[phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 59: Trying to access array offset on value of type bool [phpBB Debug] PHP Warning: in file /ext/motofocus/app/event/post_row.php on line 60: Trying to access array offset on value of type bool Jadę do Holandii Busem- co potrzeba? - wagaciezka.com - Forum transportu drogowego
Witam wszystkich,
szykuje mi się robota jako kierowca busa (Fiat ducato). Mam jeździć w kierunkach PL - NL, PL- DE... Nie wiem co potrzebuję. Mam prawo jazdy kat. B... powiedzcie mi, jak tam wygląda sprawa z poborem opłat? Są jakieś "ogólnodrogowe" opłaty? Jak to wygląda? Mam dopiero 19 lat, ale ... kiedyś trzeba się nauczyć...
I jeszcze jedno.. upewnijcie mnie, na zachodzie nie ma takich "jaj" z drogowcami(odśnieżanie)?
Jaj z drogowcami nie ma ale za to są korki na autostradach w Niemczech.
Poza tym musisz mieć dobry atlas Niemiec, Holandii (nawigacja czasem lubi się zawiesić). Kasę na paliwo, czasem drobne na WC jak stajesz na stacji benzynowej i tyle.
Opłaty do 3,5t nie ma.
Dla sprecyzowanie Belgia , Holandia, luxemburg jedna winieta obowiązuje na te 3 państwa.Dobówka kosztuje tak jak dla mnie (Euro 3) 8 euro . oczywiście powyżej 12t.
Dla sprecyzowanie Belgia , Holandia, luxemburg jedna winieta obowiązuje na te 3 państwa.Dobówka kosztuje tak jak dla mnie (Euro 3) 8 euro . oczywiście powyżej 12t.
Po Holandi latałem krótko busem ale zdażyło sie. Byłem tam latem wiec było spoko. Ogolnie to drogi mają fajne, stacje benzynowe tez sie zdażają. Jak byś tak czasem ładował coś do Belgi do Volvo (w Gent) to tam masz darmowe prysznice i takie baraki dla kierowców z kuchenką i darmowym automatem z kawą, zupką, czekolada i herbatą. Winiet nie potrzebujesz na małego. Uważaj na rowerzystów w małych miesinach bo w pierony tego
powodzonka!
_________________ Aby zostać dawcą organów nie musisz kupować motoru. Wystarczy stary rower i wypad nim do wiejskiego sklepu po krajowej drodze którą idzie tranzyt ciężarówek!
Kurczę panowie jak to zwykle bywa robota nie wypaliła, firma pada itd, wobec tego szukam pracy jako kierowca kat.B. Nie wiecie, gdzie mógłbym "uderzyć?" fajnie by było, jakby firma miała siedzibę na śląsku... Pomyślałem o DHL, ale tam chyba trzeba mieć swoje auto?
postów co do pracy była masa,człowieku myslisz że sam jesteś bez pracy ? jest wiele osób które są w podobnej sytuacji więc nie licz że ktoś sie znajdzie i Tobie powie masz robote tu i tu.szukaj sam a jak nie to do "łopaty" transport zaczeka
Uspokój ton, bo nie rozmawiasz z dzieciaczkiem. Ja tutaj nie oczekuję telefonu lub gotowej oferty, chcę tylko podpowiedzi gdzie warto uderzać, a czego się wystrzegać. Ja nie siedzę w transporcie tak jak Wy, więc do kogo, jak nie do Was mam pisać?
Kolego !katun! co do DHL to jest tak jak mówisz, ja kiedyś byłem zapytać o prace i trzeba mieć swoje auto chyba powyżej 2000 roku produkcji i własną działalność gospodarczą.
Popytaj po jakiś hurtowniach.
Ja np znalazłem prace w komisie i jeżdżę po auta do Holandii na B+E. Więc z samym B to masz małe pole manewru.
Dzięki, no teraz nie będę robił BE, bo niedługo już będzie egzamin na C, a po tym będzie CE, także muszę jeszcze poczekać... Raz jeszcze dzięki za odpowiedzi.
_________________ Pozdrawiam - Łukasz
Był DAF XF 105.510 SSC 6x2 <- Kto śmiał to usunąć? Mam uczulenie na dzieci Neo, i pseudokierowców z prawego fotela!
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 6 gości