Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 kwie 2011, 11:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6907984
Samochód: Mercedes-Benz 1224 '96

Witam.
Mam pytanie. Czy posiadajac polska karte kierowcy do tachografow moge jezdzic u zagranicznego spedytora czy musze na miejscu wyrobic sobie np. niemiecka?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

możesz jeździć na wyrobionej w Polsce

Użytkownik

Użytkownik

przecież to jest Twój dokument a nie Niemca

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

No i wraca pytanie.
Dzis chcialem wypelnic wniosek o wydanie KK.
Jest tam rubryka dotyczaca wymiany karty ze wzgledu na wyjazd za granice.
Teraz juz nie wiem czy wyrabiac ta karte tu czy juz na miejscu w niemczech.
Chodzi o prace u niemieckiego spedytora a nie o jazde po niemczech pracujac w polsce.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ale ta karta służy do ewidencjonowania czasu TWOJEJ PRACY, a nie określenie przynależności etnicznej czy też określenia narodowości...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dobra sprawa wyjasniona w PWPW.
Kwestia wyglada tak ze jezdzac i mieszkajac w niemczech, chcac niechcac po uplywie 6 miesiecy jestesmy ustawowo zobowiazani do wymiany prawa jazdy na niemiecke. Z ta wlasnie chwila polska KK przestaje byc wazna ze wzgledu na zmiane nr prawa jazdy! W tym momencie musimy wyrobic sobie niemiecka KK.
W polsce jestesmy ewidencjonowani od pierwszej kategorii jaka zdamy i dokladajac nastepne kategorie do PJ nr nam sie nie zmienia.
W niemczech prowadzona jest taka sama ewidencja a co za tym idzie sa inne nr wiec 100% ze nr PJ dostaniemy zupelnie inny.
Karta ta w niemczech kosztuje 37Euro.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Stralis 460

zembron, do jakiego urzędu w szkopii należy się zgłosić celem wyrobienia nowego PJ ( führerschein ) i KK ( fahrerkarte ) ?? Jakie papiery są mi do tego potrzebne prócz wypełnionego pewnie wniosku ? z góry dzięki za info !

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 117176

Cytuj:
Dobra sprawa wyjasniona w PWPW.
Kwestia wyglada tak ze jezdzac i mieszkajac w niemczech, chcac niechcac po uplywie 6 miesiecy jestesmy ustawowo zobowiazani do wymiany prawa jazdy na niemiecke.
Chyba Cie w blad wprowadzili - ja mam prawko irlandzkie (i irlandzka karte do tacho) a obowiazek wymiany mam dopiero po uplywie terminu waznosci prawka. Odpowiednie paragrafy sa na stronie polskieh ambasady w Dublinie. Zapytaj w Niemczech, ale sadze, ze to prawo unijne.
Inna sprawa to wymagania pracodawcy - Niemiec moze chciec od Ciebie niemieckiego prawka, a co z tym idie, niemieckiej karty.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

RadekNet, wydaje mi się, że masz rację :
http://www.mypolacy.de/serwisy/poradnik ... zech-.html
Cytuj:
Z terminowo wydanymi prawami jazdy kategorii C, CE, D, D1, D1E i DE lub takimi, które tym kategoriom odpowiadają można prowadzić na terenie Niemiec pojazdy zaledwie 6 miesięcy (pomimo ich dłuższego terminu ważności), jeżeli od chwili pierwszego zameldowania na terenie BRD właściciel posiada je dłużej niż 5 lat lub ukończył 50 rok życia. Terminowo ograniczone prawa jazdy kategorii C1 i C1E lub odpowiadającym im klasom, w przypadku ukończenia przez posiadacza 50 roku życia, mogą być używane również jedynie przez 6 miesięcy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
zembron, do jakiego urzędu w szkopii należy się zgłosić celem wyrobienia nowego PJ ( führerschein ) i KK ( fahrerkarte ) ?? Jakie papiery są mi do tego potrzebne prócz wypełnionego pewnie wniosku ? z góry dzięki za info !
załatwisz to w sva tam gdzie jesteś zameldowany, potrzebne oczywiście fotki o podaniu nic nie gadała babka na miejscu, jelśi kończą sie nasze kursy/ badania to lepiej je od razu przy okazji zrobić coby nie wymieniać kilkakrotnie...
kk załatwiasz w tym samym miejscu...

to ograniczenie do 6 miesięcy ważności jest właściwie wszędzie na całym świecie, większość państw ma takie ustalenia...

polska kk działa tak samo jak inne, pracodawcy za granicą nic do tego, tachograf jest wszędzie taki sam, tak samo w firmie zczytywanie danych też tak samo idzie...

kk musisz oczywiście wymienić z prawkiem, bo nie można mieć pj z jednego a kk z drugiego państwa...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
to ograniczenie do 6 miesięcy ważności jest właściwie wszędzie na całym świecie, większość państw ma takie ustalenia...
dzięki na info... jednak doczytałem już, że mając prawko ze świeżymi badaniami mam czas do 5 lat od chwili wydania... czyli w moim przypadku do listopada 2017.

http://www.mypolacy.de/serwisy/poradnik ... czech.html
tu jest tylko informacja, że prawko muszę zgłosić w niemieckim urzędzie :
Cytuj:
Prawo jazdy należy przedłożyć we właściwym urzędzie w celu zarejestrowania w ciągu 185 dni po przeniesieniu miejsca stałego pobytu do Republiki Federalnej Niemiec, jeżeli:
posiada się prawo jazdy klasy C lub D lub odpowiedniej klasy na przyczepy bądź podklasy.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

a no widzisz też dobrze wiedzieć że w takim przypadku robią jednak wyjątek...
no ja bede musiał zrobić to tak czy siak bo jak juz pisałem w innym wątku nie mam zaliczonych modułów poza tym kk kończy mi sie za kilka miesięcy...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Teraz juz nie wiem czy wyrabiac ta karte tu czy juz na miejscu w niemczech.
Chodzi o prace u niemieckiego spedytora a nie o jazde po niemczech pracujac w polsce.

Oczywiście, żeby wymienić prawo jazdy i KK na niemieckie musisz mieć meldunek. Ja od roku pracuję w D, ale mieszkam w PL, więc mam polskie prawo jazdy i KK. Nikt mi z tego powodu nie robi problemów, ani przy kontroli, ani w firmie. :wink:

Strona 1 z 1 [ Posty: 13 ]