Witam
Tak co jakiś czas zbiera mnie na refleksje, napiszę po raz kolejny coś w odniesieniu do pięknego kraju jakim sa Węgry.
Najpierw coś o Polsce.
Wiadomo jak to jest.... Znaleźć kogoś kto sie zatrzyma na dobrym (równym) przejeździe jest trudno. Cała masa zwalnia nie dlatego ze tak mówi rozsądek tylko dlatego że na 70% przejazd będzie w tak złym stanie ze rozwalenie zawieszenia niemal murowane.
Tak czy inaczej z jednego czy drugiego powodu, zwalniamy!
Swoją drogą wiele przejazdów (nawet wielotorowych) jest w takim stanie że autentycznie czasami sie jedzie 5 kmh (moge wskazać takie przejazdy).
Gdzie tu mówić o bezpieczeństwie? Jeśli takie przejechanie przejazdu trwa 5-10 sekund to spokojnie w tym czasie może "wyrosnąć" pociąg...
Ale ja nie o tym....
Poruszając sie po drogach krajowych, jednojezdniowych po Węgrzech natykalem sie na wiele przejazdów kolejowych.
Generalnie Węgrzy poruszają sie z maksymalną dozwoloną prędkością bez wyjątku (tak samo jak w Austrii).
Dodatkowo przyjmuje sie +/- 10 kmh więc generalnie jedzie sie 100 kmh..
Dla nas Polaków jest to oczywista oczywistość iż widząc przejazd dla własnego dobra lepiej zwolnić i to znacznie.
Jednak poruszając sie w kolumnie aut pędzących 100 kmh zauważyłem że NIKT nie zwalnia ani o kilometr!
Otóż faktycznie przejazdy są tak bajecznie równe ze mozna przez nie bez obaw przelecieć 100 kmh..
Najbardziej zszokowany byłem kiedy nie byłem pewny przejazdu (jechałem pierwszy) i mocno zwolniłem.
Zostałem ztrąbiany, zaczęto mi mrugać, tuż za przejazdem koleś wyprzedzając mnie pokazywał dziwne gesty....
To był mój pierwszy i jedyny kontakt z chamstwem na tych pięknych drogach...
Zastanawia mnie kilka kwestii.
Po pierwsze przelatując przez przejazd 100 kmh nie ma opcji sie dobrze rozejrzeć lewo prawo...
Po drugie jak wygląda tam sprawa wypadków na przejazdach?
Czy po prostu infrastruktura jest tak 100% pewna że wypadki sie nie zdarzają?
A moze przelatując 100 kmh jest sie tak krótko na przejeździe ze trzeba by miec pecha?
Chetnie dowiem sie jak wygląda sytuacja w innych krajach europejskich