Wg opłat:
Bursztynówka (A-1 od Torunia do Gdańska) koszt to 57,72 zł netto. ViaToll-a wychodzi Ci na tej trasie (tą, którą ja podałem) 55,41 zł. Czyli sumaryczne koszta przejazdu masz 113,13 zł netto. Ciągnik E5 + naczepa: zestaw 5 osi.
Drugi wariant (czyli siódemką na północ) wychodzi taniej bo wg kalkulatora Via-Toll zapłacisz 38,43 zł, ale za to: wolniej, dostają po ogonie klocki, opony, sprzęgło. Poza tym od ViaToll-a nie odliczysz VAT-u.
[EDIT]
Wrzuciłem na mapę tą Twoją trasę. Jadąc "siódemką" do Straszyna wychodzi Ci 376km, a jadąc przez A-2, DK-70, DK-92, A-1 masz do przejechania 391 km. Różnica 15 km, po stawce 2,5 (zakładam) zł netto wychodzi Ci 42 zł w plecy za same kilometry. Domyślam się, że policzą Ci najkrótszą drogę, a Ty jadąc dłuższą musisz "dołożyć do interesu". Tyle, że zaoszczędzisz paliwo. Może jadąc DK/S-7 nie stracisz 2,8 litra na każde 100 km, ale weź pod uwagę, że to nie tylko paliwo, ale jeszcze czas i wszystkie podzespoły (hamulce, przeniesienie napędu).
[EDIT 2]
Uprzedzając pytania "skąd wzięło mi się tylko 42 zł" w plecy - liczyłem same km, nie liczyłem różnicy w opłacie drogowej.