Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 29 lip 2009, 13:29

Użytkownik

Użytkownik

GG: 1381412

Witam
Czy są w Polsce parkingi, jakieś miejsca postojowe, gdzie można podłączyć sobie np. telewizor do prądu? Bo z tego co mi wiadomo na zachodzie jest taka możliwość.

Post Wysłano: 30 lip 2009, 11:17

Użytkownik

Użytkownik

Chodzi mi konkretnie o miejsce postojowe przy którym znajduje się przyłącze, pod które można się podłączyć. Czy ktoś spotkał się u nas z czymś takim?

Post Wysłano: 30 lip 2009, 13:22
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2267782
Samochód: IVECO Eurostar & VOLVO V40

Ja o czymś takim jeszcze w Polsce nie słyszałem :roll:

Podobno coś takiego na zachodzie jest, ale osobiście się z tym nie spotkałem. A na czym to dokładnie polega? Są "gniazda" i można się podłączyć?

Post Wysłano: 30 lip 2009, 14:10

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
... Są "gniazda" i można się podłączyć?
O czymś takim myślałem. Masz ze sobą np. tv z zasilaniem na 230V czy kuchenkę elektryczną czy czort wie co tam jeszcze i możesz się podłączyć.

A jak to wygląda na tych całych MOP`ach przy autostradach- sens ich istnienia jest chyba taki, że można tam się zatrzymać, odpocząć, zjeść coś, przespać(?)?

Bo chyba było by to dużym udogodnieniem dla kierowców, gdyby mieli w takich miejscach dostęp do prądu.

Post Wysłano: 30 lip 2009, 14:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Kierowcy wożą prąd ze sobą więc zewnętrzne źródła im niepotrzebne :)

Post Wysłano: 30 lip 2009, 16:24

Użytkownik

Użytkownik

A w przypadku niskich temperatur, gdy kierowca chce ogrzać kabinę podczas postoju. Wtedy musi trzymać auto cały czas "na chodzie", a to wiąże się ze zużyciem paliwa. A generalnie prąd jest tańszy niż paliwo.

Post Wysłano: 30 lip 2009, 16:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

Cytuj:
A w przypadku niskich temperatur, gdy kierowca chce ogrzać kabinę podczas postoju. Wtedy musi trzymać auto cały czas "na chodzie", a to wiąże się ze zużyciem paliwa. A generalnie prąd jest tańszy niż paliwo.
Juz chyba tylko jelcze i stary nie maja ogrzewania postojowego :P

Post Wysłano: 30 lip 2009, 16:31
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: wypasione

Jest coś takiego jak ogrzewanie postojowe. Te urządzenia działają gdy silnik samochodu jest wyłączony. Niestety to nie perpetum mobile i też pobiera ropke. Zazwyczaj od 0,5l/h (osobówka, dostawczak) do 1,5 max 2l/h (autobusy, ciężarowe). Rozróżniamy dwa typy ogrzewania : mokre i suche.
Wpisz sobie nazwy takich producentów jak : Webasto, Eberspraher, Marpeto.
To co opisujesz jest np. na polach caravaningowych lub namiotowych. Nie jest to ewenementem na skale światową. Ponieważ z takimi udogodnieniami spotkasz się nawet w tak dzikim kraju jak nasz. Sam miałem z takim czymś do czynienia 1982 lub 84 roku podczas zajęć prowadzonych przez LOK w Szczyrku. Możesz przyjechać sobie z przyczepką, podłączyć media, czyli : prąd, gaz a nawet ścieki i masz z głowy.
Mylisz się. Jelcze od około 1992 roku wychodziły fabrycznie z ogrzewaniem postojowym.

Ostatnio zmieniony 31 lip 2009, 21:50 przez Cichanos, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 30 lip 2009, 17:04

Użytkownik

Użytkownik

A nie jest to zbytnio obciążające dla akumulatora(szczególnie w fazie rozruchu)? Spalanie paliwa w piecyku jest chyba rozpoczynane przez akumulator.

Post Wysłano: 30 lip 2009, 17:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Jesteś z Greenpeace'u ?
Nie od dziś wiadomo, że w ciężarówkach i dostawczakach mamy troszkę większe akumulatory niż w osobówkach, więc na wszystkie takie "ogrzewania", "TV", i inne pierdoły starcza prądu, a jak zaczyna nie starczać to się akumulator wymienia.

Zejdź na ziemię - kto będzie woził ze sobą szpulę kabla żeby się podłączyć do gniazda, jak np. nie znalazł przy nim miejsca :mrgreen:

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 31 lip 2009, 11:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Jest coś takiego jak ogrzewanie postojowe. Te urządzenia działają gdy silnik samochodu jest wyłączony. Niestety to nie perpetum mobile i też pobiera prąd. Zazwyczaj od 0,5l/h (osobówka, dostawczak) do 1,5 max 2l/h (autobusy, ciężarowe).
Hahaha :D

Webasto pobiera prąd ;] No trochę pobiera, na sterowanie, ale nie na grzanie :P No i jakaś ciekawa jednostka poboru prądu - l/h.

Post Wysłano: 31 lip 2009, 12:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

Cytuj:
Jesteś z Greenpeace'u ?
Nie od dziś wiadomo, że w ciężarówkach i dostawczakach mamy troszkę większe akumulatory niż w osobówkach, więc na wszystkie takie "ogrzewania", "TV", i inne pierdoły starcza prądu, a jak zaczyna nie starczać to się akumulator wymienia.

Zejdź na ziemię - kto będzie woził ze sobą szpulę kabla żeby się podłączyć do gniazda, jak np. nie znalazł przy nim miejsca :mrgreen:
I to powinno wystarczyć-jako odpowiedz na twoje pytanie drakoorn....

Post Wysłano: 31 lip 2009, 12:24

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
...kto będzie woził ze sobą szpulę kabla żeby się podłączyć do gniazda, jak np. nie znalazł przy nim miejsca :mrgreen:
Wiadomo, że w chwili obecnej nie ma to najmniejszego sensu :]

Ale teoretyzując, gdyby było takie miejsce: parking na ~100 miejsc, gdzie przy każdym znajdowała by się skrzyneczka z gniazdkiem. Wtedy szpuli wozić nie trzeba wystarczy trochę dłuższa przedłużka.
Druga rzecz. Oczywiście akumulator zawsze wymienić można, ale to się wiąże z kosztami (może niewielkimi ale zobaczmy co dalej).
Następne. Spotkałem się z opinią, że piecyki w samochodach ciężarowych mówiąc krótko "smrodzą". W przypadku jednego samochodu pewnie jest to niezauważalne, ale przy większej ilości atmosfera robi się gęsta. Hmm i tu w sumie pojawiają się też względy środowiskowe, ale w nie się nie zagłębiam ;).
Zużycie paliwa przez piecyki rzędu nawet do 2l/h jest raczej niewielkie, ale zawsze to też jakieś koszty.

Dostęp do prądu na parkingu rozwiązał by pewnie te sprawy.

ps. pozwolicie, że jeszcze odrobinę podrąże temat ;)

Post Wysłano: 31 lip 2009, 12:36
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Renault Premium / Range T

Cytuj:
Następne. Spotkałem się z opinią, że piecyki w samochodach ciężarowych mówiąc krótko "smrodzą". W przypadku jednego samochodu pewnie jest to niezauważalne, ale przy większej ilości atmosfera robi się gęsta. Hmm i tu w sumie pojawiają się też względy środowiskowe, ale w nie się nie zagłębiam
Nie piecyki tylko ogrzewania postojowe. Są wadliwe to smrodzą, należy wymienić, nie są wadliwe, są jak najbardziej przydatne i nieszkodliwe. Bardzo pomysłowe urządzenie, które prąd czerpie, tylko do przełączników, panelu sterowania, a ciepło bierze z silnika rozgrzanego po całodziennej jeździe.
Cytuj:
Zużycie paliwa przez piecyki rzędu nawet do 2l/h jest raczej niewielkie, ale zawsze to też jakieś koszty.
Piecyki to używali 30lat temu ;) Teraz są też klimy postojowe, które rozwiązują problem chłodzenia bez włączonego silnika, fakt, że mają swoje zasilanie, ale paliwa nie biorą.

Tiry na tory, pociągi na drogi, tory na traktory, traktory do obory.

Post Wysłano: 31 lip 2009, 12:40
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 5236488
Samochód: ŁOPEL

takie przyłącza z gniazdkami elektrycznymi na parkingu nie postałyby długo,podczas parkowania zestawu nie wszystko widac... :lol:

Post Wysłano: 31 lip 2009, 13:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Ale teoretyzując, gdyby było takie miejsce: parking na ~100 miejsc, gdzie przy każdym znajdowała by się skrzyneczka z gniazdkiem.
Jeśli mówimy o ogrzewaniu aut tym prądem to nie ma mowy. Na parkingu musiałby stać duży transformator podłączony do linii średniego napięcia żeby to wszystko uciągnąć. Ogromne koszty samej instalacji, a za prąd też ktoś musi płacić.

Nie wiem po co drążyć temat - gdyby to miało jakiś sens to już dawno znalazłoby zastosowanie.
Cytuj:
A generalnie prąd jest tańszy niż paliwo.
Dokładnie przeciwnie :>

Post Wysłano: 31 lip 2009, 16:24
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2316651

Cytuj:
Ale teoretyzując, gdyby było takie miejsce: parking na ~100 miejsc, gdzie przy każdym znajdowała by się skrzyneczka z gniazdkiem. Wtedy szpuli wozić nie trzeba wystarczy trochę dłuższa przedłużka.
I co myslisz ze by tak stalo 100aut i kazdy by sobie ciagnal prad za friko ? ;)

P o z d r o . .

Post Wysłano: 31 lip 2009, 21:14
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: kadetem tera

W lubece spotkałem się z możliwością podpięcia agregatu chłodni pod takowe gniazdo.

"MAM WYJE BANE NA TIRY!"

Post Wysłano: 31 lip 2009, 21:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: wypasione

W krajach skandynawskich i Kanadzie są słupy i przewody do akumulatora które podczas postoju ładują akumulator aby ten w wyniku wysokich mrozów się nie rozładował. Ale to rozwiązanie dla osobówek.
To literówka. Powinna być ropę. Zresztą z mojej wypowiedzi i symboli jasno to wynika.

Post Wysłano: 31 lip 2009, 22:23

Użytkownik

Użytkownik

Właśnie tak.W Finlandii widywałem takie skrzyneczki z czterema gniazdami kazda wzdłuż parkingów przyzakładowych.
Najprawdopodobniej do podłączania grzałki podgrzewającej płyn w układzie chłodzenia.I pewnie przez zakład pokrywane były koszty pobranej energii, bo nie widzialem dodatkowych urządzeń gdzie moznaby monetę wrzucić, czy t.p.
I wbrew temu co mówi kol. "gulin" nie widziałem żadnej uszkodzonej.

Strona 1 z 1 [ Posty: 20 ]