Witam
Panowie w manie TGA z 2007 roku wyswietla mi błąd EDC EDC 3792-10. Jak sprawdziłem to jest bąd czujnika temperatury spalin. Gdzie znajduje się ten czujnik?
ok temat rozwiązany. Okazało się ze czujnik został zapier..ukradziony. Po zakupie czujnika wszystko jest ok.
ps
RE-Animator udało mi sie jakoś znaleść za 250zl ten czujnik ale w serwisie nie pytałem:)
odgrzwam kotleta. panowie a czy to mozliwe ze taki czujnik ma wpływ na spalanie? Spotkałem się z kolejnym autem w ktorym ten czujnik chyba został celowo usunięty
..... jedna z celowych modyfikacji aby niedolewc AdBlue ..ale samo usuniecie czujnika nic nie daje konieczne sa dodatkowe modyfikacje ..raczej odradzam
to na cholere ma czujnik temp spalin ??? ito w katalizatorze ?... jak jest EGR to powinien miec czujnik tem gazow z czujnikiem przeplywu ?? .. nic z tego nie rozumiem ...
GG: 0
Ad blue moze zaczac wtryskiwac plyn tylko gdy spaliny sa powyzej okreslonej temp . Generalnie czujnik ten sluzy tylko do normalizowania emisji spalin , odlaczajac go bedziemy mieli blad w systemie i system "adblue" moze ograniczyc nam moc silnika .
Ad blue moze zaczac wtryskiwac plyn tylko gdy spaliny sa powyzej okreslonej temp . Generalnie czujnik ten sluzy tylko do normalizowania emisji spalin , odlaczajac go bedziemy mieli blad w systemie i system "adblue" moze ograniczyc nam moc silnika .
GG: 0
Przepraszam ,nie doczytalem szczegolu.... co nie zmienia faktu ,ze sluzy on tylko do normalizowania emisji spalin .Jezeli nie blokuje Ci mocy to smialo mozesz jezdzic .
W TGA jest kilka wersji osprzetu emisji spalin ,znajdziesz modele z samym czujnikiem temp lub np. z zastosowana sonda lambda , lub ad blue.
( brak tego czujnika teoretycznie moze wplynac zarowno na moc jak i na ilosc spalanego paliwa ...w praktyce to juz kierowcy musza sie wypowiedziec ).
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 5 gości