Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 maja 2010, 0:10

Użytkownik

Użytkownik

Witam. Panowie ostatnio podnosząc kabinę w Volvie kolejny raz przyszło mi do głowy pytanie jakie jest prawdopodobieństwo że kabina wyrwie się z tłoka i wesprze na ziemi przy tym gnąc się, rozwalając szybę. Nie raz podniesiona do jakiejś wysokości szła sobie już sama i nie raz aż robiło mi się ciepło, nie tylko mi bo i ojcu... nie raz ją próbowaliśmy łapać wiem że i tak by to nic nie dało ale wiadamo strach o to że sleci był większy. Wydaje mi się że to są znikome szanse na takie coś ale przytrafiło Wam się coś takiego?

Post Wysłano: 25 maja 2010, 0:16

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: co się trafi

mi się przytrafiło w starym mercedesie SK 1613 to była maszyna:D ale to wtedy nie wyrwała się z tłoka tylko tam co innego było, poszła tylko szyba

w dafie to było konkretnie na dwóch siłownikach chyba, w scanii jest konkretny siłownik i takie gówienko na wszelki wypadek co ma zatrzymać kabinę, więc szanse, że spadnie są znikome

Post Wysłano: 25 maja 2010, 4:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

W Volvie to normalne że kabina sama leci do przodu podczas podnoszenia

Filmy z tras

Post Wysłano: 25 maja 2010, 8:58

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
W Volvie to normalne że kabina sama leci do przodu podczas podnoszenia
Ale mi chodzi o to że jak ona sobie tak leci a człowiekowi się ciepło robi bo nie wiadomo czy siłownika nie wyrwie czy nie wyląduje czołem na ziemi.

Post Wysłano: 25 maja 2010, 10:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: midlum

Volvo jak wiadomo jest wyrobem skandynawskim a tam ciepła nigdy za wiele.Oprócz siłownika jest zabezpieczenie, wystarczy o nie dbac.

Post Wysłano: 25 maja 2010, 17:30
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8426213
Samochód: Scania R420

Znajomy pracujący w serwisie Renault Trucks opowiadał mi, jak raz podnosili kabinę od Magnumki i pękł przewód od siłowników. Kabina dostała takiego rozpędu że urwały się bolce trzymające tłoki i kabina wylądowała 'czołem' na ziemi. Naprawa kosztowała parę tyś (pęknięta szyba, rozwalona atrapa..).

Najgorsze moim zdaniem są kabiny z 'kurnikami', gdzie tłok zazwyczaj nie jest zmieniany i jest dostosowany do obciążenia zwykłej kabiny. Gdy podnoszę takie właśnie kabiny, to zawsze mam obawę że siłownik nie wytrzyma.

Post Wysłano: 25 maja 2010, 23:02

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: .:DAF XF:.

Cytuj:
Witam. Panowie ostatnio podnosząc kabinę w Volvie kolejny raz przyszło mi do głowy pytanie jakie jest prawdopodobieństwo że kabina wyrwie się z tłoka i wesprze na ziemi przy tym gnąc się, rozwalając szybę. Nie raz podniesiona do jakiejś wysokości szła sobie już sama i nie raz aż robiło mi się ciepło, nie tylko mi bo i ojcu... nie raz ją próbowaliśmy łapać wiem że i tak by to nic nie dało ale wiadamo strach o to że sleci był większy. Wydaje mi się że to są znikome szanse na takie coś ale przytrafiło Wam się coś takiego?
Wiesz co kolego, przed podniesieniem kabiny zapnij ją pasami do ramy,i najlepiej załóż pampersa żebyś w gacie nie narobił ze strachu :lol: ile ty masz lat że takie durne pytania zadajesz??

Ostatnio zmieniony 25 maja 2010, 23:15 przez Bajzel, łącznie zmieniany 1 raz.
Panie kolego drogi, a ile masz lat, że znasz się na wszystkim? Warn za prowokowanie do kłótni.

Post Wysłano: 25 maja 2010, 23:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Cytuj:
Wiesz co kolego, przed podniesieniem kabiny zapnij ją pasami do ramy,i najlepiej załóż pampersa żebyś w gacie nie narobił ze strachu :lol: ile ty masz lat że takie durne pytania zadajesz??
Boki zrywać... Twoje żary są arcyśmieszne naprawdę.
Nie wiesz co napisać to się lepiej po prostu nie odzywaj. :roll:

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 25 maja 2010, 23:24

Użytkownik

Użytkownik

Po prostu wyraziłem swoją opinie na ten temat, prawdopodobieństwo że kabina się urwie jest takie samo jak spotkanie przez ciebie w sklepie Jeremyego Clarksona, prawie nie możliwe ale możliwe :roll:

Post Wysłano: 25 maja 2010, 23:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

ja znowu kiedyś byłym przy akcji też z kabina ale nie urwaniem się tylko opadnięciem.
mianowicie było to tak, że mechanik podniósł kabinę ale nie opadła do końca . zaczął grzebać coś przy silniku , ja stałem obok a tu kabina zaczęła się opuszczać powoli , on był można powiedzieć zaklinowany za kołem więc gdybym mu nie powiedział to istniało bardzo duże prawdopodobieństo że by go przygniotło bo by nie zdążył wyjść.

Post Wysłano: 26 maja 2010, 8:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6330420
Samochód: CLK Black Series

Cytuj:
Po prostu wyraziłem swoją opinie na ten temat, prawdopodobieństwo że kabina się urwie jest takie samo jak spotkanie przez ciebie w sklepie Jeremyego Clarksona, prawie nie możliwe ale możliwe :roll:
Takie same prawdopodobieństwo jak odkręcenie się koła w czasie jazdy. Niby niemożliwe a jednak przypadki chodzą po ludziach... Taki wypadek to wypadek jak każdy inny przy obsłudze samochodu. Każda sytuacja jest prawdopodobna, więc nie wiem czemu od razu wykluczasz awarię mechanizmu podnoszenia kabiny.

Post Wysłano: 26 maja 2010, 8:25

Użytkownik

Użytkownik

Nie napisałem że wykluczam tylko miałem właśnie na myśli to co ty napisałeś że to się może zdarzyć ale bardzo rzadko, to jest jeden na ileś tam przypadków więc po prostu przy podnoszeniu kabiny lepiej nie stać z przodu auta i tyle :wink:

Post Wysłano: 27 maja 2010, 9:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: midlum

Tak samo jak podnosic ją do końca właśnie tak żeby klapła wtedy ma się pewnośc że na ciebie nie spadnie podczas pracy, po to jest tak zrobione żeby środek ciężkości kabiny przypadał za jej przednie punkty mocowania.

Post Wysłano: 27 maja 2010, 16:07
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Tak samo jak podnosic ją do końca właśnie tak żeby klapła wtedy ma się pewnośc że na ciebie nie spadnie podczas pracy, po to jest tak zrobione żeby środek ciężkości kabiny przypadał za jej przednie punkty mocowania.

dokładnie o to chodzi, a on podniósł -prawie- do końca ale nie "przeważył" i po jakimś czasie zaczęła powili opadać.no i trzeba jeszcze uważać żeby drążek od zmiany biegów podczas gdy kabina jest podniesiona , nie przestawić w taki sposób że potem nie wejdzie w otwór.

Post Wysłano: 28 maja 2010, 17:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7751267
Samochód: Mercedes

Heh dokładnie też mam takie uczucie, że kabina się urwie i spadnie. Ale w końcu po to to jest, głupi tego nie konstruowali i nie jeden raz to było testowane.
A ja zapytam czy istnieje możliwość by kabina sama opadła?? tzn sama się zamknęła??

Post Wysłano: 28 maja 2010, 19:12

Użytkownik

Użytkownik

Jeśli nie jest przeważona to tak.

Post Wysłano: 28 maja 2010, 19:21
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

Albertos-żeby cię uspokoić zapodam fotkę ciężarówki mojego szwagroszczaka po uderzeniu w ścięty pień drzewa:
Obrazek
także przy podnoszeniu- ci się tym bardziej nie urwie...

Post Wysłano: 29 maja 2010, 0:42
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: R420

a co w przypadku gdy auto klęknie na podjeździe?

Jest określone nachylenie, przy którym ryzyko jest zbyt duże?

Post Wysłano: 29 maja 2010, 8:23
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Zawsze można coś podstawić, deska, tyczka rozporowa czy kto co ma.

Post Wysłano: 29 maja 2010, 10:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE

To samo dotyczy się opuszczania kabiny, sam miałem taki przypadek podczas opuszczania kabiny puścił zawór w siłowniku i kabina opadała z hukiem na du.
Efekt siłownik zgięty w łuk :/

Filmy z tras