Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 wrz 2008, 18:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: 124 CE

Witam

Mam pytanie od miesiąca jestem w trakcie robienia prawa jazdy kat C zawód kierowcy zawsze mi się podobał trochę nawet jeździłem ale oczywiście z kat B. Staram sobie wszystko dobrze rozplanować jak najlepiej robić sobie uprawnienia, mianowicie czy waszym zdaniem lepiej zrobić prawko na C i zaraz robić C+E a dopiero uprawnienia na przewóz rzeczy czy może zaraz po C zrobić te uprawnienia. Obecną pracę mam nudną mało płatną i biurową ale jako tako spokojną więc czas na zrobienie C+E miałbym. Jednak z drugiej strony dobrym rozwiązaniem byłoby po C zacząć jeździć juz i nabierać doświadczenie, ale coś czuje jako kierowca mógłbym nie miec czasu na zrobienie C+E. Co sądzicie o tym jak uważacie jak najlepiej powinienem zrobić.

Ps jak myślicie jakie są szanse na prace na jakiejś wywrotce czy jest to realne dla osoby bez doświadczenia ?

Pozdrawiam

Post Wysłano: 29 wrz 2008, 19:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

myślę, że najlepsze jest stopniowanie trudności.
najpierw zrób C, poszukaj prostej pracy aby nabrać jak najwięcej odświadczenia, a potem wyżej.

czas, cóż rzecz względna.
chętny zawsze go znajdzie.

Post Wysłano: 29 wrz 2008, 19:57

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
myślę, że najlepsze jest stopniowanie trudności.
najpierw zrób C, poszukaj prostej pracy aby nabrać jak najwięcej odświadczenia, a potem wyżej.

czas, cóż rzecz względna.
chętny zawsze go znajdzie.
prawie dobrze mowi tylko nowe przepisy moga byc przeszkoda . wedlug mnie zrob odrazu katE a pozniej szukaj pracy najpierw na solowke aby zdobyc troche pojecia. jesli chcesz jezdzic na zestawach to czasami lepiej zaraz po kursie wsiasc na taki pojazd

Post Wysłano: 29 wrz 2008, 20:52

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: DAF 105 XF

Witam, jestem tu nowy, właśnie zdałem egzamin C+E i po konsultacjach z kilkoma kolegami którzy jeżdżą już kilka lat postanowiłem od razu "wsiadać" na zestaw. Na solówce można, co prawda nabrać wprawy w ocenie gabarytów i siły inercji dużego pojazdu, ale na tym koniec. Inna technika jazdy, inne wymiary itp. Ja na twoim miejscu wsiadał bym od razu na zestaw. Powodzonka!

Post Wysłano: 29 wrz 2008, 22:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Jedna z pewniejszych interpretacji nowych przepisów, ktore wejdą w życie za rok mówi iż trzeba jak najszybciej zrobić C, C+E i kurs na przewoz rzeczy...

Ja naprzykład mam C, jeśli sie troche wstrzymam i przegapie wrzesień za rok, może sie okazać że po zrobieniu C+E i pomimo że zrobilem już wcześniej kurs na przewoz rzeczy to może mnie objąć kwalifikacja wstępna...

Jeśli nic sie nie zmieni to na wiosne albo wcześniej dorobie sobie na CE i na kurs na przewóz rzeczy i problem z głowy.

Tak więc Twój dylemat sie sam rozwiązuje,chociaż z tymi przepisami to nic niewiadomo...

Wiele osób na tym forum na takie pytanie jak Twoje odpowiadalo mi żeby robić od razu C+E.

Jak zrobisz C to zobaczysz... troche sobie pojeździłes bedzieszmiałprawko w ręce a z cięzarówkami jeszcze nie jesteś "na ty" ;-) po zrobieniu C+E dużo sie nie zmieni i tak bedziesz świeżakiem, tak więc Cyryl wg mnie to nie ma znaczenia kiedy zrobi....

Tak czy tak szkola stopniowania trudności nakazywałaby siadać na coś lżejszego, a zrobione C+E przeciez Ci w tym nie przeszkadza.

Jak zrobisz - Twój wybor.

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 8:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

1. koledzy przyjmują niezmienność świata otaczające i siebie, co nie zawsze się sprawdza. po zapoznaniu się z zawodem kat. C mamy wybór: wycofać się, lub iść dalej. natomiast z C+E będzie trudniej i kosztowniej.
2. szkolenie wstępne nie minie żadego z pracujących w zawodzie kierowcy, niezależnie czy posiada kurs na przewóz rzeczy / osób czy nie. więc posiadając kat. C i jeżdżąc pojazdami do 7,5t DMC nie wydamy na kurs na przewóz rzeczy, żeby za jakiś czas płacić za kurs według nowych zasad. chcąc dzisiaj jeździć zestawami trzeba wydać na kurs na przewóz rzeczy, a za jakiś czas będziemy podlegać nowemu szkoleniu.

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 13:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mógłbyś jakoś inaczej ując w słowach punkt 2 bo nie rozumiem?
Przeciez jeżdżac do 7,5 tony i tak musze mieć na kurs przewóz rzeczy.,

Cytuj:
więc posiadając kat. C i jeżdżąc pojazdami do 7,5t DMC nie wydamy na kurs na przewóz rzeczy, żeby za jakiś czas płacić za kurs według nowych zasad. chcąc dzisiaj jeździć zestawami trzeba wydać na kurs na przewóz rzeczy, a za jakiś czas będziemy podlegać nowemu szkoleniu.
nie czaje.... co ma piernik do wiatraka?

Przecież tak naprawde niewiadomo co będzie, jesli teraz zrobie C+E i kurs na p. rz. to niewiadomo czy i kiedy miałaby mnie objąc kwalifikacja wstepna, bo niby gdzie to można przeczytać?

Za ile, za 5 lat za 10?
Pewne jest natomiast że jak nie zrobie teraz na kurs na przewóz rzeczy, a zrobie C+E w październiku za rok to bede musiał zaplacic ciezkie pieniadze za kw. wst.

Poza tym dalej nie czaje co niby zmienia dorobienie C+E?

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 14:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

wystarczy przeczytać rozporządzenie ministra infrastruktury z dnia 2 lipca 2008r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących transport drogowy z Dziennika Ustaw Nr 124 Poz. 805

są tam:
przepisy ogólne,
wymogi dla ośrodka szkolenia,
warunki prowadzenia szkolenia,
szczegółowe warunki przeprowadzenia testów kwalifikacyjnych,
karta kwalifikacji kierowcy,
zakres tematyczny i czas trwania bloków tematowych,
wzór świadectwa kwalifikacji zawodowej,
wzór karty kwalifikacji kierowcy.

ostatni paragraf: rozporządzenie wchodzi w życie z dniem ogłoszenia.
więc po co pytać co będzie jeżeli już jest?

szkolenie wstępne w/g tego rozporządzenia to 280h, natomiast UE daje pewną dowolność, z której skorzystali Czesi i skrócili ten czas do połwy.
takie rozwiązanie od pewnego czasu postulują przewoźnicy.

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 14:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No ale co jest?
Po pierwsze nie odpowiedziałes na moje pytania.

Nie dogadamy sie.
Ja przyznaje że nie wiem jak jest i co będzie, ale Ty mi tego nie ułatwiasz.

Co już jest jak kwalifikacja wstepna dla kierowców sam. cięzarowych to temat, który zacznie sie dopiero za rok?

Gdzie moge przeczytac co z tymi co zrobia prawko wczesniej? Ze kiedy bede musiał zrobic kw. wst? za 5 10 lat czy nigdy?

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 16:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Liebherr LTM1100

rob wszystkie uprawnienia odrazu a pozniej bedziesz mial komfort wyboru co chcesz robic.

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 16:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
No ale co jest?
Po pierwsze nie odpowiedziałes na moje pytania.

Nie dogadamy sie.
Ja przyznaje że nie wiem jak jest i co będzie, ale Ty mi tego nie ułatwiasz...
informacje o stanie prawnym najlepiej czerpać z Dzienników Ustaw.
ja mogę coś przekręcić lub przeinaczyć, przecież nie będę przepisywał całego rozporządzenia.
przyznaję Dziennik Ustaw nie czyta się łatwo, ale wystarczy trochę chęci.

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 17:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Marix wiesz niedługo zdaję kat.C potem po nowym roku chce E. Nie zamierzam zwlekać. Na wakacjach odbędę kurs na przewóz rzeczy. Po co mi zwlekać. Będę czekał i będę musiał przejść 208 lub 140 kursu za duże koszty. A tak z 30 godzin...

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 17:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

rozporzędzenie o szkoleniu kierowców obowiązuje dla przewozu osób od 10 września 2008, a dla kierowców robiących przewóz rzeczy od 10 września 2009.

powiedzmy, że któryś z kolegów robi teraz C i C+E, zatrudnia się jako kierowca do 7,5t DMC i jeździ.
ponieważ szkolenie wstępne będzie obowiązywać WSZYSTKICH KIEROWCÓW, będzie musiał on przejść to szkolenie (ustalone są terminy w zależności od roku uzyskania prawo jazdy) i wyda on na to szkolenie powiedzmy (cena jeszcze nie jest znana) 8000zł.

drugi kierowca też C i C+E robi dzisiaj kurs na przewóz rzeczy - 900zł i tak samo jak pierwszy będzie musiał przejść szkolenie wstępne w/g nowego systemu, czyli wyda 8000zł + 900zł na kurs na przewóz rzeczy.

oczywiście jeżeli ma sie pewną, atrakcyjną pracę jestem za zrobieniem kursu na przewóz rzeczy dzisiaj, jeżeli w ciemno - to mogą być wyrzucone pieniądze.

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 19:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cyryl ale kwalifikacja wstępna nie będzie kosztować tyle co uzupełniająca.
Na pewno 280 h nie będzie kosztować tylko co 30 h :?:

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 19:19

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: FIAT

Posiadam prawo jazdy kat.C, C+E w połowie października zaczynam kurs na przewóz rzeczu.
I chyba nie bedę musiał przechozić kwalifikacji wstępnej w wymiarze 280h i koszczie 8000zł?
Przyznam, że po przeczytaniu tego tematu pojawiły się pewne niejasności, które wprowadził Cyryl. Chciałbym się dowiedzieć jak to właściwie ma być, gdyż nieuśmiecha mi się płacić 8000zł za kwalifikacje wstępną.

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 19:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Posiadam prawo jazdy kat.C, C+E w połowie października zaczynam kurs na przewóz rzeczu.
I chyba nie bedę musiał przechozić kwalifikacji wstępnej w wymiarze 280h i koszczie 8000zł?
Przyznam, że po przeczytaniu tego tematu pojawiły się pewne niejasności, które wprowadził Cyryl. Chciałbym się dowiedzieć jak to właściwie ma być, gdyż nieuśmiecha mi się płacić 8000zł za kwalifikacje wstępną.

No właśnie to jest sens robienia szybkiego robienia uprawnień. Jak teraz masz C,C+E zrobisz kurs na przewóz rzeczy nie będziesz musiał robić w przyszłości kwalifikacji wstępnej jedynie uzupełniającą w wymiarze 30 h co na pewno będzie tańsze niż 280 h i nie rozumiem czemu Cyryl tak zniechęca ludzi :?:

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 20:17
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

sprawdzę w ustawie, ale według mnie jest tak:
osoby, które będą się ubiegać o prawo jazdy kategorii D1 i D (autobusy) po 10 września 2008 roku oraz kat. C1, C, C+E (ciężarówki, zestawy naczepowe) po 10 września 2009 r. oprócz kursu na wymaganą kategorię, będą musiały przejść dodatkowe szkolenie, tzw. kwalifikację wstępną w wymiarze 280 godzin. pozostali kierowcy, niezależnie od terminu uzyskania przez nich prawa jazdy, będą natomiast zobowiązani zaliczać raz na pięć lat 35-godzinne szkolenia okresowe. więc czy kierowca zrobi kurs na przewóz rzeczy / osób nie ma żadnego znaczenia.
czynnikiem kwalifikującym kierowcę do szkolenia wstępnego będzie data uzyskania prawa jazdy.

ale sprawdzę to jutro w pracy.

Ostatnio zmieniony 30 wrz 2008, 20:40 przez Cyryl, łącznie zmieniany 2 razy.

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 20:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Wstępna Ci którzy prawko kat. C,C+E otrzymają po 10.09.2009r. Zaś uzupełniającą Ci co przed 10.09.2009r.

Nie mówię tu już o kat.D bo wiadomo już co i jak.

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 20:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cyryl więc powinieneś przeczytać temat od początku i uderzyć sie w pierś - wprowadziłeś niepotrzebne zamieszanie.

Od poczatku pisałem, że chce zrobić C+E przed wrzesniem za rok żeby mnie to ominęło.
Mówiłem tez o kursie na przewóz rzeczy i zrobie go - ot tak dla pewności.

Tak wiec wprowadziłeś niemałe zamieszanie i mnie samego nieźle wystraszyłes.

Poza tym nawet gdybyś miał racje.
Przewijały sie gdzies ostatnio na forum właśnie te daty - w zaleznosci od daty uzyskania prawa jazdy był wykaz ile kto ma czasu aby odbyć taką kwalifikacje.

Niepamiętam, ale to temat na odlegle lata.
Zapewniam Cie Cyryl, że nie bede z myślą o tym co bedzie za 10-15 lat zastanawiał sie czy zmarnowałem teraz kase na kurs rzeczy czy nie.

Poza tym, 900 zł to nie kosztuje ten kurs nawet w WORDZIE. u mnie 750.

Poza tym Twoim tokiem myślenia jak ktoś z nas siadzie na 7,5 tony.... okey... ale od kiedy nie trzeba na takim aucie kursu na przewóz rzeczy?

Moge sie tutaj mylić, wiec jeśli sie myle prosze mi pomoc w tej kwestii...

Do moderatorów:
Myśle że przydałby sie solidny podwieszony temat na temat zmian zwiazanych z kwalifikacją wstepną, ze szczególowymi wyczerpujacymi odpowiedziami na wszystkie pytania. Bo jest zatrzęsienie tematów, oraz w wielu wątkach pojawia sie off topic taki jak tutaj bo nikt nic nie wie.... Powiem wprost mało kto wie tak naprawde wszystko na ten temat....
Jakby taki temat powstał to zamiast wałkowac to samo milion razy dawałoby sie komuś link i temat zamykało....
Wydaje mi sie że taki temat możnaby sklecić z kilku długich rzeczowych wypowiedzi kolegów bodaj Walp i szofer Wawa... kogoś pewnie ominąłem..

Post Wysłano: 30 wrz 2008, 21:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No właśnie Marix czyli stanęło na naszym. Ty masz już kat. C ja może też niedługo zdam. Potem jak zaczniemy robić E i zrobimy kurs na przewóz rzeczy do 10.09.2009r. będziemy musieli przejść za pewien okres 30 h kurs doszkalający.

A jak ja chcem na autobusy za parę lat to będę musiał niestety zdać prawko i przejść kwalifikację wstępną dość kosztowną ale będę szukał lojalki zobaczę zresztą jak dożyję.

A tak ogólnie:

NOWE ZASADY SZKOLENIA KIEROWCÓW PRZEWIDUJĄ 3 rodzaje szkoleń:

1) Szkolenia w ramach kwalifikacji uzupełniającej obejmuje łącznie 280h.

2) Szkolenie w ramach kwalifikacji uzupełniającej przewidziane dla kierowców którzy wcześniej zaliczyli szkolenie w ramach kwalifikacji wstępnej łącznie 70h

3) Szkolenie okresowe 35h zajęć teoretycznych realizowanych odpowiednio dla kierowców realizujących przewozy rzeczy lub osób.

Teraz dokładnie czytając i analizując pewną lekturę dochodzę do wniosków że owe zasady szkolenia dotyczą wyłącznie osób którzy kat. D zdali po 10.09.2008 a C,C+E po 10.09.2009. Ci którzy zdążą przed tymi datami nie muszą nic odbywać bo ja np. nie widzę żadnej wzmianki dla kierowców którzy obecnie jeżdżą a te przepisy są przewidziane dla osób które prawka zdobędą po tych magicznych datach...
Aj sam się gubię w tym wszystkich :[
B,C,C+E będę miał na starych zasadach a jak chce na D to będę miał po nowemu..