Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 21 cze 2008, 14:31

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam mam pytanie do użytkowników. Interesuje mnie czy ktoś kiedy był kontrolowany nie posiadał przy sobie ani prawa jazdy ani dowodu osobistego. Mam pytanie jak policja ustalała wtedy tożsamość?? wierzyła wtedy na słowo, pytała o jakieś dane?? Wiem jaki jest mandat za nieposiadanie przy sobie dokumentów. Mam prawko C ale mnie to interesuje czy ktoś znając moje dane może sie za mnie podać zakładając że jest w podobnym wieku. Czy oni jakoś sprawdzają jak ktoś wygląda??

Post Wysłano: 21 cze 2008, 14:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wrotki

podajesz imie i naziwkso, i jelsi pamietasz to PESEL, a oni konsultują się z komendą przez radio i sprawdzaja czy rzeczywiście sie tak nazywasz, i czy masz prawko. Potem pyta się ciebie o bodajże nazwiska rodziców dla potwierdzenia, że jesteś tym, za kogo się podajesz. Potem mandat i cześć

Post Wysłano: 21 cze 2008, 14:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To pytanie brzmi bardziej w stylu osoby, która właśnie miałaby się za kogoś podawać... :/

Post Wysłano: 21 cze 2008, 14:44

Użytkownik

Użytkownik

po prostu mnie to zastanawia bo niejednokrotnie słyszałem że ktoś dostał mandat czy wezwanie do sądy za coś czego nie popełniła i wygląda na to ze naprawde jest to takie łatwe:/ ktoś zna twoje dane osobowe i może jeździć na nie swoje konto:/

Post Wysłano: 21 cze 2008, 15:09

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
podajesz imie i naziwkso, i jelsi pamietasz to PESEL, a oni konsultują się z komendą przez radio i sprawdzaja czy rzeczywiście sie tak nazywasz, i czy masz prawko. Potem pyta się ciebie o bodajże nazwiska rodziców dla potwierdzenia, że jesteś tym, za kogo się podajesz. Potem mandat i cześć
Raczej imiona rodziców :lol:

Post Wysłano: 21 cze 2008, 15:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Za brak Dowodu Osobistego podczas kontroli, kierowca otrzymuje mandat w wysokości 50zł. Podobnie sprawa ma się przy PJ oraz OC/AC itp. ale kwot nie znam.

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 22 cze 2008, 0:54

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Za brak Dowodu Osobistego podczas kontroli, kierowca otrzymuje mandat w wysokości 50zł. Podobnie sprawa ma się przy PJ oraz OC/AC itp. ale kwot nie znam.
Przy braku OC (posiadania AC nie ma zadnego obowiązku) z reguły odbiera się auto z parkingu strzeżonego.Dokąd zostaje dostarczone przy pomocy drugiego,z reguły żółtego.Na nasz koszt oczywiście.Za parking także dostaniemy rachunek.Mandat swoją dopiero drogą.

Post Wysłano: 22 cze 2008, 7:34

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4604681

Cytuj:
Za brak Dowodu Osobistego podczas kontroli, kierowca otrzymuje mandat w wysokości 50zł.
Jeszcze nie słyszałem, żeby za brak dowodu osobistego przy kontroli karali. Nie jest to dokument wymagany podczas kontroli i nie mają żadnego prawa Ci dać 50zł mandatu, za coś czego mieć nie musisz i nie masz. Za brak OC oczywiście holowanie na parking ew jeszcze 50zł mandatu, za brak badania technicznego wystawiany jest świstek i zabierają Ci dowód i odbierasz go gdy zrobisz przegląd, za prawko 50zł.

Co do podawania danych. Teraz każdy radiowóz musi być wyposażony w palmtopa i sprawdzają każdego delikwenta w centrali w Warszawie. Oczywiście można zrobić taki myk "koledze", ale czasem mogą zacząć wypytywać o np. nazwisko rodowe matki, albo datę ich urodzenia, miejsce urodzenia itp.

So Others May Live

Post Wysłano: 22 cze 2008, 10:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

Nie da się gładko "wyśpiewać" cudzych danych. Choćby to były dane najlepszego przyjaciela. Łatwo więc sprawdzić czy ktoś podaje fałszywe (np zmieniając kolejność pytania). Tak samo jak policja - robią kontrolerzy w autobusach. Trzeba naprawdę być dobrym magikiem, aby wyśpiewać cudze dane. Co do braku papierów - jeżeli jest szansa, że je ktoś nam dowiezie w przeciągu powiedzmy 30 min, możemy poprosić policję o cierpliwość. Wtedy obywa się zazwyczaj bez mandatu. Naturalnie wszystko w łeb, gdy trafimy na służbistę.

Mnie ostatnio spisywali pod hurtownią. Jakiś mieszkaniec zadzwonił, że głośny załadunek nie daje mu spać (sa ludzie i taborety). Policja mnie spisała i pouczyła ( :) ). Nie miałem wtedy żadnych kwitów na auto, bo szef zapomniał mi ich oddać. Powiedziałem władzy, że szef właśnie z nimi jedzie (byliśmy w Warszawie, a bonzo spał smacznie w łóżku, w Białymstoku, i daleko było mu do wiezienia papierów). Przyjęli to do wiadomości i pojechali... To tak gwoli wersji, że nie zawsze brak papierów kończy się mandatem.

Pozdrawiam

Post Wysłano: 22 cze 2008, 12:10

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1695456

jak auto nie jest w ruchu to nie musisz mieć przy sobie żadnych papierów, ba, mozesz nawet być napruty jak stodoła... byle by wtedy kluczyki nie mieszkały w stacyjce :)

ale gdybys nie miał kwitów a zatrzymali by cie w czasie jazdy, to wtedy już by było troche inaczej

Post Wysłano: 22 cze 2008, 14:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeszcze nie słyszałem, żeby za brak dowodu osobistego przy kontroli karali. Nie jest to dokument wymagany podczas kontroli i nie mają żadnego prawa Ci dać 50zł mandatu, za coś czego mieć nie musisz i nie masz.
No to najwyraźniej prawo się zmieniło Marcinie :lol: , ponieważ ostatnio oglądając program UWAGA PIRAT widziałem, jak podczas zatrzymania osoba nie miała przy sobie dowodu i została ukarana mandatem w wys. 50zł.
Tyle widziałem, czy jest to zgodne z prawem czy nie, osoba zatrzymana dostała taki mandat od poznańskiej drogówki. :lol: :wink:

Post Wysłano: 22 cze 2008, 14:43

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Nie da się gładko "wyśpiewać" cudzych danych. Choćby to były dane najlepszego przyjaciela. Łatwo więc sprawdzić czy ktoś podaje fałszywe (np zmieniając kolejność pytania). Tak samo jak policja - robią kontrolerzy w autobusach. Trzeba naprawdę być dobrym magikiem, aby wyśpiewać cudze dane. Co do braku papierów - jeżeli jest szansa, że je ktoś nam dowiezie w przeciągu powiedzmy 30 min, możemy poprosić policję o cierpliwość. Wtedy obywa się zazwyczaj bez mandatu. Naturalnie wszystko w łeb, gdy trafimy na służbistę.

Mnie ostatnio spisywali pod hurtownią. Jakiś mieszkaniec zadzwonił, że głośny załadunek nie daje mu spać (sa ludzie i taborety). Policja mnie spisała i pouczyła ( :) ). Nie miałem wtedy żadnych kwitów na auto, bo szef zapomniał mi ich oddać. Powiedziałem władzy, że szef właśnie z nimi jedzie (byliśmy w Warszawie, a bonzo spał smacznie w łóżku, w Białymstoku, i daleko było mu do wiezienia papierów). Przyjęli to do wiadomości i pojechali... To tak gwoli wersji, że nie zawsze brak papierów kończy się mandatem.

Pozdrawiam
Brak papierów powoduje podejrzenie że auto jest po prostu kradzione.Dlatego trudno zrozumieć zachowanie policjantów.Tym bardziej,że zdarzają się kradzieże towaru z hurtowni czy fabryk właśnie na fałszowane papiery i kradzione auto. Niedawno była taka głośna sprawa w Toruniu.
Zaś brak przegladu powoduje,że auto nie jest ubezpieczone.Pierwsza sprawa u ubezpieczyciela w razie kolizji/wypadku ,to ksero strony z dowodu rej. gdie jest przegląd.
Tak wiec mandat to ostatni z problemów jakie się z tym wiążą.

Post Wysłano: 22 cze 2008, 15:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

Cytuj:
ale gdybys nie miał kwitów a zatrzymali by cie w czasie jazdy, to wtedy już by było troche inaczej
Miałem i taką sytuację. Jak zwykle mój Nie_Mam_Wcale_Alzheimera_Szef miał przy sobie papiery. Ja musiałem przejechać z Działdowa do Warszawy. Na Toruńskiej mnie zatrzymali. Zadzwoniłem do Bonza (tylko tyle było szczęścia, albo aż tyle szczęścia, że akurat był w rembertowie). Poprosiłem policję o 20-30 min cierpliwości i zaczekali, aż szef dowiózł kwity. Naturalnie podkreślam jeszcze raz, że takie zachowanie zalezy tylko od ich dobrej woli i zrozumienia. Jezeli to będzie służbista polujący na pagony, to zapij zapomnij. Laweta, etc. etc.
Cytuj:
Brak papierów powoduje podejrzenie że auto jest po prostu kradzione.
Masz całkowitą rację. To był tylko przykład skrajności zachowania się policji. Jedyne ich działanie polegało na sprawdzeniu na bębnie, czy auto nie zostało zgłoszone jako kradzione.

Jedyne co mi przychodzi na myśl, to wyćwiczyć u siebie odruch sprawdzania kompletu dokumentów przed wyruszeniem w drogę. Tak samo jak w przypadku wyćwiczenia zapinania pasów i zapalania świateł. Uchroni to nas od wielu (często bardzo kłopotliwych i nieprzyjemnych) problemów.

Pozdrawiam i życze wszystkim kompletu papierów podczas kontroli :)

Post Wysłano: 22 cze 2008, 19:04

Użytkownik

Użytkownik

Dla pocieszenia powiem,że pojechałem kiedyś do Kijowa bez prawa jazdy.Na samym wjeździe do miasta mundurowy jak by o tym wiedział, bo nie chciał nic oprócz tego kwitu :) Zaczęło się od konfiskaty auta a skończyło na równowartości 80 zł. Dlatego podkreślałem w innym wątku,że tam trzeba przede wszystkim cierpliwości :) Drugie szczęście, to koledzy jadący w podwójnej obsadzie tam i zaraz też z powrotem.Jeden wsiadł ze mną i tak wróciliśmy. Wolałem drugi raz nie sprawdzań zdolności negocjacyjnych ;)

Post Wysłano: 22 cze 2008, 19:50

Użytkownik

Użytkownik

Wojtek masz jakiś przepisik na to że musisz posiadać dowód osobisty podczas kontroli? Bo to że tam było, to sobie mogło być, a prawo mogło być inaczej. A w tym programie zawsze jest "... i dowód osobisty jeżeli Pan/i posiada"

Art. 38 PRD
Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:

1. dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;
2. dokument stwierdzający dopuszczenie pojazdu do ruchu;
3. dokument stwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzający opłacenie składki tego ubezpieczenia;
4. zaświadczenie, o którym mowa w art. 95a ust. 1 pkt 2;
5. inne dokumenty, jeżeli obowiązek taki wynika z odrębnej ustawy.

So Others May Live

Post Wysłano: 22 cze 2008, 20:27

Użytkownik

Użytkownik

2 razy mnie ostatnio kontrolowali to tylko dowód rejestracyjny, OC i prawko chcieli dow osobistego nie wyciągałem nawet...

Post Wysłano: 22 cze 2008, 21:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Wojtek masz jakiś przepisik na to że musisz posiadać dowód osobisty podczas kontroli? Bo to że tam było, to sobie mogło być, a prawo mogło być inaczej. A w tym programie zawsze jest "... i dowód osobisty jeżeli Pan/i posiada"

Art. 38 PRD
Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:

1. dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;
2. dokument stwierdzający dopuszczenie pojazdu do ruchu;
3. dokument stwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub stwierdzający opłacenie składki tego ubezpieczenia;
4. zaświadczenie, o którym mowa w art. 95a ust. 1 pkt 2;
5. inne dokumenty, jeżeli obowiązek taki wynika z odrębnej ustawy.
Marcin ale ja się z tobą nie sprzeczam, tylko mówię że koleś nie miał dowodu, a policjant "według taryfikatora" (bo tak powiedział - sam się zdziwiłem bo zawsze uważałem tak jak mówisz) nałożył na gostka mandat w 50zł.
Tyle widziałem i słyszałem, a jak jest w rzeczywistości widać w cytowanym fragmencie.

;)

Post Wysłano: 22 cze 2008, 22:34

Użytkownik

Użytkownik

Chciał się przyczepić to się przyczepił, a że się zgodził koleś na przyjęcie za to mandatu to jego strata...

So Others May Live

Strona 1 z 1 [ Posty: 18 ]