Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Witam, to mój pierwszy post na tym forum.

Próbowałem podłączyć CB radio u znajomego w Volvo FH12 z 2003 r.
W zakupionym samochodzie instalacja jakaś już była, bo nad głową kierowcy w kieszeni były przewody zasilania i kabel do anteny. Zasilanie (+) podłączony był do szerokiej kostki (chyba ISO) jednak nie było tam napięcia. Było tam jeszcze kilka różnych wtyczek, ale wszystkie bez zasilania (+). Tak jak by bezpiecznik był spalony jakiś.
Sprawdziłem bezpieczniki pod środkowa konsolą jednak wszystkie są OK.

Ponadto udało mi się też spalić :D (no chyba) bezpiecznik przy gnieździe 12 V bo wcześniej działało.

Po sprawdzeniu bezpieczników okazało się, że też wszystkie są OK.

Co jeszcze mogę sprawdzić i gdzie szukać usterki?

Dodam jeszcze, że dla pewności sprawdzałem wszystko na włączonym zapłonie. Bo to moja pierwsza ciężarówka jest :>

Pozdrawiam.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Rozumiem, że bezieczniki w głównej konsoli i pod nagami pasażera sprawdzałeś testerem? Bo czasem spalony optycznie wygląda ok.

Jeśli są dobre, to zajrzał bym do bezpiecznika na przetwornicy. Niestety nie wiem gdzie jest monotowana.

Jeśli nadal nic, to sprawdź jakie napięcie jest w radiu (powinno byuć 12V, ale sprawdź!!!) i pociągnij nowy kabel prądowy do CB.

Jeśli i tak nie zagada, to kup sobie nową przetwonicę, zasilanie skądkolwiek, zamontuj ją w okolicy CB. Tak zatrybi na 100%.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Jeśli to fabryczne radio fm to jest na 24V :wink:

Filmy z tras

Użytkownik

Użytkownik

Cosik mi się wydaje, że nie jest fabryczne. Na wszelki wypadek nalegam na sprwdzenie czy to napewno jest 12V.
:)

Kania to ch uuu j!!! 8)

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Ja mówie o zwykłym radiu a nie Cb-radio. W volvie czy manie fabryczne radia są na 24V

Filmy z tras

Użytkownik

Użytkownik

Ja też. Więc jeśli jest inne niż oryginał (a pewnie jest) to powinno tam być 12V, Co nie?

Kania to ch uuu j!!! 8)

Użytkownik

Użytkownik

No, bezpiecznikom się przyjrzę jeszcze raz (chociaż sprawdzałem je dwa razy).

A gdzie szukać tej przetwornicy?
Bo może faktycznie jest tam osobny bezpiecznik.

A radio to sprawdzę czy jest fabryczne i jakim napięciem jest zasilane, bo może da się te 12 V podebrać.

Auto jest cały czas w trasach i jest mało czasu na rozkręcenie wszystkiego na spokojnie i sprawdzanie po kolei.
Dziekuję za podpowiedzi.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4128224
Samochód: Peugeot 508/MAZDA 2

podaj wiecej szczgoolow auta najlepiej VIn to sprawdze instalacje i ci odpisze co gdzie ...pomiedzy rocznikami i modelami sa roznice w elektryce kabiny

ps radia sa byly i beda zaroowno 12v jak i 24v ale w volvo fabryczne radio 24v nawet jak zamienisz na niefabryczne to zasilanie pozostaje 24v no chyba ze sie myle :D

prztwornice byly montowane najczesciej w 2 miejscach za fotelem kierowcy i pod skrzynka bezpiecznikow w centralnej konsoli za radiem ( ps oryginalne okablowanie CB ma osobna przetwornice )

Użytkownik

Użytkownik

Ostatecznie podciągnięta została nowa wiązka od gniazda 12 V. Prawdopodobnie upalona jest przetwornica, bo po dokładnym obejrzeniu końcówek kabli widać było, że jeden (nie potrafię powiedzieć od czego) był mocno upalony, aż stopiło plastikową osłonkę na nim.

A żeby było śmieszniej to na końcu zamontowałem CB radio na dole we wnęce pod radiem samochodowym, bo tam bardziej pasowało kierowcy.
Wystarczyło kilkanaście centymetrów przewodu do zasilania z gniazda 12 V i przedłużenie oraz przepchanie kabla antenowego do CB.

Pozdrawiam.

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]