Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 31 mar 2009, 21:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 8890759

Witam
Posiadam prawo jazdy kategorii "B" od roku i planuję założyć działalność gospodarczą. Myślałem nad kupnem busa ale nie wiem co jest bardziej opłacalne i lepsze na początek- jakaś chłodnia czy kontener. Nie spodziewam się kokosów i zdaje sobie sprawę że na początku będzie trudno np. ze zleceniami jednak jeżeli nie spróbuję to mogę tego żałować. Czy na taką działalność przysługują jakieś dotację, jak wygląda kwestia prawna i czy jest zapotrzebowanie na tego typu usługi. Myślałem również nad kurierką. Proszę o opinie. Wrocław
Pozdrawiam
Sewe

Post Wysłano: 31 mar 2009, 21:26

Kurierka na własnej działalności jeszcze przejdzie natomiast co do reszty pomysłów, to każdy następny post po moim będzie w stylu, że jest kryzys i nie ma co ryzykować, bo się nie opłaca.

Post Wysłano: 31 mar 2009, 21:37

Użytkownik

Użytkownik

Owszem jest kryzys, ale jeżeli nie spróbuje to się nie przekonam. Jeżeli chodzi o kurierkę to jestem zainteresowany, jednak czytając na różnych forach wypowiedzi kurierów na temat pracy to widzę że nie jest łatwo.

Post Wysłano: 31 mar 2009, 22:58

Użytkownik

Użytkownik

na początek pochodź po firmach popytaj czy będą zainteresowani współpraca z tobą i za jakie stawki i czy na umowy długotrwale czy na same zlecenia wtedy będziesz wiedział czy jest zapotrzebowanie na tego typu usługę jak będziesz wiedział ze tak i za jakie stawki wtedy musisz obliczyć jakie koszty ty będziesz miał koszty i czy się opłaca

Post Wysłano: 01 kwie 2009, 11:05

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: mazda 3

Cytuj:
Witam
Posiadam prawo jazdy kategorii "B" od roku i planuję założyć działalność gospodarczą. Myślałem nad kupnem busa ale nie wiem co jest bardziej opłacalne i lepsze na początek- jakaś chłodnia czy kontener. Nie spodziewam się kokosów i zdaje sobie sprawę że na początku będzie trudno np. ze zleceniami jednak jeżeli nie spróbuję to mogę tego żałować. Czy na taką działalność przysługują jakieś dotację, jak wygląda kwestia prawna i czy jest zapotrzebowanie na tego typu usługi. Myślałem również nad kurierką. Proszę o opinie. Wrocław
Pozdrawiam
Sewe
Sprawa z dotacjami wygląda dość nieciekawie jeśli chodzi o transport.Jesli jesteś osobą bezrobotną to z Urzędu Pracy takiej dotacji nie dostaniesz ,możesz ewentulanie załapać się na jakiś program unijny,ale tez jest bardzo ciężko.Jeśli chodzi o kurierke i własną działalność też nie jest kolorowo.We wszystkich "ciekawszych firmach" jest wymagane auto dostawcze nie starsze niż 5 lat ,więc potrzebujesz min 30.000 tysięcy na taki samochód,jak już bedziesz miał swoje auto to też nie wiadomo czy Ciebie wezmą ,bo już jest kolejka chętnych ,możesz też kupić auto zajechane za 10.000 tyś i jeżdzić w firmie która nie ma takich wymagań co do rocznika,tylko że wszystkie zarobione pieniądze będziesz ładował w remont.Ogólnie jeśli ktoś nie ma znajomości w firmie kurieskiej to nie polecam takiej fuchy,wszystkie dobre rejony są zajęte.Można też starać się dostać do firmy kurierskiej na kierowcę bez działalności i samochodu,ale jak byłem ostatnio w GLS to mi pani powiedziała ,że takich CV to dziennie po 10 dostają więc .... :/
Co do jazdy na własną ręke busem to konkurencja jest bardzo duża,więc musisz mieć atrakcyjne ceny a więc jezdzic prawie po kosztach.Mały z tego zarobek na dzień dzisiejszy.

Post Wysłano: 01 kwie 2009, 12:15

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: FH 12 460

Możesz spróbować w marketach budowlanych itp. Też jestem na tym samym etapie, ale jak nie zaryzykuje to się nie przekonam.
Pozdro

Post Wysłano: 01 kwie 2009, 12:39

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: mazda 3

Pomysł jest dobry,ale ciężko jest tam sie wkręcić

Post Wysłano: 01 kwie 2009, 12:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wypasione

To zależy czego szukasz ?
Chcesz współpracować z firmą stale czy tylko od czasu do czasu ?
W obecnej chwili stagnacji gospodarczej transport nie zamarł ale się zmniejszył. Natomiast śmiało można taką działalność otworzyć jak sam powiedziałeś, żeby chociażby spróbować i zobaczyć z czym to się je.
Są firmy spedycyjne które mają własne frachty na auta dostawcze na transport krajowy i zagraniczny.

Co do wyboru zabudowy. Chyba najbardziej uniwersalnym jest plandeka lub izoterma, najlepiej z windą. Natomiast co do sumy przeznaczonej na wozidło to co najmniej według mnie 50 tyś zł. Jest to auta 3 letnie z taką zabudową z przebiegiem rzędu 180 do 250 tyś. km.

Post Wysłano: 01 kwie 2009, 13:04

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1
Samochód: FH 12 460

Cytuj:
Co do wyboru zabudowy. Chyba najbardziej uniwersalnym jest plandeka lub izoterma, najlepiej z windą. Natomiast co do sumy przeznaczonej na wozidło to co najmniej według mnie 50 tyś zł. Jest to auta 3 letnie z taką zabudową z przebiegiem rzędu 180 do 250 tyś. km.
Jeśli do kurierki to raczej blaszanka. A propos kurierki i z tymi wymogami co do wieku auta, to nie wszystkie firmy na to patrza, (przynajmniej teraz) u mnie w mieście takie niektóre rupiecie jeżdzą, że raczej nadają sie tylko na żyletki (pomijając DPD, DHL i TNT)

Post Wysłano: 01 kwie 2009, 17:03

Użytkownik

Użytkownik

Dzięki za wszystkie informację, jutro idę do urzędu pracy we Wrocławiu i spróbuję się dowiedzieć coś na ten temat. Jeżeli ktoś ma podobne zainteresowania i chęci rozkręcenia własnego interesu to proszę o kontakt, wspólnie może dowiemy się więcej. Pozdrawiam

Post Wysłano: 02 kwie 2009, 17:12

Użytkownik

Użytkownik

Byłem w urzędzie pracy i w sumie niczego konkretnego się nie dowiedziałem. Z urzędy na własny interes przysługuje dotacja w kwocie nieco ponad 18 tyś. Jednak aby otrzymać taką dotację trzeba złożyć wniosek, najlepiej jeżeli ma się już doświadczenie w branży oraz perspektywy rozwoju. Później trzeba czekać miesiąc na rozpatrzenie wniosku i decyzję czy należy nam się dotacja czy nie. Pani powiedziała wprost że w transporcie ciężko o dotację, i że nie dają dotacji na zakup samochodu. Natomiast odnośnie kurierki to dotacji nie przyznają. Pozdrawiam

Post Wysłano: 06 maja 2009, 15:17

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: ford

kolego nad tym, samym sie zastanawiałem!!!1własna działalność !!bo wkurza mnie jak pracodawcy traktuja pracowników!!Pomysł fajny - myśałem o zakupie iveco daily plandeka lub reno masterka! Problem jest tylko skad wziąść jazdę???czytałem o giełdzie transportowej ,zastanawiałem sie tez o przeprowadzkach??może ktos wie jak rozkręcic taka działalność?:)z góry bede wdzięczny za kazda informacje:)

Post Wysłano: 06 maja 2009, 21:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2099191
Samochód: autonogi ;D

Cytuj:
kolego nad tym, samym sie zastanawiałem!!!1własna działalność !!bo wkurza mnie jak pracodawcy traktuja pracowników!!Pomysł fajny - myśałem o zakupie iveco daily plandeka lub reno masterka! Problem jest tylko skad wziąść jazdę???czytałem o giełdzie transportowej ,zastanawiałem sie tez o przeprowadzkach??może ktos wie jak rozkręcic taka działalność?:)z góry bede wdzięczny za kazda informacje:)
mam tak samo też staram się coś rozkręcić i tez związanego z transportem rozglądam się narazie ,wiem że są firmy które dają samochody swoje z tym że musisz mieć własną działalność może nad tym też warto pomyśleć ???

MODLITWA KIEROWCY:

http://www.youtube.com/watch?v=tiTL0hul ... re=related

Post Wysłano: 07 maja 2009, 15:54

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: ford

ewentualnie można pchac sie w budowlanke!!zrobic uprawnienia na minikoparke kupic auto i mozna cos myślec:)babka w bezrobociu mi ostatnio powiedziała ze to jest bardziej pewne niz transport autkiem do 3.5t :P

Post Wysłano: 16 maja 2009, 22:39

Użytkownik

Użytkownik

witam. powiem tak na poczatek zanim sie co kolwiek zacznie robic trzeba miec fudusze zeby kupic autko od reki albo wziac w leasing. Na poczatek najlepsze autko bedzie to plandeka zdecydowanie najwiecej roboty jest na tego typu autka ewentualnie blaszka ale trzeba liczyc sie z tym ze jest mniej pojemna.Gieldy transportowe sa po to aby w ostatecznosci cos wziac doladowac itp lub na powroty. Z własnego doswiadczenia powiem ze za dobre pieniadze z gieldy nie pojedziecie. Na start proponowal bym kupic autko Reno Master bo jest jednym z najlepszych tego typu samochodow. a co do pracy to proponuje pochodzic po firmach porozdawac wizytowki oraz cennik ile za km itd.

pozdrawiam :)

Post Wysłano: 16 maja 2009, 22:56

Użytkownik

Użytkownik

GG: 11022974
Samochód: Mercedes

Cytuj:
Witam
Pozdrawiam
Sewe
Proponuję najpierw znaleść prace (zlecenie stałej współpracy)A następnie kupno samochodu. Samochodów do 3,5dmc jest sporo na rynku i ciężko jakąś robotę znaleść za odpowiednią kaskę.

Post Wysłano: 17 maja 2009, 13:24

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Rudy 102

Cytuj:
Owszem jest kryzys, ale jeżeli nie spróbuje to się nie przekonam. Jeżeli chodzi o kurierkę to jestem zainteresowany, jednak czytając na różnych forach wypowiedzi kurierów na temat pracy to widzę że nie jest łatwo.
Pracuje jako kurier... Praca jest czasochłonna, stresujaca, cziezka... ale nie taka zła jak nie spróbujesz to nie przekonasz... jednemu bedzie ta praca odpowiadac i nie nazeka... a drógi chciał by nie narobic sie a zarobic...

Ale ciezko jest o dobry region bo takowy jest juz obsadzony...

Z tymi autami 5 letnimi bym jakos sie tym nie stresowal...

Post Wysłano: 17 cze 2009, 16:00

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5676731

mam pytanie troszke z innej beczki:
w jakie ceny moge sie spodziewac za transport busem za granice jesli szukal bym ladunkow na gieldzie transportowej?
chodzi mi mniej wiecej w przyblizeniu ile to wychodzi na km.\
dzieki za odp i pozdrawiam

Post Wysłano: 18 cze 2009, 10:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: wypasione

Jeżeli masz własne auto i jeżdzisz nim sam to spokojnie możesz się zadowolić 1zł/km. Po odliczeniu amortyzacji auta ( nie liczę ewentualnych rat itp.) spokojnie wychodzisz na czysto około 50 - 70 gr na km.
Osobiście jeszcze ponad rok temu gdy miałem dwa dostawczaki jako przewoźnik brałem ładunki od 1.20 zł/km. Czasmi zdarzały się dalsze kursy za 1zł/km a czasami nawet za kwoty poniżej tej magicznej dolnej bariery. Wszystko zależy jaka jest Twoja sytuacja. Czy mozesz np. poczekać ten jeden, dwa dni czy auto musi non stop jeździć ?

Post Wysłano: 03 lip 2009, 23:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2099191
Samochód: autonogi ;D

Cytuj:
witam. powiem tak na poczatek zanim sie co kolwiek zacznie robic trzeba miec fudusze zeby kupic autko od reki albo wziac w leasing. Na poczatek najlepsze autko bedzie to plandeka zdecydowanie najwiecej roboty jest na tego typu autka ewentualnie blaszka ale trzeba liczyc sie z tym ze jest mniej pojemna.Gieldy transportowe sa po to aby w ostatecznosci cos wziac doladowac itp lub na powroty. Z własnego doswiadczenia powiem ze za dobre pieniadze z gieldy nie pojedziecie. Na start proponowal bym kupic autko Reno Master bo jest jednym z najlepszych tego typu samochodow. a co do pracy to proponuje pochodzic po firmach porozdawac wizytowki oraz cennik ile za km itd.

pozdrawiam :)
kolego mam takie pytanie jeśli kupie np izoterme z windą to mogę np jechać tym powiecmy do Hiszpanii np z ładunkiem powiecmy pręty metalowe gwintowne a z powrotem np z cytrusami (pomarańcze,cytryny itp)?

MODLITWA KIEROWCY:

http://www.youtube.com/watch?v=tiTL0hul ... re=related