Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam mobilków, dużych i małych :wink:

Chciałbym zapytać jak wygląda booking promów w Cale we Francji. Czy może to ktoś wytłumaczyć jak to wygląda. Podobnie w drugą stronę, tzn. w Dover do Cale.

Interesuje mnie też przejazd przez terytorium Szwajcarii, Austrii, Włoch i Szwecji. Jak w tych krajach dokonuje się opłat za autostrady (generalnie prosiłbym o wszelkie wskazówki jak tam się jeździ).

Dotychczas jeździłem w większej firmie, promy były bookowane "z góry". Natomiast na Austrii, Szwajcarii, Włoch i Szwecji nie znam w ogóle. Stad moje pytania, na co trzeba tam uważać, jak się poruszać.

Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Witam, mobile licze na Waszą pomoc, prośbę swoją motywuję :D zmianą firmy :wink:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Co do autostrad - we Włoszech masz bramki przy wjeździe/zjeździe z autostrady, płaci się na nich kartą, czymś w stylu DKV, A8. Austria ma swój przyrząd do ściągania opłat za autostrady - nazywa się on GoBox, jest naklejany na szybę i raczej nie ma problemów z obsługą - ustawia się tylko ilość osi ;)

Co do biletów na Calais - Dover, sprawa wygląda tak jak wszędzie indziej - poza tym nie spotkałem się, żeby kierowca musiał bookować bilet, bo to sprawa spedycji jest ;)

W Szwecji nie jeździj szybko, a w Austrii, Szwajcarii i Włoszech uważaj na hamulce to w sumie tyle z tego co pamiętam :)

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

W Italii jest też Telepass coś jak GoBox

Fotogaleria Danio™

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Witam mobilków, dużych i małych :wink:

Interesuje mnie też przejazd przez terytorium Szwajcarii, Austrii, Włoch i Szwecji. Jak w tych krajach dokonuje się opłat za autostrady
Szwajcaria, trzeba mieć ID kartę, oraz czym się płaci np karta paliwowa Routex, idzie się do automatu na granicy i tam masz wszystko opisane menu oczywiście w języku polskim, także bez problemów, spis km z tacha i można gnać, następnie przy wyjeździe znowu spis km z tacha i dostaje się tylko takie potwierdzenie i ok, rachunek potem przychodzi do firmy.

Austria to już trzeba na granicy wykupić GoBox-a jak nie masz trzeba na granicy iść z dowodem rejestracyjnym, teraz wszystkim wydają automaty(jak masz stary to trzeba go co jakiś czas dobijać na stacjach oznaczonych GOBOX. Minimalna stawka nabicia 70e jak dobrze pamiętam) jak masz automat to gnasz do woli i rachunek przychodzi do firmy.

Włochy jak już "wyżej" kolega opisał płatne na bramkach gotówka lub karta, Francja też karta lub gotówka.

Ostatnio zmieniony 07 maja 2009, 18:04 przez driver18, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Włochy jak już niżej kolega...
Chyba wyżej :wink:

Fotogaleria Danio™

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Mobilki wielkie dzięki :!: :wink: Sporo mi się rozjaśniło. Jeśli coś jeszcze mi się przypomni to zapytam

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Włochy jak już niżej kolega...
Chyba wyżej :wink:
Trochę się rozpędziłem z tym opisem ale zaraz poprawiam :wink:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

na S winietka taka sam jak BENELUX
i ja już ktoś tutaj napisał nie jeździj szybko za 84km/h nie ma nic ale za 85 jest już 1500 sek mandatu

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Pewnie chodzi o Szwecje, na każdej stacji idzie tam kupić winetkę, czy są jakieś wybrane (przykładowo Shell).

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
Cytuj:
Pewnie chodzi o Szwecje, na każdej stacji idzie tam kupić winetkę, czy są jakieś wybrane (przykładowo Shell).

Winieta jest dostępna na większości stacji Shell, jak i na Statoilach, i Preem. Na promach ze Świnoujścia, Gdyni, i Gdańska również można ją zakupić. Co do prędkości, to patrz dobrze na znaki z ograniczeniami, szczególnie przez wiochy/miasta. Jak szwed zobaczy ograniczenie 50km/h, to nie licz na to że pojedzie szybciej. Kolega badys pisze też o max prędkości dla ciężarówek. Słyszałem że się za to policja wzięła, aczkolwiek mnie nie raz wyprzedzał misiowóz, i jechał ponad 85km/h i nikt się jeszcze nie przyczepił, co nie znaczy że kiedyś się nie doigram :roll:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

no mi się na razie też upiekało, ale kumple z firmy już płacili. no i po za autostradą 70km/h tolerancja 4km/h
za to przy kontroli tacho jak na razie każdy tekst łykają, nawet pokazując dwie tarczki bez urlopu przechodzi tłumaczenie że dopiero co się zmieniłem z innym kierowcą a ja przyjechałem z domu
po za tym chcą do kontroli zazwyczaj 7 do 12 wykresówek

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Koledzy, dzięki wielkie, dużo się już od Was dowiedziałem. Jeszcze chciałbym zapytać.

Chodzi mi o Włochy, te autogrille (tak chyba się tam nazywają serwisy/parkingi), one są płatne :?:

I jeszcze jak wygląda opłata za poruszanie się po drogach Norwegii i Finlandii :?:

Wczoraj przejąłem DAFa XF95 (ten Euro 3), i niestety okazało się że nie ma instrukcji, może ktoś dysponuje taką, to poprosiłbym o link (ewentualnie jeśli można to na lotny1@gmail.com)

Pozdrawiam :wink:

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Nie, Autogrille to w większości tylko restauracje (może lepiej knajpy) na parkingach we Włoszech. Nie spotkałem się żeby parking przy autostradzie był płatny we Włoszech, bez względu na to czy jest tam Autogrill czy nie.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy

Cytuj:
I jeszcze jak wygląda opłata za poruszanie się po drogach Norwegii i Finlandii :?:

W Norwegii są bramki (nie tylko na austostradach) Płacisz albo normalnie gótówką/kartą, albo na stacji Esso kupujesz AutoPasa, opłacasz, naklejasz na szybę, i smigasz na każdych bramkach bez zatrzymywania. Np. w Oslo są bramki gdzie są tylko kamerki, i tam się normalnie przejeżdza, a potem się za to płaci na Esso. Niestety nie znam dokładnych szczegółów, bo odkąd jeżdzę do Noregii, to mam zawsze Auto Pasa na szybie. Może tu coś znajdziesz : http://www.vegvesen.no/en/Roads

Do Finlandii jeszcze nie udało mi się nigdy dotrzeć :( tak więc nie wiem jak w tym kraju to wygląda.

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]