Tak generalnie to wydaje mi sie, że coraz więcej powstaje dośc dużych rond, które są tak skonstruowane że nie da sie cały czas jednym pasem jeździć w kółko.
W Bielsku-Białej nad słynnym tunelem jest duże skrzyzowanie (rondo).
Sterowane jest sygnalizacją świetlną. Na rondzie są generalnie trzy pasy.
Teoretycznie każdy z tych pasów gdzieś prowadzi (tablice są przed rondem, który pas gdzie, oraz przy konkretnych zjazdach). Więc jadąc prawym pasem możemy zjechać na pierwszym wyjeździe, albo na drugim (bo tak nas rondo wyrzuci).
Jednak to jest rondo bardzo głupio pomyślane.
Po pierwsze jest bardzo krzywe i źle wyprofilowane, autobusy jadą praktycznie na dwóch kołach

mimo że jest to duże rondo.
W zimie to wszyscy uprawiają drifting chcąc nie chcąc:)
Powiem Wam, że to rondo budziło przerazenie u mieszkanców zaraz po powstaniu (jeździłem wtedy po nim rowerem) już wtedy nie do końca rozumiałem to co sie dzieje na tym rondzie).
Potem przesiadłem sie na skuter i dalej mialem z tym rondem problemy.
Potem przesiadłem sie na nauke jazde i dopiero był cyrk

Poniewaz trzeba było wykonywac polecenia zwiazane z konkretnym kierunkiem.
Zapraszam wszystkich chcących zobaczyć to rondo
Teraz jeżdże samochodem już sporo i nie widziałem nigdzie indziej takiego ronda. (chociaż Nowy Sącz tez slynie z udziwnień)
Jeżdżac samochodem dalej mnie to rondo denerwuje. Bezkolizyjny przejazd zawdzięczam temu że jade na pamięc. Jednak czasami chce jechac inaczej niż zwykle i zaczynają sie kombinacje
Na tym rondzie nieraz dochodzi do kolizji, a czasem sami kierowcy autobusów którzy jeżdża tędy 100 razy dziennie się mylą
Jechałem kiedyś takim autobusem, kiedy to kierowca sie pomylił i przegapił zjazd. Była to jednak droga dwujezdniowa, wiec postanowił skręcić następnym zjazdem pod prąd
Śmiechu było sporo bo było strasznie ciasno, poza tym zderzylibysmy sie czołowo z jakimś samochodem;) Potem wszyscy grzecznie staneli i poczekali az autobus wjedzie na pas w dobrym kierunku
Ta sygnalizacja swietlna jest powodem gigantycznych korków w szczycie. Na szczęscie coraz częsciej jest ona wyłączana, nawet w szczycie, wtedy od razu ruch jest upłynniony.
Zastanawiam sie kto projektuje takie ronda?