[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool
[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool
Fotoradar - jak odebrać mandat? - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego

Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 cze 2010, 22:06

Użytkownik

Użytkownik

Witam mam pewien problem dostałem foto z fotoradaru a jako że przebywam aktualnie za granica w pracy nie moge odebrac mandatu z strazy miejskiej. czy jest możliwość aby ktos inny odebrał ten mandat?? lub poinformował straz miejską o mojej nieobecnosci. czy jest możliwosc aby straż miejska przesuneła termin na odebranie mandatu do czasu aż bede w polsce?? czyli jakieś 35dni od odebrania listu??

Tytuł: Re: fotoradar
Post Wysłano: 30 cze 2010, 10:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 13363123
Samochód: DAF

Mandat musisz odebrać sam, bo musisz się na nim podpisać. Jak nie odbierzesz mandatu do bodajże 14 dni, to sprawa kierowana jest do sądu grodzkiego i stamtąd dostaniesz wezwanie. Jak nie zjawisz się w kraju ponad rok od popełnienia wykroczenia, to jego ściganie ustaje.

http://www.youtube.com/watch?v=eAfp3mZD ... ature=plcp

Post Wysłano: 30 cze 2010, 18:14

Użytkownik

Użytkownik

no to sprawa nie ciekawa... kurde muszę chyba wracać do polski po mandat... bo nie ma innego wyjscia. a tak swoją drogą to z jakiej odległości te polskie fotoradary robią pomiar predkości??

Post Wysłano: 30 cze 2010, 18:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 772271

a duze miałeś to przekroczenie. Z autopsji wiem ze jeśli małe to się nie bawią zbytnio w ściganie

Post Wysłano: 30 cze 2010, 18:27

Użytkownik

Użytkownik

no zdjecie przyszło i 150zł i 4pk przekroczyłem na 50 o 25km/h

Post Wysłano: 30 cze 2010, 18:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

Co do odległości, to mobilny fotoradar zrobił mi zdjęcie z około 50m, a jakiś miesiąc temu pod Rawiczem prawdopodobnie straszak pstryknął mi z maksymalnie 5-10m przed maską.

Post Wysłano: 30 cze 2010, 19:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: VW Passat b5

a czy fotoradar ustawiony przy drodze robi fotki w obu kierunkach czy tylko w jednym?

Czemu mamy nierówne szanse, kiedy mamy wspólny cel?

Post Wysłano: 30 cze 2010, 21:58

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

fotoradar robi zdjęcia od przodu ALBO od tyłu , z tego co sie dowiedziałem to wlaśnie jest to ALBO

jeszcze taka ciekawostka:

fotoradar potrafi rozpoznać cieżarówkę, tzn. osobowce może pstryknąć przy przekroczeniu od 20km/h a np cieżarówce jak przekroczy już o 5km/h, wszystko zależy jak jest oczywiście ustawiony :) wiec czasami może byc tak że osobówka przejdzie a duzemu zrobi sie jasnośc przed oczami :P

Post Wysłano: 24 lip 2010, 11:57

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3349355
Samochód: Renault Magnum 2009

Witam
Co wy wprowadzacie kolegę w błąd...
Jeżeli nie odbierzesz to po jakiś 2-3 miesiącach pojawi się w twoim domu komornik który będzie chciał odebrać te pieniądze i jak miałeś mandat 150zł to będziesz za niego musiał zapłacić 170zł.

To że komornik przyjdzie odbierze pieniądze to nie będzie nigdzie wpisane w twoich dokumentach. u mnie tak już 3 razy przychodził bo nie miałem możliwości osobistego odbioru i ostatecznie też osobiście nie odbierałęm tylko moja mama odebrała i zapłapłaciła za niego.

Post Wysłano: 24 lip 2010, 12:37
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5115038
Samochód: ładny

No w moim przypadku akurat US się upomniał.
Komornik nie będzie latał za każdym mandatem niezapłaconym, musiałeś mieć coś jeszcze albo barwną przeszłość.

Post Wysłano: 25 lip 2010, 16:54

Cytuj:
a czy fotoradar ustawiony przy drodze robi fotki w obu kierunkach czy tylko w jednym?
Są jeszcze obrotowe bestie. Obróci się w którą stronę chce. Ot takie samodzielne bydle.

Post Wysłano: 08 lut 2011, 11:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Po jakim czasie mogę dostać wezwanie do zapłaty :?:

Dziś listonosz przyniósł wezwanie od sraży miejskiej z sierpnia 2010. Dostalem 250 zl i 6 pkt, przekroczenie o 25 km/h.

Punkty przyznawane są od momentu podpisania oświadczenia które dostałem, czy od daty zrobienia fotki :?:

Post Wysłano: 08 lut 2011, 12:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Partner 1.6 HDI, MB Coupe 3.0 24V

Cytuj:

Dziś listonosz przyniósł wezwanie od sraży miejskiej z sierpnia 2010. Dostalem 250 zl i 6 pkt, przekroczenie o 25 km/h.

Punkty przyznawane są od momentu podpisania oświadczenia które dostałem, czy od daty zrobienia fotki :?:
Wezwanie można dostać po takim czasie w jakim uporają się z papierkami :D
Punkty wpływają na konto z dniem popełnienia wykroczenia, i zbijanie punktów kursem redukcyjnym nic nam nie daje, zostało to wyjaśnione tutaj:
http://daewooforum.pl/viewtopic.php?t=30006

Post Wysłano: 08 lut 2011, 15:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: DAF 105XF 460

Cytuj:
Cytuj:

Punkty wpływają na konto z dniem popełnienia wykroczenia, i zbijanie punktów kursem redukcyjnym nic nam nie daje, zostało to wyjaśnione tutaj:
nie wprowadzaj kolegi w błąd bo dokąd nie przyjmie mandatu lub nie będzie prawomocnego wyroku sądowego to nie ma żadnych punktów a można to odsuwać w czasie nawet ponad rok przy pewnych manewrach wiec jeżeli punkty które czekają na ciebie mają wpływ na przekroczenie ich dopuszczalnego limitu to zasadne jest grać na czas :lol:

Post Wysłano: 08 lut 2011, 16:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

nie wprowadzaj kolegi w błąd bo dokąd nie przyjmie mandatu lub nie będzie prawomocnego wyroku sądowego to nie ma żadnych punktów a można to odsuwać w czasie nawet ponad rok przy pewnych manewrach wiec jeżeli punkty które czekają na ciebie mają wpływ na przekroczenie ich dopuszczalnego limitu to zasadne jest grać na czas :lol:
To ty wprowadzasz w bład, jak straz miejska czy policja opracuje twoje zdjecie (sciagniecie fotek z radaru i wrzucenie w baze) to w tym momencie sa dodawane punkty na konto jako zamrozone z data, i odwlekac mozesz, ale to i tak nic nie da. Mam rodzinke w policji to wiem co i jak Panie kolego.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 08 lut 2011, 17:39
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

opracują zdjęcie i wiedzą kto to jechał itd :lol: widać jak inteligentni ludzie pracują w policji :lol: że ci takie bzdury opowiadają i straszą jak małe dziecko ,tylko przyjęcie mandatu lub uprawomocnienie sie wyroku daje możliwość naliczenia punktów i gdyby funkcjonowało to tak jak piszesz że są zamrożone to ja bym sprawę przeciągnął o rok i wtedy skoro one są dopisane z datą wykroczenia automatycznie by sie anulowały :lol:

Post Wysłano: 08 lut 2011, 18:41

Użytkownik

Użytkownik

GG: 3168594

Cytuj:
M to sprawa kierowana jest do sądu grodzkiego i stamtąd dostaniesz wezwanie.
Dostajesz zawiadomienie,a nie wezwanie.
Przykład: Policja chciała mnie ukarać mandatem w Sochaczewie ( ja z Lublina), odmówiłem przyjęcia, sprawa trafiła do sądu grodzkiego ww mieście. Sprawa się odbyła, mnie zawiadomiono o niej,a następnie o wyniku (zostałem "ułaskawiony" :) ). Także, na taka sprawę nie musisz się stawić osobiście.
Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Co Ty opowiadasz :mrgreen: Skąd taka straż miejska czy policja wie kto prowadził auto :?: 8) Może pkt są przyznawane samochodowi :?: :wink:

Post Wysłano: 08 lut 2011, 23:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Źle się wyraziłem, punkty pojawiają się wtedy, gdy SM stwierdzi kto kierował pojazdem, a jak się nie stawisz do wyjaśnienia to sprawa kierowana jest do sądu. Punkty zamrożone pojawiają się w chwili wypisania wniosku do sądu grodzkiego. Takie info dostałem i wole wierzyć w takie coś niż w twoje bajeczki przez nikogo nie potwierdzone. A każdy zrobi jak będzie uważał. Niestety, ale czasami trzeba ponosić konsekwencje swoich czynów. A nie kombinować jak koń pod górę.

Post Wysłano: 09 lut 2011, 0:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 7250824
Samochód: Mercedes 814D

Witam,
Koledzy to prawda co mówi kolega el_ryba. Ja również czytałem, że jeśli fotoradar zrobi nam zdjęcie, które zostanie wycenione załóżmy na 6 pkt, a my mamy stan na dany dzień 19 pkt, to nic nie da że będziemy przeciągać czy nawet pójdziemy na kurs reedukacyjny, ponieważ te punkty za wykroczenie (nawet po roku) zostaną nam dodane do stanu z dnia, kiedy miało miejsce wykroczenie i jeśli okaże się, że dobijemy do 24 pkt (tak jak na powyższym przykładzie) - stracimy prawo jazdy.
Pozdrawiam.

Post Wysłano: 09 lut 2011, 11:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
1) Ja również czytałem, że jeśli fotoradar zrobi nam zdjęcie, które zostanie wycenione załóżmy na 6 pkt,
2) a my mamy stan na dany dzień 19 pkt,
3)to nic nie da że będziemy przeciągać czy nawet pójdziemy na kurs reedukacyjny, ponieważ te punkty za wykroczenie (nawet po roku)
4) zostaną nam dodane do stanu z dnia, kiedy miało miejsce wykroczenie i jeśli okaże się, że dobijemy do 24 pkt (tak jak na powyższym przykładzie) - stracimy prawo jazdy.
Pozdrawiam.
okey porozmawiajmy logicznie
1)zdjęcie może zostać wycenione i tu sie zgadzam
2)kto my???? mają zdjęcie pojazdu który dopuścił sie wykroczenia i dane jego właściciela wiec komu mają przypisać pkt???
3)da tyle że po roku nie bedzie tamtych punktów które były w dniu wykroczenia bo sie anulują bo tak mówi ustawa KD
i na podstawie wniosku SM czy Policji który jest kierowany do SG czy SR nie mogą doliczyć ci punktów dokąd nie ma wyroku a od wyroku można sie odwoływać itd itd
a reasumując to punkty są po to żeby okiełzać zapały niektórych kierowców wiec uznajmy że masz racje i niech sie wszyscy boją że pozabierają im PJ ale wcale nie jest tak hop jak piszesz,tylko trzeba od początku robić uniki w procedurze :lol: