Moje pytanie brzmi: Czy ktoś wie jak wygląda obraz z prześwietlanego pojazdu? Czy mocno różni się od zwykłego zdjęcia RTG które robi się ludziom? Może ktoś dysponuje filmikiem ?
_________________ Pozdrawiam - Łukasz
Był DAF XF 105.510 SSC 6x2 <- Kto śmiał to usunąć? Mam uczulenie na dzieci Neo, i pseudokierowców z prawego fotela!
Nic nowego. Miałem trochę śmieszny przypadek z tym w grudniu przy zjeździe z promu w Harwich. Jak wygląda obraz z takiego prześwietlenia? Tego nie wiem. Służby raczej nie pokazują tego kierowcom. Chyba, że coś jest nie tak. Ale zapewne obraz nie różni się zbytnio u tego u lekarza. Po prostu wykrywa "obce" elementy w skrzyni ładunkowej.
W budce, w której czeka się, aż Rentgen przeleci Twoje auto (w Dover bynajmniej) pokazane są zdjęcia, wygląda bardzo podobnie do zdjęcia człowieka, jednak biały kolor (zarys) jest jakby pełniejszy
_________________ Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.
GG: 2172953
Samochód: najlepszy samochód świata. Służbowy
Aha, i jeszcze jedno. Jak te promienie wpływają na jedzenie które znajduje się zazwyczaj w kabinie, i jest również napromieniowane/naświetlone? Celnik ostatnio mi powiedział, że nie mają żadnego wpływu, ale jakoś mu nie wierzę. Nie na darmo przecież kierowca musi sie udać do bezpiecznej strefy, w czasie prześwietlania samochodu.
_________________ Pozdrawiam - Łukasz
Był DAF XF 105.510 SSC 6x2 <- Kto śmiał to usunąć? Mam uczulenie na dzieci Neo, i pseudokierowców z prawego fotela!
_________________ Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.
W magazynie "TRAILER" nr 12/2007 jest artykuł o rentgenie który prześwietla kontenery morskie. Niestety nie mam możliwości zeskanowania artykułu ale jeśli ktoś z forumowiczów go posiada to myślę, że dla dobra ogółu niech zeskanuje i wrzuci ten artykuł na forum
Prześwietla całość, jeśli jest napisane, że prześwietlają też beczki ze spożywką, to czemu nie prześwietlaliby kabin?
Ogólnie to nie powinny prześwietlać ładunku spożywczego. Np. gdy rentgen działał na Budzisku to przy rentgenie kierowca zostawał w kabinie. Jakie są bardziej skomplikowane procedury to nie wiem.
Ja nawet na jednej trasie w Niemczech byłem prześwietlany 3 razy, a w jednym miejscu dwukrotnie, bo debilnemu celnikowi uznało się że za szybko przejechałem, a wolniej już się nie dało, wtedy za drugim razem powiedziałem mu że ma sobie sam siąść za kierownicę i przejechać przez bramkę, wtedy pokazał mi pisemko po polsku że promieniowanie nie jest szkodliwe ponieważ prześwietlana jest paka a nie kabina, ale niech mi nikt nie mówi że promieniowanie się nie rozprasza i jeżeli zaczynają prześwietlać pakę nic na kabinę nie idzie-no jest to niemożliwe, a oni zauważcie jak uciekają do tej swojej budki.Według mnie niech sobie prześwietlają ale ja wychodzę z kabiny a bramka powinna być ruchoma coś na zasadzie skanera i tyle. pozdrawiam.
Ja z kolei byłem prześwietlany w Le Havre. Kazali mi się ustawić wzdłuż linii, wyjść poza strefę promieniowania, po czym skaner zabudowany na MB Atego przejechał w przód i w tył.. Jeżeli chodzi o jedzenie przechowywane w kabinie, pytałem celników ale także odpowiedzieli, że promieniowanie nie szkodzi..
Przed laty widziałem na Świecku prześwietlenie mojej ciężarówki.Odpowiadałem celnikowi co jest załadowane pod oponami.Przejeżdżając pod rentgenem,kabina nie może być prześwietlana.Z kolei w jednostkach Amerykańskich RTG przejeżdżał nad moim autem prześwietlając tez kabinę.Zawsze przed opuszczeniem kabiny,kazali mi zabrać ze sobą jedzenie z lodówki.Na RTG widac nawet wodę zalegającą w zbiorniku powietrza.
_________________ "CHCĘ UMRZEĆ WE ŚNIE JAK MÓJ DZIADEK, A NIE KRZYCZĄC JAK JEGO PASAŻEROWIE."
Panowie dla wyjasnienia..bo o dziwne pytacie zeczy......znam sie na promieniach RTG bo pracuje w tym zawodzie- przeswietlenie auta, kabiny, jedzenia w kabinie czy co tam macie NIE SZKODZI!!! promieniowanie" przechodzi' przez nie..nie zostaje w nich..wiec nic wam nie grozi .Kierowca musi wyjsc z auta, bo inaczej zostal by naswietlony- jak przy zdjeciu rtg. To nie jest potrzebgne. Rownierz jak po zdjeciu rtg, ktore powinniscie miec co dwa lata robione- nie promieniujecie. Czy wtedy omija sie was szerokim lukiem? zeby sie od was nie "naswietlic"?- Nie. wiec spokojnie odejdzcie od auta gdy jest przeswietlane.Nastepnie spokojnie mozecie nim dalej jechac i nie doznacie uszczerbku na zdrowiu, ani wasze jedzenie, ani ladunek- rowniez spozywczy.Nie zostawiajcie tylko w aucieswoich zwierzatek, wspolpasazerow;-) a nic nikomu nie grozi.Dla bardziej bojazliwych nie wierzacych w bezpieczenstwo w kabinie gdzie maja czekac na zakonczenie badanie- im dalej od zrodla promieniowania tym lepiej bo maleje ono z kwadratem odleglosci...wiec polecam pojsc gdzies na kawe.Pozdrawiam.
_________________ Zeby bylo o czym myslec, a nie bylo czym sie martwic................
Filmik został zrobiony przeze mnie z udziałem naszego Dafa . Operatorzy rentgena nakierowali nas jak się mamy ustawić a następnie kazali wyjść z kabiny i odejść kawałek, na filmiku uwieczniłem mojego ojca doglądającego kontroli.
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 5 gości