Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6263155
Samochód: Citroen Berlingo 2.0 HDI

A więc tak. Dzisiaj przypadł mi dzień odhaczenia się w UP. Poszedłem jak zwykle dla formalności. I kiedy już odczekałem swoje w kolejce wszedłem do środka. Tam facet z obsługi pyta mnie jakie mam kwalifikacje i ukończone kursy. Więc mówię mu, że mam prawo jazdy kat. C i ukończony kurs na przewóz rzeczy. Zobaczyłem entuzjazm w jego oczach i to jak ucieszony powiedział "Wspaniale, jest praca dla Pana". Nie mogłem uwierzyć, że w moim regionie jest robota na solówkę bo śledzę rynek i poskładałem CV chyba w każdej firmie i nic. A tu nagle jest praca na samo C.
Odebrałem papierek, pojechałem do domu i uszykowałem dokumenty. Pojechałem do firmy do jakiej mnie skierowano a tam....Pani z kadr załamała ręce i powiedziała, że z moimi uprawnieniami nie mogę pracować bo - nie mam kursu na przewóz zwierząt (zakład mięsny) i nie mam uprawnień kierowcy-konwojenta.
Opadłem z sił bo kurde myślałem, że mając kurs na przewóz rzeczy (wiem, że zwierzeta są żywe ale kurs dotyczył przecież transportu przewozu ogółem) nie mogę zdobyć pracy.
Pytanie brzmi tak. Co jest jeszcze potrzebne by zdobyć zatrudnienie na kierowcę kat. C?
Czy ja jestem niedoinformowany? Wydawało mi się, że do pracy w transporcie wymagane jest prawo jazdy kat. C, kurs na przewóz rzeczy, badania i ewentualnie karta na nowe tachografy. Czy jest jeszcze coś o czym nie wiem? Bo przyznam że obawiam się teraz, że jak pójdę do innej firmy zapytać o robotę, to mnie zapytają czy mam kurs zakładania plandeki albo inne pierdoły.
Przepraszam za to co piszę, ale naprawdę opadłem z sił. Ponad rok się starałem by mieć te uprawnienia które mam i nagle okazuje się, że to dopiero połowa sukcesu.

B - 24 VIII 2004
C - 29 VIII 2009
Kurs Na Przewóz Rzeczy

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

samo C kolego to teraz tak naprawde nic, tym bardziej bez doswiadczenia. poza tym w firmie dobrze ci powiedzieli, do przewozu żywych zwierząt potrzebna jest licencja na przewóz zwierząt a dodatkowo pewnie do przewozu mięsa ksiązeczka sanepidowska

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6263155
Samochód: Citroen Berlingo 2.0 HDI

Książeczkę z badaniami sanepidowskimi to akurat mam bo wiem, że jest niezbędna do spożywki. Wiem, że C to tylko podstawa, i usilnie raz po raz składam podanie do UP by mnie wysłali na kurs E do C ale zawsze dostaje odmowę, zawsze tą samą wygenerowaną automatycznie.
Babka z kadr zaziała jeszcze, że potrzebne są kwalifikacje kierowcy - konwojenta.
Po co do przewozu mięsa takie coś?

B - 24 VIII 2004
C - 29 VIII 2009
Kurs Na Przewóz Rzeczy

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

w innej firmie może się okazać, że potrzebujesz jeszcze ADR, gdzie indziej uprawnienia na wózek widłowy, HDS, czy też do napełniania i opróżniania cystern :lol:
"kierownik" musi się uczyć całe życie

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Po co do przewozu mięsa takie coś?

bo tak chce pracodawca :D , nie masz nic do gadania :) to ty musisz miec wszystkie papiery jakie życzy sobie pracodawca a nie pracodawca musi chciec pracownika z takimi papierami jakie tym masz :)

Użytkownik

Użytkownik

GG: 2775189
Samochód: lantra-pieszczotliwie *ujek

niestety to prawda,żeby wozic zywe zwierzęta musisz przejść kurs na temat opieki nad nimi, ilością postojów i ich czasem,kiedy je karmic napoic i takie tam. Kurs trwa bodajże 7 dni.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI z dnia 9 sierpnia 2004 r. w sprawie warunków i trybu potwierdzania kwalifikacji kierowców i konwojentów zatrudnionych przy transporcie zwierząt (Dz. U. Nr 185, poz. 1914)

§ 2. 1. Powiatowy lekarz weterynarii, właściwy dla miejsca zatrudnienia osób ubiegających się o potwierdzenie kwalifikacji niezbędnych przy transporcie zwierząt, wystawia kierowcom i konwojentom zaświadczenie potwierdzające te kwalifikacje.
3. Osoba ubiegająca się o potwierdzenie kwalifikacji niezbędnych przy transporcie zwierząt składa wniosek o potwierdzenie posiadania tych kwalifikacji do powiatowego lekarza weterynarii, o którym mowa w ust. 1.
4. Do wniosku, o którym mowa w ust. 3, dołącza się: potwierdzenie na piśmie zdania egzaminu, o którym mowa w § 4, wydane przez komisję egzaminacyjną.
§ 4. 1. Egzamin przeprowadza komisja egzaminacyjna powołana przez powiatowego lekarza weterynarii właściwego dla miejsca szkolenia.
2. W skład komisji egzaminacyjnej wchodzą co najmniej 3 osoby, w tym:
1. 2 posiadające wykształcenie wyższe na kierunku rolnictwo, zootechnika, biologia lub weterynaria;
2. osoba posiadająca wykształcenie co najmniej średnie i 5-letni staż pracy przy konwojowaniu zwierząt.
3. Komisja egzaminacyjna przeprowadza egzamin, o którym mowa w ust. 1, w formie testu pisemnego obejmującego sprawdzenie znajomości zagadnień zawartych w programie szkolenia, o którym mowa w § 3.
4. Do egzaminu mogą przystąpić osoby, które odbyły przewidziane w programie szkolenia zajęcia praktyczne.
§ 6. 1. Warunkiem zdania egzaminu jest udzielenie co najmniej 75 % poprawnych odpowiedzi na pytania zawarte w teście pisemnym, o którym mowa w § 4 ust. 3.

Strona 1 z 1 [ Posty: 6 ]