Witam dostałem samochód jest to man tga 18.430 d20 2005r wyswietlany na komputerze jest blad ffr 01045-05 blad oznacza ,,Stopień wyjściowy, światło stop/ blokada ścieżki,, jak ja mam to tłumaczyć i gdzie szukac tej usterki, mam takze drugi bląd zbr 04402-04 jak usunąć te usterki ?? dziekuje za podpowiedź
O tym drugim błędzie wiem ze dotyczy pompy centralnego szukałem przerwy w zasilaniu i sprawdziłem wszystkie połączenia elektryczne i wszystko jest ok ? niby jak na konsoli włączę centralne smarowanie to niby tłoczy smar ale co jest przyczyną pokazywania sie tego błedu
??
Widzę ze nikt nie znalazł dla mnie prawidłowej podpowiedzi na mój problem z błędem 04402-04 ... cóż dziś wykonałem diagnozę i usunąłem usterkę
Sprawdziłem zasilanie pompy centralnego OK
Wymontowałem pompę z pojazdu i rozebrałem (podejrzenie spalonego silnika elektrycznego)
Żeby go wymontować trzeba Pompę rozebrać w kawałki, po wymontowaniu podpiąłem go na krótko i okazało się ze silnik elektryczny pracuje tylko bardzo powoli obraca nie pracuje płynnie (szarpie) i śmierdzi. po rozebraniu silnika elektrycznego okazało się ze komutator i szczotko-trzymacz są zabrudzone(konkretnie) smarem. okazało się ze przyczyną usterki jest O-ring który jest zakładany na podkładkę która odgradza komory silnika od komory z smarem (starty o-ring do grubości włosa) o-ring wymieniony wirnik szczotko-trzymacz wymyte rozpuszczalnikiem wszystko zmontowane. Błąd zniknął pompa bije smar do układu.
pozostał jeszcze błąd 01045-05 . może spotkał się ktoś kiedyś z tym błędem jak usunąć ta usterkę
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 4 gości