Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Mam pewien dziwny problem w Manie a mianowicie: gdy jest wyłączony zapłon świeci się kontrolka ładowania akumulatora, zaś gdy włączę zapłon to ona gaśnie. Sprawdzałem ładowanie i alternator jest ok, akumulatory są ładowane a kontrolka świeci gdy silnik zgaszę. Miał ktoś podobny problem :?: Proszę o pomoc i pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Masz padniętą jedną diodę prostowniczą na mostku prostowniczym, radze jak najszybciej alternator zrobić

Filmy z tras

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Przerwany kabel łączący alternator z kontrolką ładowania :?:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Przerwany kabel łączący alternator z kontrolką ładowania :?:
Pewnie tak :lol: i krasnoludki podają telepatycznie napięcie na kontrolkę ładowania :mrgreen:

Normalnie z stacyjki a właściwie przez przekaźnik który załącza stacyjka idzie prąd o biegunie dodatnim przez kontrolkę ładowania do alternatora w celu jego zbudzenia. Gdy alternator zaczyna ładować to w tym momencie przestaje płynąć prąd przez kontrolkę gdyż po obu stronach kontrolki ładowania pojawia się prąd o biegunie dodatnim.
Wszystko wskazuje że się spaliła jedna z przynajmniej dziewięciu diód prostowniczych na mostku prostowniczym o biegunie dodatnim co powoduje zamkniecie obwodu elektrycznego miedzy akumulatorem przez alternator do kontrolki ładowania gdy stacyjka jest wyłączona :] i w tym momencie kontrolka ładowania się pali, gdy włączy zapłon to gasnie kontrolka ładowania a normalnie powinna się palić gdy włączy zapłon gdyż w tym momencie występuje taka sama sytuacja jak by alternator pracował i ładował prąd

Filmy z tras

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 35025070
Samochód: S-U-P-E-R

Może mi pomożecie...
Ja mam taki problem ze wgl mi nie świeci kontrolka ładowania na desce (żarówka od kontrolki 100% dobra) A mimo to ładowanie aku jest... Chodzi mi o to ze przed rozruchem silnika powinna się ta kontrolka włączać razem z innymi takimi jak ciśnienie oleju, brak powietrza itp... Wymieniłem regulator napięcia... W czym może być problem ??

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Alternator lub przewód od kontrolki, odłącz od alternatora przewód od kontrolki ładowania i podłącz do niego masę jeśli się zaświeci kontrolka to coś w alternatorze jest nie tak niema gdzieś przejścia lub padnięta płyta prostownicza.
Jeśłi to MAN to będzie ten średni przewód na alternatorze nakrętka M5
Sprawdz też czy dochodzi plus do żarówki jak włączysz zapłon

Filmy z tras

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]