Cytuj:
DZIEKI ZA PEŁNĄ ODPOWIEDZ. Widze że Europa sie rozwija i mysli do przodu szkoda tylko ze jak zawsze my jestesmy trochę uwstecznieni w porównaniu do ich rozwoju gospodarki no ale moze za jakieś ładne pare lat choc spróbujemy sie do nich dorównac...
otóż nasza sama gospodarka nie jest wcale opóźniona, bo fabryki czy to samochodów, czy telewizorów, czy AGD są identyczne jak w najnowocześniejszych krajach na świecie. u nas jest 60 lat zaniedbań infrastruktury.
większość ludzi nie zdaje sobie sprawy ze stopnia tego opóźnienia. jak już wcześniej gdzieś wspominałem był w 1937 roku ekspres Latający Ślązak, który kursował między Krakowem i Berlinem. aby wtedy pokonać dystans Wrocław - Berlin potrzebował 2 gdzin i 45 minut, dzisiaj najszybszy pociąg na tej trasie jedzie powyżej 7 godzin. i tak samo jest w żegludze śródlądowej
tutaj nie ma mowy o dorówniu normalnym krajom, my potrzebujemy 10 lat aby dojść do stanu z 1937 roku, a przypomnę, że świat jest już w 2007 roku.
czyli reasumując transport kolejowy i śródlądowy jest w tej chwili martwy. całość towarów transportuje się drogami, które jak wspominałem są z przed 30-40 lat. mi to przypomina obsługę transatlatyckich linii pasażerski na materacach dmuchanych.