Cytuj:
Drugie pytanie to jak wyglada sprawa na promie? Chodzi o całą organizację itd.. Czy jeżeli zajadę kilka godzin wcześniej to jest tam miejsce żeby się wyspać czy lepiej przespać się gdzies po drodze w okolicach portu? Ile wcześniej trzeba tam być przed wypływem no i czy można liczyć na jakąś pomoc na 28 kanale.
Z góry dziękuję za odpowiedzi. Wyjeżdżam jutro o 18 a prom mam w niedzielę na 6:45 dlatego pytam o takie rzeczy bo mam spory zapas czasu

Osobowka jak przyjezdzasz wczesniej do portu, i beda miejsca na wczesniejszy prom to plyniesz tym promem, czasem trzeba doplacic, nie wiem jak jest z busami z przyczepa, ale mysle ze podobnie. A no i trzeba byc troche wczesniej, to nie jest tak ze wjedziesz o 6:30. Osobowka normalnie 30 min. przed odplynieciem i starcza. Oczywiscie nie w godzinach kiedy jest najwiekszy ruch (piatek popoludniu, niedziela popoludniu itp. Wtedy to i 1h moze nie starczyc.) Najlepiej zapisz sobie albo wydrukuj godziny odplyniec na ten okres w ktorym chcesz plynac, zebys mogl sobie mniej wiecej wycyrklowac czy sie lekko pospieszc i zdazyc na wczesniejszy prom czy juz za pozno i na spokojnie mozesz sobie jechac i poplynac nastepnym, przynajmniej ja zawsze tak robie co by nie czekac zbyt dlugo w porcie. Pierw jest kontrola paszportowa (nie zawsze sprawdzaja), a pozniej masz sprawdzanie biletow. Z dunkierki plynie sie ok. 2 h, z Calais ok. 1 - 1,5 h. Z tym ze Calais jest bardziej na Zachod wiec czasowo wypada podobnie. Jezeli sie spoznisz na prom (odpukac) to sie nie stresuj, poplyniesz nastepnym, chociaz moga chciec zeby troche doplacic (z tym to naprawde nie ma reguly, zalezy od lini, mnie tylko 2 razy kazali doplacac - 10 funtow).
Z parkingami, i prysznicami Ci nie pomoge bo ja zazwyczaj na dluzej niz 20 min. sie nie zatrzymuje. Ale tak btw. zdarzylo mi sie raz ze na stacji Texaco w Holandii, ze nie honorowali karty Visa, babka kazala mi do Venlo chyba 60 km do kantoru jechac

. Mowila, ze tak na stacjach texaco jest. Tak jako taka ciekawostka

, lepiej zawsze troche gotowki ze soba miec.
Cytuj:
Witam mobile! Dzięki za pomoc o kajucie własnie tez nie myslałem bo mam sypialkę w samochodzie

Podczas gdy prom plynie nie mozna zostawac w samochodzie, ani na pokladach gdzie stoja pojazdy. Zamykane sa grodzie i juz. Idziesz sobie na gore, masz bary, restauracje, kanapy itd. i tam bedzie gdzie wyciagnac nogi.