jeździłem na takiej klimie miesiąc (mańkiem w hiszpanii (tym z mej skromnej galerii)) i powiem tak, działa to na zasadzie przepompowywania (chyba) i odparowywania wody, na tylnej ścianie masz zbiorniczek z wodą i tam ją uzupełniasz. to taka klima jaką ma R w nowym dafie, ustawia się tam ile wody ma pobierać itd. mam kilka zdjęć więc moge je wrzucić w wolnej chwili.
co do funkcjonalności to powiem, że wbrew nazwie klimatyzacja wcale nie jest rewelacją po prostu wieje (nie zawsze chłodne powietrze (jak się woda w zbiorniku zagrzeje)) a zimne to można uzyskać tylko rano

lu późnym wieczorem...
minusem jest to, że zasilane jest to z akumulatorów, więc do klimy trzeba doliczyć koszt kabli lub nowych baterii

u nas był z tym problem i nie powiem, kilka poranków spędziłem biegając z kablami po parkingu
ale tamta klima była co najmniej 2 letnia, więc nie wiem jak jest z tymi nówkami
a co do przepisów w hiszpanii, to słyszałem, że wejdzie to tylko dla ciężarówek hiszpańskich, nie uzyskamy dowodu w hiszpanii bez tej klimy, nie wiem jak to jest teraz.
pozdrawiam