Strona 1 z 1 [ Posty: 7 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 02 mar 2011, 1:17

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0
Samochód: MANiki

Witam. Jakis czas temu mialem problemy ze stopem w wywrotce 2-osiowej ale powodem okazala sie nielaczaca wtyczka na czujniku... Teraz jednak stop palil sie coraz gorzej, niekiedy lapal przy koncu pedala hamulca, po prostu jak nie wcisnelo sie pedalu na maxa to stop sie nie zapalil i to powodowalo niebezpieczne sytuacje na drodze. Wykrecilismy czujnik i sie okazalo po podlaczeniu pod sprezarke, ze czujnik w ogole prawie pod wplywem cisnienie nie zwiera (nie robi zwarcia) wiec oczywiscie do wyrzucenia. Dzis zakupilem nowy ale pojawil sie problem, przed zalozeniem przeswietlilem go i rzeczywiscie po podlaczeniu pod sprezarke zwieral, a wiec jest dobry, wiadomo - nowy. Po zamontowaniu do auta stop pali sie caly czas!!! Wtyczka miala 4 wejscia a czujnik 3 wyjscia, jeden bolec slepy - plastikowy i 2 styki, wiec wlozylem jedyne 2 styki od czujnika do jedynych dwoch stykowow we wtyczce i lipa. Na czujniku byly jakies numerki '1' i '2', czy ma znaczenie ktory pin wtyczki podlaczylem do '1' i '2'? Wg mnie nie, ale nie wiem juz sam;-/. Piny przy wtyczce przed zalozeniem czujnika sprawdzalem, jeden mial prad a drugi nie, czyli poprawnie: jak czyjnik zrobi zwarcie po wcisnieciu hamulca to od pierwszego pinu na wtyczce przez czujnik pojdzie prad na drugi pin wtyczki i zaroweczki stop powinny palic... Wie ktos moze co z tym STOPem moze byc?

Post Wysłano: 02 mar 2011, 9:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Pytanie czy dali dobry czujnik i nie pomylili z czujnikiem np od hamulca ręcznego tam działa odwrotnie czujnik jak niema powietrza to są styki zwarte i pali się kontrolka. Oba czujniki wygadają podobnie. Przy dwóch bolcach w czujniku niema znaczenia jak podłączysz przewody do czujnika.
Lub kupiłeś jakąś podróbkę czujnika, radze wykręcić i sprawdzić jeszcze raz czujnik

Filmy z tras

Post Wysłano: 02 mar 2011, 21:34

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: MANiki

Nie uwierzysz kolego, ale jednak ma znaczenie jak podlaczysz ten czujnik!!! Sam nie moge w to uwierzyc... po wyjeciu go sprawdzilem go pod akumulatorem i rzeczywiscie jak podlaczysz go w jeden sposob to nie przewodzi (i tak powinien byc zamontowany jak przy tym podlaczeniu) a odwrotnie to przewodzi i ja tak mialem wlasnie podlaczone - caly czas palil mi sie STOP!!!
Zmienilem te piny odwrotnie i jest ok!!!

Post Wysłano: 02 mar 2011, 21:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Człowiek uczy się całe zycie :D

Filmy z tras

Post Wysłano: 03 mar 2011, 17:03
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN

A ja mam swoją teorię dotyczącą tych czujników że jak już wymieniać to tylko i wyłącznie ori :wink:

Post Wysłano: 06 kwie 2011, 19:12

Użytkownik

Użytkownik

potrzebuje pomocy gdzie znajduje sie ta czujka

Post Wysłano: 06 kwie 2011, 22:20
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 4819725
Samochód: MAN