[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Egzamin z kat. D - obsluga - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 mar 2011, 15:07

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: Audi 80 b4

Witam.

Jestem po pierwszym oblanym egzaminie na kat. D.
Caly egzamin trwal 5 minut (lacznie z wypisywaniem papierow). Oblalem na obsludze autobusu.
Czy znajdzie sie choc jedna osoba, ktora napisze mi krok po kroku obsluge autobusu?
Co powinienem pokazac, powiedziec?

Egzamin zdaje na Autosanie H10-10.

Pozdrawiam.

Post Wysłano: 30 mar 2011, 16:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Myśle że to może Ci pomóc

http://www.word.wroc.pl/download/egzaminy/kat_d.pdf

A jak nie to rozporządzenie 217.

Post Wysłano: 31 mar 2011, 17:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Kolego Krystek postaram się Tobie opisać krok po kroku i tak żeby było łatwo zapamiętać :)

1) Stan Nadwozia (czy luki bagażowe są zamknięte) - sprawdzenie wizualne - (ja w tym przypadku obchodziłem autokar i sprawdzałem przed egzaminatorem)

2) Ogumione koło zapasowe - że jest

3) Apteczka 1 pomocy - że jest

4) Trójkąt ostrzegawczy - że jest

5) Gaśnice powinny być 2 z czego jedna koło kierowcy i czy dostęp do niej nie jest utrudniony

6) Ilość i oznaczenie wyjść awaryjnych, młotki w liczbie odpowiadającej liczbie wyjść awaryjnych orz czy dostęp do wyjść nie jest utrudniony. Jeśli w autobusie występują wyjścia awaryjne dachowe wskaż je.

7) Zasłonki w oknach oraz żałuje przeciwsłoneczna kierowcy

8 ) Zamocowanie foteli

9) Zamocowanie ściany za grodziowej kierowcy

10) Lusterko wewnętrzne zapewniające kierowcy widoczność wnętrza autobusu

11) Oświetlenie wnętrza autobusu, że działa

12) Drzwi (czy dobrze się otwierają)

13) Napis wskazujący dopuszczalną liczbę miejsc do siedzenia i do stania.

To jest według mnie wzorcowo omówiona dodatkowa obsługa autobusu na kat.D. Oczywiście jak będziesz wymieniał te elementy które ci wypisałem musisz improwizować. Jak np. sprawdzasz wyjścia awaryjne chodzisz po lodówie i je wskazujesz tak samo zasłonki. Jak sprawdzasz zamocowanie fotela do dotykasz fotela i udajesz że sprawdzasz. Jak mówisz o lusterku wskazujesz że jest itd.
Myślę że pomogłem. Jednak jakbyś miał jakieś wątpliwości i pytania to pisz. :wink:
Ja tak mówiłem i u mnie egzaminator nawet nie pisnął.

Post Wysłano: 31 mar 2011, 18:17

Cytuj:
8 ) Zamocowanie foteli
Również zamocowanie poręczy i uchwytów do trzymania podczas jazdy na stojąco. Jeśli sprawdzasz, to każdy po kolei trzeba sprawdzić tak jak siedzenia, o czym mowa już była.
Cytuj:
12) Drzwi (czy dobrze się otwierają)
Również należy chwycić za uchwyt w drzwiach i próbować je otworzyć - w ten sposób sprawdzasz czy siłowniki trzymają. Drugi sprawdzian drzwi to sprawdzenie zaworu bezpieczeństwa - przekręcasz w pozycję, w której drzwi powinny być otwarte i otwierasz te drzwi.

Post Wysłano: 31 mar 2011, 19:40

Użytkownik

Użytkownik

Gdzie znajde tabliczke z informacja o dopuszczalnej liczbe miejsc do siedzenia i stania?
O co dokladnie chodzi przy sprawdzaniu zaslonek? Maja byc? A co jesli ktoras bedzie podarta?
Gdzie znajde trojkat ostrzegawczy i apteczke?

Post Wysłano: 31 mar 2011, 20:00
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Trzeba jeszcze wiedzieć gdzie się sprawdza i dolewa olej silnikowy, płyn chłodzący, płyn pompy sprzęgła. Jak ja zdawałem to nie było mowy o sprawdzaniu zasłonek czy poręczy, a było to w 2004r. Coś się zmieniło od tego czasu?

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 31 mar 2011, 20:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Cytuj:
Trzeba jeszcze wiedzieć gdzie się sprawdza i dolewa olej silnikowy, płyn chłodzący, płyn pompy sprzęgła. Jak ja zdawałem to nie było mowy o sprawdzaniu zasłonek czy poręczy, a było to w 2004r. Coś się zmieniło od tego czasu?
Każdy WORD ma inne wytyczne, co prawda dopiero w maju będę zdawał na D, ale podobno u nas nie sprawdza się siedzeń, poręczy itd. Wyjścia awaryjne z młoteczkami też tylko jak po prosi.

Post Wysłano: 31 mar 2011, 20:25

Na egzaminie robisz tylko to, co wylosujesz. Jednak możesz trafić na upierdliwego egzaminatora i z racji, że jest to dosyć szczególna kategoria (w końcu wozisz ludzi), to może Ci kazać zrobić obsługę całego autobusu.

Post Wysłano: 31 mar 2011, 22:55
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Cytuj:
Cytuj:
Każdy WORD ma inne wytyczne, co prawda dopiero w maju będę zdawał na D, ale podobno u nas nie sprawdza się siedzeń, poręczy itd. Wyjścia awaryjne z młoteczkami też tylko jak po prosi.
Ja myślę że to wszystko zależy właśnie od WORD-u. Ponadto od modelu autobusu na jakim się uczymy, szkoły a przede wszystkim instruktora. Te co wypisałem punkty koledze dostałem kiedyś od instruktora. Przyszedłem na jazdę i instruktor mnie uczulił o czym wspomnieć dla egzaminatora po omówieniu wylosowanych świateł i płynu. Wszystkie te punkty spisałem na kartkę i tak się uczyłem. Na egzaminie je wymieniłem i było wszystko ok.
Oczywiście oprócz tego można spodziewać się pytań dodatkowych. typu od czego zależy ilość wyjść awaryjnych w autobusie itp.

Krystek co do twoich pytań:
Gdzie znajde tabliczke z informacja o dopuszczalnej liczbe miejsc do siedzenia i stania?
Uwierz mi nie wiem gdzie w twoim Autosanie ona jest według mnie gdzieś koło wejść powinna być gdzieś z przodu. Możliwe że jej nie ma wówczas nie wspominasz o tym.

O co dokladnie chodzi przy sprawdzaniu zaslonek? Maja byc? A co jesli ktoras bedzie podarta?
Mówisz po prostu autobus powinien być wyposażony w zasłonki dla pasażerów i żaluzje przeciwsłoneczną kierowcy. To nic że będzie podarta to nie jest istotne ważne według mnie żeby wspomnieć o tym i powiedzieć coś więcej.

Gdzie znajde trojkat ostrzegawczy i apteczke?
To też zalezy od autobusu. U mnie np. te elementy jak koło, apteczka oraz trójkąt znajdowało się w luku bagażowym. Jak jest w autosanie nie mam pojęcia.....

P.S Krystek kup dobrą kawę dla swojego instruktora że tak Ciebie naprowadził :?

A uczyłeś się inną śmieciarą niż na egzaminie jest?? Myślę że tak...

Post Wysłano: 01 kwie 2011, 17:02

Użytkownik

Użytkownik

Dziekuje za pomoc :)

Dla potomnych: http://www.infobus.com.pl/blog.php?id=30

Post Wysłano: 06 kwie 2011, 14:58

Użytkownik

Użytkownik