Witam Panowie.
Od poniedziałku 5 listopada zaczynam 3 tygodniowe szkolenie na podwójnej obsadzie do końca miesiąca i im bliżej tego dnia tym mam więcej obaw.
Tzn.
1-na kursie prawka uczyłem się jeździć IVECO EUROCARGO (2,55 m szerokie) i nie miałem żadnych problemów z jazdą i manewrowaniem, ale tamta kabina była nie dosyć że mniejsza (niższa i węższa) a jak wczoraj wsiadłem do kolegi SCANI TOPLINE na warsztacie to wydawało mi się jak by ta cięzarówka miała ze 3 metry. Wiem że to tylko złudzenie bo i tak cały zestaw i tak jest tak samo szeroki jakim jak się uczyłem. No ale to głupie złudzenie. Powiedzcie panowie czy wy też tak mieliście jak ja ? bo tak ogólnie jestem zadowolony że wkońcu coś się ruszyło z moimi marzeniami jako TRUCKER
Mam nadzieje że nie będzie tak źle i będę się z tego śmiał.
2-po drugie boję się jak sobie mierzyć czas na tacho analogowym (kiedy bede jechał już sam) a byłem nastawiony na cyfrowy (bo przecież nie będę wyciągał tarczki i liczył co jakiś czas, czasu przejechanego) chodzi mi głównie o to czy powiedzmy liczyć przerwę jak np zatrzymam się na jakieś 5 min itp.
3-po trzecie (tego się spodziewałem) że zaczynam chyba w najgorszym okresie dla kogoś kto nigdy nie jeździł zawodowo a tym bardziej od razu na ciągnik siodłowy, czyli w zimę - jak to jest w rzeczywistości. 40 ton robi swoje a ja nie mam zamiaru bawić się w COWBOYA który postradał wszystkie rozumy na śniegu
Mam świadomość że nawet najmniejszy mój błąd może czasami skończyć się tragicznie.
4- Po czwarte to nie mam zielonego pojęcia co zabrać w trasę. Wiem tylko tyle że śpiwór poduszka jakieś jedzenie zupki itp wodę, rozum ... nie mam pojęcia czy zabierać butle z gazem czy pojedziemy na jednej (bo nawet nie wiem czy będę miał możliwość zgadania się z kierowcą bo w piątek podpisuje umowę na miesiąc próby)
5-po piąte w umowie mam napisane że norma spalania ustalona jest na 32 l /100km - czy jestem w stanie się w wyrobić czy nie. Kolega ze SCANI 380 KM mówił że ciężko jest się zmieścić.
6- czy macie jakieś rady dla mnie
Z góry dzięki wielkie za odpowiedź i pozdrawiam Was koledzy