Witam
Jakiś czas temu miałem wypadek samochodowy. Kierowca ciężarówki wymusił pierwszeństwo i wjechał mi w bok osobówki.
Zgłosiłem szkodę ubezpieczalni sprawcy - PTU. W wypadku obrażenia odnieśli również moi pasażerowie - 2 osoby. Jedna ma uszkodzone wnętrzności ( wątroba, śledziona, nerki, płuca), druga ma połamaną miednicę, żuchwę, szczęka, kilka kości czaszki, żebra, problemy ze wzrokiem. Czy jakiekolwiek odszkodowanie z tytułu wypadku dostaną te osoby z OC sprawcy, czy jak sprawa w tym przypadku wygląda, gdzie się udać, gdzie co załatwić? Oferowały się różne firmy, pomagające odzyskać odszkodowanie, ale nie mam do nich zaufania. Czy w ogóle gra jest warta świeczki, nie mam pojęcia jakie odszkodowanie przysługuje za takie obrażenia....
Samochód na 99% dostanie szkodę całkowitą, ale to teraz "pikuś".
Też miałem podobną sytuację. Samochód sprawcy ubezpieczony w jakiejś lipnej ubezpieczalni. Firma pomocy drogowej, która mnie ściągała, powiedziała że może się tym zająć. Wiem, że korzystali z usług jakiegoś biura porad prawnych i się udało. Była sprawa cywilna o odszkodowanie za uszczerbek na życiu powstały w wyniku zdarzenia drogowego. Dla znajomego, który ze mną jechał skończyło się to szczęśliwie bez większych obrażeń.
Popytaj u radcy prawnego, w każdym mieście powinni tacy być z urzędu. On powienien nakierować Cię na odpowiednie instytucje.
Pozdrawiam
_________________ "Chcesz jakoś zrealizować pomysłów milion..."
_____________________________________________________ The 8th symphonie by Scania
Sweet V8 Power
Z tego co się orientuje to będziesz musiał założyć sprawę cywilną tak jak koledzy pisali gdyż ubezpieczenie OC nie pokrywa kosztów leczenia, tak mi się wydaje...
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 4 gości