rozdzielmy tu dwie rzeczy: działanie sprzęgła, które w/g mnie się nie zmienia i działanie skrzyni biegów automatycznej.
obsługując automatyczną skrzynię biegów kierujący ma do wyboru (w standardowej) kilka prędkości obrotowych przy jakich zmieniane są biegi.
najczęściej są to 1, 2, 3 i D.
jednak mimo ustawienia może spowodować wcześniejszą zmianę bigu. np. jadąc na którymś biegu skrzynia ma zmienić na bieg wyższy przy powiedzmy 1400 obr/min, przy prędkości 1200 lekko dodając gazu a potem ujmując spowodujemy, że skrzynia przeskoczy na wyższy bieg mimo innego ustawienia. powtarzanie tej czynności nie spowoduje "nauczenia się" skrzyni i wcześniejszego zmieniania biegów.
umiejętnym operowaniem pedałem gazu możemy wpływać na dobór przełożeń automatycznej skrzyni biegów, ale jeżeli nie mamy o tym pojęcia będzie to stanowiło dla nas zagadkę tłumaczoną w iracjonalny sposób.
na wiosnę spędziłem na torze w Bednarach dwa dni na takich ćwiczeniach, katując MAN-a z automatem TGA 19.530 z naczepą cysterną (taka specjalna na tor z bocznymi kólkami do kładzenia naczepy na boku) całość ważyła 30t.
natomiast jakie są zalety automatu:
oprócz uproszczenia jazdy i większego bezpieczeństwa zwłaszcza w mieście, przy manewrach jeździmy trzymając nogę na hamulcu w ten sposób zwalniając pojazd. w pojeździe z manualną skrzynią biegów jeździmy na półsprzęgle.
w jednym wypadku szybciej zużywa się układ hamulcowy, w drugim zespół sprzęgła. oczywiście łatwiej i taniej wymieniać klocki hamulcowe niż zespół sprzęgła (tarcza - docisk - łożysko wyciskowe).
natomiast wadą automatycznej skrzyni biegów jest to, że nie widzi ona drogi. jeżeli jedziemy po płaskim widząc przed soba podjazd w tradycyjnym pojeździe możemy jeszcze przed podjazdem ująć półbiegu i jadąc z prędkością 88km/h podwyższamy prędkość obrotową do 1550 obr/min i pozwala nam na wejście wyżej na tym biegu (mała

, potem ujęcie o następny (mała 7) osiągając szczyt.
natomiast w tym wypadku automatyczna skrzynia biegów zareaguje dopiero na obciążenie i w efekcie automat 4 krotnie zredukuje schodząc do dużej 6.