Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 lip 2008, 21:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 12923461
Samochód: Scania

Koledzy mam taki problem z wyborem karcher ponieważ nie wiem jaki wybrać!

Karcher nie może być droższy niż 2100 zł (max 2200). Główne przeznaczenie jego to mycie samochodów głownie ciężarówki (c.s+plandeka.samochód osobowy).Czytałem gdzieś o jakiś tłokach ceramicznych lecz jestem zielony więc czekam na wasze propozycje.
Karcher będzie rzadko używane 4 razy w miesiącu.Oczywiście mówie tu tylko o nowych modelach.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 8261240

Z Karchera mogę polecić Ci ten model:

LINK

Co do tłoków ceramicznych to z tego co sie orientuje to znacznie podnoszą żywotność myjki ciśnieniowej. Ale nic poza tym mi nie wiadomo. :wink:

Użytkownik

Użytkownik

Chcąc kupić dobrego Karchera to te stojące to według mnie porażka. Tylko i wyłącznie polecam takie duże, na 2-4 kółkach, z podgrzewaczami wody, ale niestety ceny nie są na wymienionym pułapie. Cena najtańszego, w miarę dobrego to 2600 zł. Mówimy tu oczywiście o używanych modelach i nie najnowszych generacjach.

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Chcąc kupić dobrego Karchera to te stojące to według mnie porażka. Tylko i wyłącznie polecam takie duże, na 2-4 kółkach, z podgrzewaczami wody, ale niestety ceny nie są na wymienionym pułapie. Cena najtańszego, w miarę dobrego to 2600 zł. Mówimy tu oczywiście o używanych modelach i nie najnowszych generacjach.
1. Karcher to jeden z producentów myjek wysokociśnieniowych.Tak jak Webasto ogrzewań postojowych.
2.Myjka na gorącą wodę kosztuje 8-10 tys.zl.Bez podgrzewacza 2,5-4,0 tys.Mówię o nowej.Kupując używaną,szczególnie na gorącą wodę nie wiemy w jakim stanie jest najbardziej czuły i kosztowny element czyli wężownica.Czy był używany specyfik zapobiegający osadzaniu się kamienia.
3.Gorąca woda jest potrzebna do bardzo zabrudzonych, zaolejonych podzespołów maszyn.N.p. budowlanych. Próba umycia samochodu gorącą wodą kończy się dość często koniecznością wyboru koloru farby do nowego polakierowania.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: midlum

Myślę że przy okazjonalnym myciu wystarczy sprzęt półprofesjonalny,po prostu ciśnienie ok. 100-120 atm. zasobnik na pianę aktywną,lanca najdłuższa możliwa chyba 7-9 metrów.Temperatóra- wystarczy na zimną wodę ale są sprzęty trochę droższe które wytrzymują współpracę do 80 stopni z sieci wodociągowej,nie muszą mieć własnego podgrzewacza.Do tego dobra końcówka z regulacją kąta strumienia,odradzam rotacyjną ponieważ nierówno zbiera zabrudzenia rysując wiatraczki na bródzie.

Użytkownik

Użytkownik

Ja bym brał tylko na gorącą wodę, a to nie jest koszt 8-10 tys, tylko około 4 tys. Mam takiego Karchera ponad dwa lata i jest OK.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Temat myjek wysokociśnieniowych przechadza się co jakiś czas, a ponieważ właśnie sobie taką kupiłem to niebawem przekonamy się konkretniej o ich skuteczności. Postaram się zrobić jakiś mały test i w miarę przejrzyście zobrazować go na zdjęciach.

Tymczasem jednak chciałbym zapytać czy ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii piany aktywnej do takiego mycia? Może znacie jakiś sprawdzony środek?

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: iveco eurocargo '08,Ducato 2.8 JTD

Cytuj:

Tymczasem jednak chciałbym zapytać czy ktoś ma jakieś doświadczenia w kwestii piany aktywnej do takiego mycia? Może znacie jakiś sprawdzony środek?
Od kilku lat stosuję różne aktywne piany.Głównie kupowane na allegro.Kupowałem również w "Makro".Wszystkie były bardzo dobre,ale trzeba pamiętać o pewnych zasadach.Dwie złote zasady-stosowane przy aktywnej pianie, w/g mnie-to odpowiednie rozcieńczenie z wodą/takie jakie jest podane na opkawaniu/oraz to,żeby nie dopuścić do wyschnięcia piany na lakierze.W pierwszym przypadku przy zbyt dużym stężeniu koncentratu piany-można doprowadzić do rozpuszczenia uszczelek itp.,a w drugim do plam na lakierze,odbarwień etc.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: FSC Żuk A11B+Schmitz 1995r

To chyba nie ma znaczenia. Idź do jakiegoś sklepu motoryzacyjnego i poproś. Ja kupiłem bańke 5l za 33 zł. A nazywa sie... Active Foam ;) firmy K2 Pro.

Moja myjka to Karcher K2.20. Wzielismy ją za punkty z Shella chyba. Ładnie sie myje tylko nie ma w nim zbiorniczka na aktywną piane, tylko jest wężyk i pobiera np ze szklanki. Ale da sie myc. Co do skutecznosci to bardzo dobra. W moim Golfie III podczas mycia zaczynał odlatywać lakier z maski.

Link do tego Karchera:
http://www.allegro.pl/item696562881_kar ... f_vat.html

Zdjecie painy, z telefonu
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/839 ... 32e1a.html

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Rav

Cytuj:
Moja myjka to Karcher K2.20. Wzielismy ją za punkty z Shella chyba. Ładnie sie myje tylko nie ma w nim zbiorniczka na aktywną piane, tylko jest wężyk i pobiera np ze szklanki. Ale da sie myc.
Ten wężyk jest właśnie bardziej praktyczny moim zdaniem.

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 6974206

Ja do mycia autokarów używam czegoś takiego http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=B49519
i mogę Ci taki sprzęt polecić z czystym sumieniem.

Jednak jak będę na miejscu zrobię Ci fotki aby dokładnie przedstawić Ci model bo tako nie pamiętam dokładnie...

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: służbowy

może nie mam myjki za 2 tys zł czy jeszcze droższej, bez podgrzewacza, ale służy mi już 10 lat, używana w sezonie dość intensywnie, co prawda w warunkach domowych ale jednak, powierzchnie zmywane do najmniejszych nie należą, (kostka brukowa na placu 150m kw raz w miesiącu, jakieś dywany, wykładziny przyczepka, osobówki) większych problemów z nią nie miałem, zbiornika na chemię nie mam tak jak poprzednik wężyk do wiadra, pianę stosuję taką jaka w ręce wpadnie, jak nie ma to ludwik mieszam z wodą i też daje radę, wymieniłem jak na razie komplet zaworków, i "lance" bo się zużywają
co do mycia samochodów czy to będzie maszynka za kilka tysięcy czy za 1500 i tak szczotkowania nie unikniesz, spłukujesz, napieniasz, szczotkujesz i znowu spłukujesz, więc ważne aby miała dobre ciśnienie, a nie gadżety jarmarczne.
moja myjka to karcher z serii stojących

zabrali mi VOLVO dostałem "ROBURA" teraz mnie wszyscy wyprzedzają

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Cytuj:
Ja do mycia autokarów używam czegoś takiego http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=B49519
i mogę Ci taki sprzęt polecić z czystym sumieniem.
Kurcze, w końcu to używana myjka za 7 tys zł - trudno żeby taka się nie sprawdzała ;)

Tak samo wszedłem na forum agrofoto żeby poczytać jakiego sprzętu używają i "szok w trampach" - nic poniżej 2 tys zł :mrgreen: Mówią, że rolnicy tacy biedni a wszyscy operują tylko na wysokich modelach renomowanych marek. :wink:

Misztal - nie wiem czy zauważyłeś, ale temat jest bardzo stary. Wyciągnąłem go, bo nie chciałem zakładać nowego.
Cytuj:
co do mycia samochodów czy to będzie maszynka za kilka tysięcy czy za 1500 i tak szczotkowania nie unikniesz
Kiedy mi właśnie tylko na tym zależy :/ No ale nic - umyjemy zobaczymy.

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: VO FH 440

Witam koledzy stanąłem przed dylematem zakupu myjki ciśnieniowej.
mam pytanie czy warto patrzeć na sprzęty innych firm czy liczy się
tylko Kercher ?
Robiłem orientacje i sprzedawca powiedział mi ze nie jest tak bardzo istotne
ciśnienie co przepływ wody na godzinę , do tej pory używam małą myjkę
z nomi sprzed 10 lat i daje radę w połączeniu z pianą ,ale gdy przyjdzie myć
ciężarowy to długo schodzi. dlatego pytanie Jaka powina być minimalna
wydajność Myjki zeby komfortowo myć ?, chodzi mi o przepływ wody.

PS. Jak podajecie Linki na allegro bierzcie pod uwage że aukcje się kończą
wiec prosze podawac w poscie nazwę i model a krzy sobie sam znajdzie.

Nowy Sącz i okolice - Zapraszam :)
DPTacho.pl

Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Rav

http://www.stihl.pl/isapi/default.asp?c ... efault.htm
Z czystym sumieniem mogę polecić myjki Stihl.
Myjek z Karchera nie polecają kupować w marketach...

Strona 1 z 1 [ Posty: 15 ]