[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Kultura na CB - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Tytuł: Kultura na CB
Post Wysłano: 19 lip 2008, 16:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6263155
Samochód: Citroen Berlingo 2.0 HDI

Założyłem ten temat bo wczorajsza jazda doprowadziła mnie do szału. Jechałem już rozładowany na bazę (busem). Odkąd dostałem mandat i punkty za prędkość trzymam się przepisów. Więc po za terenem zabudowanym jade ok 95 km/h a w zabudowanym 50 z tolerancją do 5 km/h. I tak było wczoraj. Jade sobie drogą krajową i widzę ok 300 m przede mną znak "teren zabudowany". Zrzucam na luz i powoli wytracam prędkość. Przy tabliczce redukuje z 5 na 4 bieg i utrzymuje predkosć dozwoloną. Wiem, że dzięki temu miśki nawet jak mnie przesuszą nia zatrzymają mnie a i fotoradar nie straszny. Tak tylko, że tyle razy słowa k...wa, sku...n i innych kwaitów polskich pod moim adresem niegdy nie słyszałem. Mobile mówili że jestem najgorszym typem kierowcy bo sie fotoradarka przestraszyłem. gdy wyjeżdzam z terenu zabudowanego przyśpieszam i znowu 5 bieg i 90km/h na liczniku. Wtedy kolejne bluzgi żew mieście nie potrafie jeżdzić a jak wyjadę to szarżuję. Potem jak ktoś chce mnie wyprzedzić to bluźni, że nie robie marginesu (z doświadczenia wiem, że margines to 6pkt karnych i 200zł).
Wiem jedno, ja inaczej nie będę jeździł bo szanuje moje pieniądze, ilość punków i życie innych uzytkowników drogi (rowerzyści, piesi)
Tylko czemu tyle ludzi uważa, że kulturalna jazda jest zła? Nie wiem, może wam drodzy forumowicze też się naraziłem? Ale przecież zawsze powtarzam, że każdy może mnie przecież wyprzedzić skoro i tak chce ganć w terenie zabudowanum.
Pisze to bo sam fakt, tego, że zbluzgano mnie (nie po raz pierwszy ale wczoraj najmocniej) sprawił, że zrobiło mi się przykro, że nie ma dla przepisowych kierowców tolerancji na drodze.
A fotoradarów tylko przybedzie a wraz z nimi mandatów i punktów karnych....

B - 24 VIII 2004
C - 29 VIII 2009
Kurs Na Przewóz Rzeczy

Post Wysłano: 19 lip 2008, 16:19

Cytuj:
po za terenem zabudowanym jade ok 95 km/h a w zabudowanym 50 z tolerancją do 5 km/h. I tak było wczoraj. Jade sobie drogą krajową i widzę ok 300 m przede mną znak "teren zabudowany". Zrzucam na luz i powoli wytracam prędkość. Przy tabliczce redukuje z 5 na 4 bieg i utrzymuje predkosć dozwoloną.
Tutaj to i ja się przyczepię, ale do techniki jazdy, ale to już Twoja sprawa :D

Co do reszty Twojej wypowiedzi, to olać tych wszystkich buraków, bo to świadczy tylko o ich braku kultury, a z Twojej strony oznaka, że dbasz o siebie i innych zachowując odpowiednią prędkość. Szkoda, że dopiero po otrzymaniu mandatu :P Ogólnie co do kultury na kanale 19 to jeżeli jadę sam, to olewam co tam się dzieje, gorzej jak jadę np. z mamą, a słyszę tekst "gdzie najbliżej jakieś k**** stoją" no to już jest trochę nie halo.

Post Wysłano: 19 lip 2008, 17:10
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Wtedy kolejne bluzgi żew mieście nie potrafie jeżdzić a jak wyjadę to szarżuję. Potem jak ktoś chce mnie wyprzedzić to bluźni, że nie robie marginesu (z doświadczenia wiem, że margines to 6pkt karnych i 200zł).
Wiem jedno, ja inaczej nie będę jeździł bo szanuje moje pieniądze, ilość punków i życie innych uzytkowników drogi (rowerzyści, piesi)
Tylko czemu tyle ludzi uważa, że kulturalna jazda jest zła?
Widocznie tamci kierowcy sa za bogaci i zawisa im płacić mandaty :roll:

Post Wysłano: 19 lip 2008, 18:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Fiat Ducato Plandeka

I bardzo dobrze robisz. Ja też jeżdżę busem i tak samo jak Ty, zawsze ok. +5 km/h dozwolonej prędkości. Jakoś na "Zachodzie" wszyscy tak jeżdżą i jest ok. No ,ale nasi kierowcy, oczywiście nie wszyscy, chyba jeszcze nie są na tym poziomie kultury co nasi zachodni koledzy.
Pozdrawiam wszystkich normalnych kierowców.

Post Wysłano: 19 lip 2008, 19:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 3902780
Samochód: FH Erło 5

Trzeba było wyłączyć radio i po kłopocie :)

Post Wysłano: 19 lip 2008, 19:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To też ztobiłem. Ale w nieskończoność nie można mieć wyłączonego radia. W końcu trzeba wiedzieć gdzie stoją misiaki.

B - 24 VIII 2004
C - 29 VIII 2009
Kurs Na Przewóz Rzeczy

Post Wysłano: 19 lip 2008, 19:27

A po co Ci taka informacja jak jedziesz zgodnie z przepisami caly czas?

Post Wysłano: 19 lip 2008, 19:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Bo i tak ich nie lubię. Uważam, że policja w Polsce nie spełnia swojej roli. Zamiast pomagać szkodzi. Wiec wystrzegam się ich i robie wszystko by mieć z nimi jak najmniej doczynienia.
Widzę że robi się lekki OT.

B - 24 VIII 2004
C - 29 VIII 2009
Kurs Na Przewóz Rzeczy

Post Wysłano: 19 lip 2008, 20:13
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Eh, to są naprawdę marginalne przypadki i nie wiem dlaczego akurat Tobie się przytrafiają. Nigdy nie mam do nikogo pretensji o wolną jazdę jeżeli nie wyjeżdża mi przed nos kiedy jadę szybciej i nie jedzie przesadnie wolno. Jeżeli faktycznie jeździsz tak jak piszesz, to nie warto się przejmować tym co mówią inni.

W zeszłym tygodniu jechałem z Krakowa przez Olkusz. Między tymi miastami nie ma zbyt wielu miejsc gdzie można bezpiecznie wyprzedzić. A tymczasem trafiła się babka jakimś passatem i toczyła się 20km/h. Kanał 19 nawet nie nadawał się do słuchania :] Tylko jak się dziwić w takim przypadku?

Post Wysłano: 19 lip 2008, 21:33
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

Najwięcej narzekają ci świetni kierowcy, którzy boją sie wyprzedzać nawet jak mają czym i mają widocznośc.

Z drugiej zaś strony jak chce sie wyprzedzać bezpiecznie to są takie drogi że jest to niemożliwe i trzeba walić za kimś 30 kilometrów.

każdy kij ma dwa konce :)
U nas olewanie ograniczen prędkości i zakazów wyprzedzania wynika z tego że są one często absurdane, nieaktualne itd...
Z drugiej strony bierze sie to chyba z naszej kultury drogowej, dla wszystkich i dla wszystkiego.

Jesteś jednym z nielicznych, którzy jada przepisowo i budzisz nerwy...
Cięzko tu coś powiedziec. Trudno żebyś miał do siebie pretensje ze jedziesz przepisowo, tymbardziej że masz prawo jadąc dostawczakiem na odrobine większy margines rozsądku.

Post Wysłano: 20 lip 2008, 22:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2088941
Samochód: Rower górski

ostatnio wracałem z tatem z trasy autostradą A2 w Niemczech śpieszyło nam sie do domu ale nic nie poradzimy na to że nasze auto ma tylko 230 i ogranicznik na 83 km/h inni kierowcy nie potrafią tego zrozumiec i na kanale 28 padały krytyczne słowa o umiejętnościach jazdy mojego ojca... cos jest nie tak...
jeden kierowca zaproponował żebysmy zjechali na parking i póścili korek(10 aut :roll: ) ale co ten kierowca by zrobil kiedy konczyl by mu sie czas jazdy a do domu bylo by daleko..... :?:

Post Wysłano: 20 lip 2008, 23:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Noto teraz się narażę na lincz: Jadąc zestawem załadowanym na w miarę pustej drodze przy niezłych warunkach pogodowych staram się utrzymywać stałą prędkość. Wjeżdżając w wioskę niekoniecznie mam potrzebę zwalniać aby potem wachlując biegami przez kolejny kilometr ponownie uzyskać prędkość przelotową (paliwo, czas). Mniejszy samochód może spokojnie przyśpieszać i itp. więc kiedy wyjeżdżam za teren zabudowany i próbuje delikwenta wyprzedzić (bo jemu się nie pali) on wrzuca na budzik powyżej mojego odcięcia. Dojeżdżając do kolejnej wiochy i znowu mnie trzyma przy swoim tempie po kilkunastu kilometrach sam przyznasz że może to być dokuczliwe. Oczywiście nie powinno być to przyczyną braku kultury na drodze ale widząc w lusterku za mną długi peleton samochodów staram się umożliwić im wyprzedzenie minę jeżeli to ja jadę na czele. Nie zawszę można się spieszyć ale niema potrzeby robić innym pod górkę. Staram się być wyrozumiały dla kierowców krzyży szanują przepisy, lub nie radzą sobie na drodze (L panowie w kapeluszach, starsze panie itp).

Post Wysłano: 20 lip 2008, 23:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

zapomniałem dodac ze był zakaz wyprzedzania dla cięzarowek poniewaz bylo duze natęrzenie ruchu :lol:

Post Wysłano: 20 lip 2008, 23:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Jeżeli jedzie sporo samochodów jeden za drugim to niema sensu stwarzać niebezpiecznych sytuacji. Jasne że są tacy dla których każdy metr jest ważny :twisted: . Przecież można zawszę kogoś zepchnąć tylko po to żeby być minutę szybciej.

BUBULA2- nie trzymasz się tematu kultury na cb.
Osobiści zjechał bym bo lepiej 5minut później niż wcale. Jazda za wszelką cenę w stresie i zmęczeniu, czy ja mam napisane "koń" na czole?

Ostatnio zmieniony 20 lip 2008, 23:36 przez TomVol, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 20 lip 2008, 23:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

no ale powiedz sam.. nie było cie 3 tygodnie w domu jedziesz jak najszybciej sie da kazda minuta sie liczy ale to nie twoja wina ze masz 230 koni i ogranicznik na 83 km/h
co byc zrobił zjechal czy jechał dalej?

Post Wysłano: 21 lip 2008, 10:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
To też ztobiłem. Ale w nieskończoność nie można mieć wyłączonego radia. W końcu trzeba wiedzieć gdzie stoją misiaki.
trochę się pogubiłem, jeżeli na terenie zabudowanym jedziesz zgodnie z przepisami, a poza też, to po co Ci wiedzieć gdzie stoją?

również trochę mi miesza się w hierarchi Twoich wartości, czy jest tak jak czytam:
1. własna kasa - mandaty,
2. bezpieczeństwo?

myślę, że musisz troche pojeździć, pożyć, aby Twoja własna ocena była najważniejsza, oczywiście jeżeli zmieni się Twoja hierarchia wartości na właściwą. a to że ktoś poklnie na radyjku, czym sie przejmować?
może nie ma nic mądrzejszego do powiedzenia.

Post Wysłano: 21 lip 2008, 10:49

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Man F2000

Proponuje wsiasc za kierownice zestawu i zobaczyc jak to jest jechac 90, potem zwolnic do 50 i rozpedzac sie znowu do 90. I tak w kolko.

Post Wysłano: 21 lip 2008, 11:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Proponuje wsiasc za kierownice zestawu i zobaczyc jak to jest jechac 90, potem zwolnic do 50 i rozpedzac sie znowu do 90. I tak w kolko.
Ale kogo to obchodzi? Jak ktoś ma ochotę, niech sobie jedzie przepisowo i nikomu nic do tego. Jak chcesz łamać przepisy to jest twój problem.

Post Wysłano: 21 lip 2008, 12:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
pozytywne zachowania są zawsze trudniejsze.
nie łatwo jest: nie kłamać, nie kraść, żyć uczciwie, jeździć zgodnie z przepisami, być lojalnym wobec rodziny i przyjaciół, szanować innych.

ale zapewniam, że jest to możliwe.

Post Wysłano: 21 lip 2008, 14:08

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Man F2000

Widze ze sami swietojebliwi na tym forum. Nikt nie lamie przepisow i wszyscy sie bardzo podporzadkowuja przepisom prawa.
Pozdrawiam.

PS. Ja mam swoj sposob na wyprzedzenie takiego "przepisowego".