Cytuj:
nie wiem jakie ceny są na "krajowych" promach, wiem, że kierowca nie może sam sobie dopisać drugiego członka załogi - musi to zrobić spedycja rezerwująca prom, natomiast na promach odpływających z D do Szwecji czy Finlandii nie ma problemów aby przy odbieraniu biletów zaznaczyć 2 kierowców. Za dziecko chyba do 14 lat się nie płaci, pokrywa się tylko koszt wyżywienia na promie, czasem jest tak, że również za małżonkę nie pobierają opłat (ważne to samo nazwisko co kierowca) a czasem kroją, Cena za drugą osobę - prom do Szwecji 50 - 75 E- (zależy od linii promowej), druga osoba na linii Travemunde-Helsinkii to już wydatek 150E.
Kiedyś płynąłem do Ystad ze Świnoujścia w podwójnej obsadzie, rezerwacja była na jednego kierowce, bez problemu przy odbiorze biletu dopisali drugiego kierowce. Miałem też przypadek że wracałem Z Trelleborga do Świnoujścia i podjechał kierowca który zamieniał się z innym, bo auto jeździło na trasach Szwecja - Norwegia i zapytał się czy bym go nie zabrał jako drugiego. Booking miałem tylko dla siebie, ale nie było problemu, tamten dopłacił za siebie i wpisai go jako drugiego kierowce do biletu.