Cytuj:
Witam
Posiadam prawo jazdy kategorii "B" od roku i planuję założyć działalność gospodarczą. Myślałem nad kupnem busa ale nie wiem co jest bardziej opłacalne i lepsze na początek- jakaś chłodnia czy kontener. Nie spodziewam się kokosów i zdaje sobie sprawę że na początku będzie trudno np. ze zleceniami jednak jeżeli nie spróbuję to mogę tego żałować. Czy na taką działalność przysługują jakieś dotację, jak wygląda kwestia prawna i czy jest zapotrzebowanie na tego typu usługi. Myślałem również nad kurierką. Proszę o opinie. Wrocław
Pozdrawiam
Sewe
Sprawa z dotacjami wygląda dość nieciekawie jeśli chodzi o transport.Jesli jesteś osobą bezrobotną to z Urzędu Pracy takiej dotacji nie dostaniesz ,możesz ewentulanie załapać się na jakiś program unijny,ale tez jest bardzo ciężko.Jeśli chodzi o kurierke i własną działalność też nie jest kolorowo.We wszystkich "ciekawszych firmach" jest wymagane auto dostawcze nie starsze niż 5 lat ,więc potrzebujesz min 30.000 tysięcy na taki samochód,jak już bedziesz miał swoje auto to też nie wiadomo czy Ciebie wezmą ,bo już jest kolejka chętnych ,możesz też kupić auto zajechane za 10.000 tyś i jeżdzić w firmie która nie ma takich wymagań co do rocznika,tylko że wszystkie zarobione pieniądze będziesz ładował w remont.Ogólnie jeśli ktoś nie ma znajomości w firmie kurieskiej to nie polecam takiej fuchy,wszystkie dobre rejony są zajęte.Można też starać się dostać do firmy kurierskiej na kierowcę bez działalności i samochodu,ale jak byłem ostatnio w GLS to mi pani powiedziała ,że takich CV to dziennie po 10 dostają więc ....
Co do jazdy na własną ręke busem to konkurencja jest bardzo duża,więc musisz mieć atrakcyjne ceny a więc jezdzic prawie po kosztach.Mały z tego zarobek na dzień dzisiejszy.