witam posiadam kamaza wywrot. i chciałbym się dowiedzieć co muszę posiadać aby móc przewozić ziemię na swoją działkę.Zakupiłem go głównie do celów prywatnych.tachograf mam legalny posiadam kat.c,ubezpieczony,zarejestrowany,
GG: 0
Kierowca musi miec KW - pewnie nie masz. Jako osoba prywatna , nie firma - nie wiem jak z licencja(edit:zaswiadczeniem) na potrzeby wlasne, nie wiem jak to ugryzc . Chyba nie mozesz w ogole tego robic, mozesz na pusto sobie jezdzic, ale nie przewozic towarow.
Nie czegoś takiego jak licencja na potrzeby własne! Bierze się zaświadczenie z gminy o przewozie na potrzeby własne! Jak nie wiesz to się nie wypowiadaj.
1. musisz dowiedzieć się co to jest przewóz na potrzeby własne, poznać definicję i czy to co robisz pasuje do tego: Ustawa o Transporcie Drogowym Art. 4 ustęp 4.
2. jeżeli to pasuje musisz poznać jakie reguły obowiązują osobę wykonującą przewóz na potrzeby własne: Ustawa o Transporcie Drogowym Rozdział 5 - Przewozy na potrzeby własne.
3. na końcu musisz sprawdzić jakie są wymagania co do kierowców wykonujących taki przewóz: Ustawa o Transporcie Drogowym Art. 39a.
GG: 0
Samochód: MAN
I co kolego ustaliłeś? Bo to ciekawe.Według mnie jak sobie wozisz na własną działke to kat C powinna wystarczyć bo jesteś prywatną osobą no i oczywiście OC i bad. tech pojazdu
Użytkownicy przeglądający to forum: Amazon [Bot] i 5 gości