Cytuj:
nie wiem czego oczekujesz po kursie na prawo jazdy w ilości 18 godzin lekcyjnych jazdy...
mała poprawka: na prawo jazdy kat. B obowiązuje nie mniej niż 30 godzin lekcyjnych (po 45min) teorii i nie mniej niż 30 godzin praktycznych.źródło:
http://www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=97
podejrzewam, że ta teoria to czasami jest tylko w teorii, ale w tych godzinach można też pogadać o samochodach ciężarowych, pokazać film lub odbyć tą przysłowiową godzinkę jazdy ciężarówką.
osobiście oczekuję po takim kursie właśnie wyobraźni, a nie tylko obsługi samochodu, umiejętności sterowania pojazdem ... i szczerze mówiąc nie bardzo mnie to interesuje, czy kurs ma 18, czy 30 godzin czy 60 godzin (jak to jest faktycznie). niech będzie miał 60 godzin, ale niech się to przełoży na jakość, nie na ilość zdających. są ludzie, dla których 30 godzin praktyki to może być za dużo, ale są tacy, dla których i 50 godzin to za mało ... a są i tacy, którzy nigdy nie powinni siadać za kierownicą ... może warto położyć większy nacisk na konsekwencje jakie mogą nas spotkać na drodze ...
to nie jest myślenie typu "ja mam, a inni niech się bardziej męczą", ale widząc ile wypadków śmiertelnych powodują młodociani kierowcy przeraża mnie to ... chodzi o to, że nie chcę kogoś rozjechać 40 tonowym zestawem, bo akurat "ktoś nie pomyślał" ...
nie mam wielkiego doświadczenia w prowadzeniu ciężarówki, ot kilka kursów, ale niemal za każdym razem przynajmniej jedna osobówka wymusza na mnie pierwszeństwo lub zajeżdża mi drogę. zaczęło się od kursu na prawo jazdy, potem na egzaminie, a jeszcze później w tych pojedynczych kursach ... normalnie jeszcze trochę i się do tego przyzwyczaję

trochę jednak zirytowała mnie taka sytuacja więc poruszyłem tutaj ten temat, przy okazji tego wypadku, który jest właściwym tematem. przecież spora część z Was ma to na codzień. myślałem, że temat wzbudzi więcej poparcia

w końcu jesteśmy w czołówce Europy jeżeli chodzi o liczbę wypadków oraz ich skuteczność. jedyną przyczyną takiego stanu rzeczy na pewno nie jest tragiczny stan dróg, czy złe oznakownie ...