Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 25 kwie 2008, 19:03

Użytkownik

Użytkownik

Ja u siebie w ciezarowce fotel mam ustawiony nisko i twardo. Lubie miec pozycje za kierownica zblizona do tej w osobowce .Jezdzac w ten sposob w dalekie trasy mniej sie mecze. Natomiast wiekszosc moich kumpli z pracy siedzi wysoko i maja fotele "nadmuchane "na maxa .Jak jada w to widac jak sie "hustaja " na tych fotelach z gory na dol. Dla mnie taka jazda to koszmar , probowalem tak jezdzic jak oni ale ta wieczna trzesawka mnie wykancza :/ . Ponoc jest to prawidlowe ustawienie fotela bo fotel musi pracowac co w rezultacie ma to niby mniej obciazac kregoslup . Co o tym sadzice? Jakie sa wasze opinie ? Ja nie wyobrazam sobie jezdzic z tym hustajacym fotelem . Wole jezdzic na tzw "desce" Pozdro

Post Wysłano: 25 kwie 2008, 21:30

Użytkownik

Użytkownik

GG: 0

Ja jeźdze na średniej wysokości, przy uderzeniach na nierównościach niestety przy obniżonym fotelu kregosłup bardziej to oddczuwa, taka prawda.

Post Wysłano: 26 kwie 2008, 6:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

pojazd osobowy z racji swoich wymiarów nie pozwala na właściwą pozycję osób w nim znajdujących się. optymalna pozycja siedąca jest taka jak w domu mamy najwygodniejsze siedzenie, a jest to zwykle krzesło lub fotel. w pojeździe osobowym kierujący ma pozycję jakby siedział na nocniku, czyli nienaturalnie uniesione nogi. dlatego też pojazdy klasy luksusowej mają wyższe siedziska, a w pojazdach sportowych o komforcie siedzenia można zapomnieć. wygodniejsze siedzenia są w pojazdach terenowych i typu van. poniesione nogi mają gorsze ukrwienie i co jest nieodczuwalne w pojeździe osobowych, którym dojeżdżamy do pracy, w samochodzie którym spędza się codziennie za kierownicą 8 - 10h ma duże znaczenie.
zawieszenie pneumatyczne fotela wynika z tego, że pojazd ciężarowy typu ciągnik siodłowy ma rozstaw osi niewiele większy od pojazdu osobowego, natomiast jest dużo wyższy wskutek czego wstrząsy są dużo bardziej odczuwalne.
taka konstrukcja fotela nie wynikała z chęci zrobienia frajdy kierowcy, ale prostej przyczyny, aby kierowca nie szedł na wcześniejszą emeryturę w wieku 40-50 lat z powodu schorzeń kręgosłupa.
kolega Iro jest właśnie na najlepszej drodze ku temu.

Ostatnio zmieniony 26 kwie 2008, 12:06 przez Cyryl, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 26 kwie 2008, 9:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: volvo fm

to jaka jest najlepsza pozycja za kierownicą auta ciężarowego??

Post Wysłano: 26 kwie 2008, 11:08
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: fabia

Wstrząsy w samochodzie ciężarowym odczuwane są wyjątkowo mocno nie tyle ze względu na rozstaw osi co na miejsce w którym siedzi kierowca. W osobówkach jest on mniej więcej między osiami gdzie wyboje czuć najmniej. W ciężarówce jest nad, a nawet nieco przed przednim kołem gdzie świetnie czuć każdy wybój czy kamień na drodze. Do tego dochodzi bardzo twarde zawieszenie. Ja po 4 godzinach jazdy na pusto po polskich szlakach miałem serdecznie dość - tym bardziej, że mam małe problemy z kręgosłupem.
Fotel pneumatyczny zapewnia komfort jakiego nie dają nawet limuzyny wyższej klasy - nie wiem jak mając do dyspozycji takie dobrodziejstwo można z niego nie korzystać :)

Strona 1 z 1 [ Posty: 5 ]