metode:
z reguły biore średnie spalanie ( u mnie 7 litrów) i stosuje to również do trasy, gdzie wiadomo wyjdzie mniej, 5-6 litrów zalezy jaka predkosc.
Ja robię podobnie. Jechałem już kilka razy i mniej więcej wiem ile spalę, jednak najbardziej chodzi mi o różnicę między jazdą na autostradzie 150km/h (oczywiście wiem, że dozwolona prędkość to 130km/h

), a jazdą z prędkością 90km/h.
Cytuj:
Zatankuj do pełna i jeźdź w tą trasę, którą zaplanowałeś. Jak przyjdzie czas na tankowanie to podjedź na stację i powiedz pasażerom, że jak chcą jechać dalej to muszą sami zatankować. Zadziała w 100 %

To już wyjaśniłem: nie mogę dwójki pasażerów obciążyć za przejechanie 500 km, bo po pierwsze nie zgodziliby się, a po drugie już nigdy by ze mną nie pojechali i nikomu by mnie nie polecili
Cytuj:
Pozostaje jeszcze pytanie czy Wolfzan boryka się z tą stroną problemu, czy może chodzi mu tylko to spalanie dla innych celów

Są to czysto teoretyczne rozważania dla własnej wiedzy.
Cytuj:
Spokojnie możesz przyjąc spalanie w granicach 8-9l/przy tych danych co podałeś
Tak właśnie mniej więcej liczę.
Cytuj:
No ale to chyba każdy wie i nieposądzałbym wolfzana o to, że trzeba mu takie rzeczy tłumaczyć

Jasne, że nie trzeba
Cytuj:
Co do wlewania pod korek, to przy małych dystansach trzeba być dokładnym.
Z tego co wiem, to ze względów bezpieczeństwa nie powinno się lać pod korek. Jeżeli dystrybutor przestaje lać paliwo, to nie powinno się dolewać "pod korek", ponieważ musi zostać trochę miejsca na gazy wydzielane przez benzynę.
Dzięki za zainteresowanie tematem. Trochę przerosło to moje oczekiwania. Temat można uznać za wyczerpany i zamknięty.l