Cytuj:
"Bo mi adres w nawigacje nie wchodzi"
Mi też bardzo często nie wchodzi.

Dlaczego ???
Odpowiedź jest prosta, przekłamania spowodowane najczęściej przez spedycje.
Wyobraź sobie kolego, taka sytuację :
Ładuje do Portugalii, Pani wypisuje CMR - ręcznie. Chyba nie uczono jej kaligrafii

.
Próbuje odczytać adres - są problemy. Wreszcie poskładałem cały adres jakoś do kupy, lukam na mapę i patrze , ze to spore miasteczko, a moja spedytorka mówiła mi , ze to wiocha

.
Dzwonię do niej i mówię, ze adres mi nie "gra" - " ustal coś dokładniej". Przysłała mi to samo co rozszyfrowałem. Podając nazwę Firmy i Miejscowość z kodem.
Wszystko było OK na początku. Jak tam dojechałem okazało się, ze Nazwa firmy to nie nazwa Firmy lecz nazwa dzielnicy. I co ???? Wkurzyłem się postawiłem auto na parkingu kolo cmentarza( upewniając się czy może tam spoko stać ) i poszedłem na piwo do PUB-u

.
Po rozmowach z tubylcami ( zaczęli dzwonić i ustalać ) wszystko się rozjaśniło. Znalazł się odbiorca. I na drugi dzień przyjechał po mnie osobówka, pojechałem za nim parę kilometrów w góry poza miejscowość i rozładowali towar. Tak nieraz bywa.
Do czego dążę pisząc krótko ( bo mógłbym napisać więcej szczegółów ale nie o tym temat

), dążę do tego by pokazać jak bardzo ważna jest współpraca
spedytor - kierowca.
Zawsze mówię : zanim wyślesz adres sms-em do mnie, sprawdź na mapie, w laptopie itp.
Jak Ty znajdziesz to ja nie będę miał problemów.
Niemniej bardzo często jest tak, ze to kierowca musi myśleć , chodzić prowadzić rozpoznanie i dowiadywać się , po prostu prostować to co po drodze spieprzyły ( sorry za słowo

) spedycje.
I na nic się zdadzą najnowsze Nawigacje i Laptopy i kto wie co tam jeszcze. Człowiek i jego praca głową zawsze pokona elektronikę, człowiek myśli i kontroluje to co program elektronika robi-wykonuje.
Bym nie był źle zrozumiany, ze boje się nowości. Oooo nie jestem na bieżąco i naprawdę znam na wskroś elektronikę oraz wszelkie navigacje i mapy do laptopów, nic nie jest mnie w stanie zaskoczyć.
Ważną sprawą jeżeli korzystamy z elektronicznych map, mieć zawsze kilka map np : M&G , AM, Microsoft Map Point, PC Navigator, na laptopie. W małych navi warto mieć wgrane tez ze dwie dobre mapy. Zawsze wtedy jest kilka opcji do wykorzystania i sprawdzenia - porównania adresu. O czym należy pamiętać, ano o tym by mieć jak najnowsze wersje tych map które używamy. To już jest 90 % sukcesu.
Przepraszam, ze zboczyłem z tematu , ale tak byłooooo, jest i chyba dłuuugo będzie.