[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Spedytor-materiały szkoleniowe, ebooki, poradniki itp. - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]
Autor
Wiadomość

Użytkownik

Użytkownik

Koledzy!
Otóż to nosze się ze skromnym zamiarem podjęcia się jakimś cudem tego fachu od nowego roku. Mam wieczorami trochę czasu i chciałbym przybliżyć sobie informacje o tej pracy, podtawowe zagadnienia, przepisy. Prosiłbym Was w miarę możliwości o udostępnienie materiałów pomocnych do nauki. Dziękuję.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 10729981
Samochód: Bmw

Biblioteka Logistyka "Transport i spedycja".

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Przede wszytstkim musisz nauczyć się umiejętnie kłamać, mieć z 3 baterie do telefonu i odpowadać na trudne pytania w środku nocy (np. "Problem jest .. nie załadują mnie bo mi deski na naczepie brakuje").

A tak na poważnie to w żadnym podręczniku ani poradniku nie napiszą Ci jaki czeka Cie syf w tym fachu. Jeśli miałeś styczność z transportem, umiesz obsługiwać komputer to raczej dasz sobie radę, o ile nie zabijesz kogoś przypadkiem po drodze :)

Użytkownik

Użytkownik

W Polsce z tego co wiem to tylko książki właśnie wspomnianego przez Ciebie Mariusz wydawnictwa mają dopuszczenie do stosowania w szkole. Można poszperać też w czymś z Difina.

Ogólnie rzecz biorąc to za dużo z tych książek się nie dowiesz. Może inaczej, dowiesz, ale rzeczy mało przydatnych w codziennej pracy. Jednak są działy które są dość istotne. Przykładowo wspomniana książka "transport i spedycja" stosowana w technikach w I i II klasie posiada i tak już w sobie wiedzę bardziej przyziemną pracy spedytora( jak choćby dopuszczalne wymiary, wagi pojazdów itp), lecz po samej tej książce będzie ciężko.

Użytkownik

Użytkownik

Sam kiedyś dzwoniłem w środku nocy do spedytora bo uderzyłem sarnę, zero świadków i co tu robić? Taki to już chyba zawód.
Najlepiej to wypadałoby gdzieś dorwać jakieś konkretne doświadczanie a tym ciężko. Wiem jak to wygląda od tej strony za kółkiem, ale to jednak za mało. Co to tego kłamania to coś w tym racji jest, ale nasi politycy ładnie to nazywają - mijanie się z prawdą;)
Grunt to dobra podbudowa i konkrety. Przeglądałem kilka pozycji, ale sporo tam takich bzdurek typu no jak rozumieć słowo proces transportu itp...
No nic jeśli macie jakieś ebooki to chętnie przygarnę no i dobre rady przede wszystkim.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1960440
Samochód: Citroen C5 tourer

Dobra rada jest jedna: Nie wierz nikomu, wszystkich sprawdzaj.

a w ogóle to jaki miałaby mieć charakter twoja praca jako spedytora? Zarządzałbyś flotą, sprzedawał ładunki, a może spedytor w firmie produkcyjnej ?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Ja powiem krótko...powodzenia :lol:

Cytuj:
Ja powiem krótko...powodzenia :lol:
Rozumiem, że tym stwierdzeniem spisujesz kolegę z góry na niepowodzenie?

Jeśli chce tego spróbować, to dlaczego miałby nie dostać takiej szansy? Może akurat będzie się w tym widział i będzie robił to co lubi i z czasem będzie w tym dobry? Poza każdy zatrudniony na jakimkolwiek stanowisku może powiedzieć: "każdy kiedyś zaczynał" (dzięki temu dostałem moją pierwszą pracę za kierownicą) i wiele ludzi robi, to co robi, nadal...

Tak samo jest z zawodem kierowcy: dostęp do uprawnień jest dosyć łatwy, ale nie każdy się do tego nadaje i życie szybko to weryfikuje po podjęciu pracy.

Strona 1 z 1 [ Posty: 8 ]