Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 mar 2011, 20:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To mój pierwszy post więc witam wszystkich. Więc sprawa ma się następująca potrzebuje lawety do warsztatu(głównie osobówki) początkowo myślałem o dostawczaku do 3.5t ale stwierdziłem że to porażką gdy wjedzie się np. X5 to to tylna oś dobija już do kasty i jechać się nie da i wpadłem na pomysł by kupić ciężarówkę tak ze 3 t ładowności. Wybór padł by na jakiegoś atego lub mana(zwykła zabudowa jakaś skrzynia i by się przebudowało), na auto chciałbym przeznaczyć około 20 tyś no i oczywiście doprowadzić do stanu używalności. I kieruje do was pytanie czy iść w zakup ciężarówki czy na siłę szukać dostawczaka i jak się ma sprawa tacho w takim pojeździe. A może polecacie jakieś inne marki niż wyżej wymienione.

Post Wysłano: 05 mar 2011, 21:24

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: ..

pojazdy do przewozu rzeczy o dmc do 7.5t do przewozow w celach prywatnych - tacho nie obowiazuje.

Post Wysłano: 05 mar 2011, 22:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
pojazdy do przewozu rzeczy o dmc do 7.5t do przewozow w celach prywatnych - tacho nie obowiazuje.
pomyliłeś dwa przepisy.
prawidłowo to laweta wożąca pojazdy do warsztatu nie jest pojazdem do celów prywatnych.
pojazdów pomocy drogowej w odległości do 100km(lub 50 nie pamietam) od bazy nie obowiązuje tacho.
jeżeli masz kupowac to kup mana lub mercedesa tak jak planujesz nic innego nie wchodzi w grę.

Post Wysłano: 06 mar 2011, 10:54
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Z tym tacho to mnie uspokoiliście, a mam takie pytanie jak by auto pojechało za te 50 czy 100 km to co wtedy?

Post Wysłano: 06 mar 2011, 11:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Kolego, a może poszukaj np Iveco daily tego z dmc 6.5t zarejestrowanego na 3.5 i będzie po kłopocie. Bardzo dużo takich lata na pomocy drogowej.

Post Wysłano: 06 mar 2011, 11:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

O Iveco daily też myślałem ale mi wyjdzie to drożnej w zakupie, myślę że w atego czy manie będzie wygodniej no przede wszystkim w iveco ten silniczek 3litry jak dla mnie szału nie robi. Ale gdybym nie robił terenówek to pomyślał bym o tym, a tak to idę w atego. Mam już wypatrzonego merca 2000 czy 2001 nie wiem dokładnie z uszkodzoną uszczelką pod głowicą w korzystnej cenie więc niedługo jadę to obejrzeć i prawdopodobnie biorę.

Post Wysłano: 06 mar 2011, 13:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1466678
Samochód: Serwis 24h

ja bym wolał dostawczka + poduszki i to daje rade bo widziałem takie coś bardziej opłacalne niż mała ciężarówka tańsze w utrzymaniu, mniej pali.

Mobilny serwis w całej UE|Serwis ADBLUE NAPRAWY POWYPADKOWE, PROSTOWANIE RAM!!
tel:+48 731-542-832/+48 664-622-456
https://www.facebook.com/LKWSERWIS

Post Wysłano: 06 mar 2011, 13:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

To może polecilibyście jakiegoś dostawczaka gdzie można było by włożyć te 2 tony. Te iveco a może jakiś sprinter?

Post Wysłano: 06 mar 2011, 13:35
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Żółtek

Iveco ma mocniejszą ramę niż sprinter.
Ale 2 tony na sprintera to marne obciążenie, daje radę :)

Post Wysłano: 06 mar 2011, 13:46

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: orange i grafitowy

Cytuj:
Z tym tacho to mnie uspokoiliście, a mam takie pytanie jak by auto pojechało za te 50 czy 100 km to co wtedy?
normalnie zaświadczenie o nieprowadzeniu pojazdu i bieżaca tarczka tacho czyli jak w normalnej firmie transportowej.
Cytuj:
ja bym wolał dostawczka + poduszki i to daje rade bo widziałem takie coś bardziej opłacalne niż mała ciężarówka tańsze w utrzymaniu, mniej pali.
nie pchaj się w taki układ inspektorzy po 1 lipca będą bardzo czuli na punkcie pojazdów, które mogą ze względu na mase całkowitą uiszczać opłaty za drogi - w przypadku lawety nie schowasz tego pod plandekę i na kilometr bedzie widać że masz więcej niż 3,5 tony.

Post Wysłano: 06 mar 2011, 13:57

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Renault

kolega ma atego i 22 się nie mieści a ja ivanem z lawetą kamper na sobie i sprinter maxi na lawecie w 16 się zamknołem . Mam ivana 50c11 zarejestrowanego do 7,5 t i jezdze nim juz troche i nigdy nie miałem problemów z tarczami ani z niczym a ivan to auto nie do zajechania kumepl ma takiego samego tylko ze do węgla ostatnio mu 6,5t załdaowali poduchy na maksa i szedł po górkach tylko burczał . Więc niewiem czy warto pchac się w półciężarówke na twoim miejscu.

Post Wysłano: 06 mar 2011, 14:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolego zzx to masz racje nie jeździłem ciężarówkami (jedynie rekreacyjnie znajomego) idę jednak w atego jak piszecie dostawczak nie ma sensu. I dziękuje wszystkim osobom wypowiadającym się w temacie za szybkie i trafne odpowiedzi.

Post Wysłano: 06 mar 2011, 15:44

Użytkownik

Użytkownik

GG: 5995409
Samochód: E220 Coupe

Jeździłem niedawno dosyć sporo Daily 65C18 z hydrauliczną platformą. Brałem wszelkie ML, FX, Land Cruisery itd bezproblemowo plus przyczepka z osobówką czasem... Transity, Sprintery, na bliźniakach jeśli tylko mieściło się na platformie brałem i było git. Fakt spalanie wtedy pod 17-18. Moim zdaniem to dobry wybór ale jeśli trafi się niezajechane Atego czy Manik to nie jest kolosalna różnica, chociaż ten budżet trochę według mnie przykrótki...

Post Wysłano: 06 mar 2011, 17:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Co to budżetu to masz racje ale nie chce pakować dużej kasy w auto chce kupić w miarę przyzwoitym stanie i zrobić igiełkę, wiadomo kilka tys można dołożyć. Co do atego, o którym wyżej pisałem to po rozmowie z gościem zrezygnowałem cena może korzystna ale gdy oznajmił i że niedawno był remont silnika(sprzedawał niby tylko z padniętą głową, to ja nie chce dołu widzieć jak od remontu nie mieniło nawet pół roku) to podziękowałem. I dalej szukam lecz fakt w tej cenie szału nie ma.

Post Wysłano: 22 kwie 2011, 15:20

Użytkownik

Użytkownik

Witam ja mam takie pytanko co jeżeli mam B+E teraz zrobie sobie C moge jechać takim zestawem jak ciągnik tam do 7.5t plus laweta np max DMC 3.5 tak jak na osobówkę?

Post Wysłano: 27 kwie 2011, 22:19
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ford Transit

Cytuj:
Witam ja mam takie pytanko co jeżeli mam B+E teraz zrobie sobie C moge jechać takim zestawem jak ciągnik tam do 7.5t plus laweta np max DMC 3.5 tak jak na osobówkę?
B+E to "ciągnik" o D.M.C do 3,5t + przyczepa ciężka jeżeli D.M.C zestawu przekroczy 3,5t. ale masa całk. takiego zestawu nie może przekroczyć 7,5t. Tak więc krótko: nie możesz. Prawo jazdy C+E.

Strona 1 z 1 [ Posty: 16 ]