Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 maja 2010, 10:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

U nas we firmie dwie kabiny leżały już w kanale. Obie od actrosów (w tym jedna od "mojego" :twisted: ) Za pierwszym razem tłok zerwał się mocowania, kabina spadła na ziemie o mało co nie zabijając mechanika. W drugim wypadku, szef był mądrzejszy od wszystkich i tak mocno podniósł ją do góry, że tłok wyleciał po prostu z obudowy i była powtórka z rozrywki. Po tych akcjach, kiedy mechanicy biorą się za podnoszenie, robią ro w dwójkę, jeden podnosi normalnie kluczem a drugi zaczepia pas o kabinę i o ramę aż do pożądanej wysokości. Mądry Polak po szkodzie

Post Wysłano: 07 lut 2011, 18:39

Użytkownik

Użytkownik

Dzisiaj chciałem pogrzebać coś pod kabiną w Manie M2000 (Kabina F2000 wąska na solówce) zacząłem podnosić kabinę i po paru pompnięciach spadła na dół. Rozerwało chyba przewód bo poszedł olej po stronie kierowcy. Czy da się tam dostać bez podniesienia kabiny w celu wymiany tego przewodu? Dziś już nic tam nie mogłem dojrzeć bo sie ciemno zrobiło. Dodam że kabina jest bez sypialki i kurnika. Jak awaryjnie podnieść kabinę?

Post Wysłano: 07 lut 2011, 18:51
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7751267
Samochód: Mercedes

Ja też kiedyś podnosiłem kabinę, akurat przy kliencie ;/ i zamiast kabina w górę to tylko olej zaczął cieknąć. I ojciec wymienił ten przewód z kabiną opuszczoną.

Post Wysłano: 07 lut 2011, 19:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

Idzie wymienić przewód bez podnoszenia kabiny, zależy w którym miejscu pękł jest lepsze i gorsze dojście, układ hydrauliczny składa się z kilku przewodów.
Potem możesz mieć problem z odpowietrzeniem układu. Może tak być że kabina podniesie się do połowy lub przy opuszczaniu stanie. Wtedy trzeba się pobawić pompką od podnoszenia i przełączać raz w górę raz w dół żeby powietrze przepchnąć w przewodach

Filmy z tras

Post Wysłano: 08 lut 2011, 12:16

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

Cytuj:
mianowicie było to tak, że mechanik podniósł kabinę ale nie opadła do końca . zaczął grzebać coś przy silniku , ja stałem obok a tu kabina zaczęła się opuszczać powoli , on był można powiedzieć zaklinowany za kołem więc gdybym mu nie powiedział to istniało bardzo duże prawdopodobieństo że by go przygniotło bo by nie zdążył wyjść.
ja ostatnio w scanii podnosiłem, podeszła gdzieś tak do 1/3 wysokości, nagle jeb, kabina spadła i słychać jak olej idzie:P Pękł przewód, tak więc Pany pamiętać KABINĘ OTWIERAMY ZAWSZE DO KOŃCA!