Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 09 kwie 2008, 20:16
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Witam wszystkich truck maniaków ^^ mam pytanie do doświadczonych kierowców a dokładniej to mam 16 lat i mieszkam w Irlandii więc swoją przyszłość mogę wiązać z pracą ww Irlandii lub UK i chciałbym sie dowiedzieć jak się jedź i, jaka jest satysfakcja z takiej pracy, ile się zarabia ??
Ewentualnie jakieś rady opinie mile widziane.wielkie dzięki za odp i pozdrawiam !!

I tu jakieś pytanka dodatkowe, które przyszły mi do głowy.
1. Ile zarobie za mile lub tygodniowo w Irl/Uk ?
2. Czy zawód mechanik pomoże mi w znalezieniu pracy jako kierowca ?
3. Czy na prawdę warto ?
4. Plusy i minusy (tu się spodziewam dużo plusów i minusów) ?
5. Jak to jest z higieną osobistą i z wygodą spania ?
6. Dzieki za odpowiedzi ! :D

Jeżeli dla kogoś pytania są irytujące proszę o powstrzymanie się z wszelkiego rodzaju agresywnymi :twisted: komentarzami :mrgreen:

Post Wysłano: 09 kwie 2008, 20:34
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
jaka jest satysfakcja z takiej pracy, ile się zarabia ??
jak lubisz cos robic to i satysfakcja bedzie, w kazdym fachu.
Cytuj:
ile się zarabia
bardzo róznie, zależy od godzin, czy nocki poza domem, jakie ci dojda obowiazki,itd
takie minimum to 7-8 funtów brutto
aczkolwiek jest wiele firm gdzie płaca wygląda np.
350 podstawa
25 kazda night out
bonus - zależnie od warunków np około 50.
lub np maritime ma roczny schemat - 31 k funtów + bonusy i ubezpieczenie na zycie
Cytuj:
Ile zarobie za mile
zabronione! jak pisałem wyżej za godzine lub stałe.
Cytuj:
Czy zawód mechanik pomoże mi w znalezieniu pracy jako kierowca ?
moze , aczkolwiek mało kto na to patrzy, bo ty bedziesz jezdził
(u mnie sie zarowka w kierunku spaliła - powiedziałem zeby supervisor skoczyl do sklepu kupił i włoże, a ten zebym sie nie pieprzyl - zadzwoni po serwis :) smieszne ale tak u mnie jest)
Cytuj:
Czy na prawdę warto ?
to sam sobie odpowiesz po dajmy na to roku jazdy, nikt ci nie powie czy ci sie to bedzie podobac
Cytuj:
Jak to jest z higieną osobistą i z wygodą spania ?
zależy gdzie spisz
UK raczej cywilizowany kraj i dba sie o szoferów, sa firmy które nawet płacą za obiady na postojach. weekendówki raczej spedzasz w domu, bo nie powinno sie w aucie. mało kto sie na to godzi.
a z higiena to juz zalezy czy dbasz czy nie, jak mowiłem w UK nie powinienes narzekac na brak pryszniców lub moteli na nocleg co przy tutejszych zarobkach jest bardzo tanie
mam nadzieje ze pomogłem, czesc osób moze miec odmienne zdanie - nie mam zamiaru tego zmieniac. opisałem tak jak ja to widze.

Post Wysłano: 09 kwie 2008, 20:55

Użytkownik

Użytkownik

Opcja Szukaj często pomaga ;)

Post Wysłano: 10 kwie 2008, 20:06
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

@up to poszukaj ;D ... szukałem i nie znalazłem

proszę o więcej odpowiedzi !

Post Wysłano: 11 kwie 2008, 16:55

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FM12

Cytuj:
lub np maritime ma roczny schemat - 31 k funtów + bonusy i ubezpieczenie na zycie
Co to jest martime i czemu tak dobrze płacą ?
Jak wygląda taka praca ?

Post Wysłano: 11 kwie 2008, 17:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Co to jest martime i czemu tak dobrze płacą ?
Jak wygląda taka praca ?
Maritime jest firma transportowa w UK, mają kilka oddziałów, głównie w miastach portowych, np Felixstowe, a wiaze sie to z tym ze woza wyłącznie kontenery.
31 tys funtów na rok,
nie jest to tak dużo jak sie wydaje (należy pamiętać ze jest to kwota brutto)
przy srednich dochodach tygodniowych w firmie typu Hanbury Davis, MSC, Elite lub Seven Lincs rzędu 500-700 funtów
dajmy na to 550 *52 mamy kwote około 28 - 30 tys funtów.
gdzie standard to ok 26, wiec maritime bardzo nie odskakuje
dodam ze maritime, prawie wszystkie ciezarowki ma najwieksze mozliwe kabiny, z bardzo bogatym wyposażeniem
tam masz wynagrodzenie roczne, wtedy nie patrza czy codzien jestes w domu, czy czekasz na rozładunek kontenera 5 godzin itd.
Jeżeli chcesz wiedziec jak wyglada taka praca, to Ci szczegółow nie powiem ale moge przybliżyć - jeden z moich klientów woził kontenery własnie z Felixstowe przez 10 lat, mieszkam w pobliżu czesto tam jestem i sam chce tego spróbować
otóż: podjezdzasz rano po kontener, zejdzie ci sie z godzinke zanim wyjedziesz z portu i ogien - najczesciej manchester lub birmingham, choć trafiaja sie przeróżne miasta. zajezdzasz zdejmuja puche i wracasz, czasami pusty, choć co raz rzadziej, jak nie to dadza ci inna puche do przewiezienia. Jak zdazysz z jazda do portu to luks, jak nie to robisz dobowy po drodze a wtedy bedziesz musiał rano troche w porcie zmarnować czasu. Czasami jedziesz z kontenerem gdzies gdzie go rozładowuja ręcznie, wtedy albo robisz pauze lub czesc kierowców pomaga i dostaje za to kase - napisałem tak jak mi powiedział były kierowca. napewno praca sie rozni zaleznie od firmy, ale jedno jest dobre, nie pierdzielisz sie z paletami, klatkami, nie ma tyle biegania wkoło samochodu. raczej jazda.
W uk wogóle kontenery sa bardzo powszechnym widokiem, napewno wiecej tego niz u nas.

http://www.maritime-transport.co.uk/
Cytuj:
26/03/2008 HGV1 Drivers [Felixstowe Based]
Due to major contract wins, we’ve got vacancies for professional, HGV Class 1 drivers at Felixstowe with a great pay deal. All driving positions are permanent and full-time. If you have two years HGV 1 driving experience, exceed your expectations at Maritime:

Exceptional pay deal (reviewed 1st July) with high earnings guarantee (Average earnings £31k), Company contributory pension scheme, immediate Life Cover on joining, four weeks enhanced holiday pay, plus Bank Holidays paid, enhanced sick pay, bonus schemes, comfortable uniform, first class vehicles and trailers, top spec. cabs with luxury living and on-board cooking facilities, excellent driver facilities at all depots and all tolls and overnight parking pre-paid.

Join the UK’s leading container transport operator and get a great deal more. Call Mick Blaxhall on 07977287263 today for an interview or apply on-line.

Post Wysłano: 11 kwie 2008, 18:02
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

thanks za info !

Post Wysłano: 11 kwie 2008, 23:12
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 7415311
Samochód: Mercedes Benz S124

Cytuj:
mam 16 lat
Z całym szacunkiem kolego ale:
- temat rzeka, poruszany co najmniej kilka razy - opcja szukaj naprawdę nie gryzie.
- zanim osiągniesz wiek w którym będziesz już miał wszystkie odpowiednie kategorie i odpowiedni wiek, to wszystko się może zmienić diametralnie
- jeszcze kilka lat temu nikt nie myślał o elektronicznym tacho, ITD, nawigacji satelitarnej, dynafleetach, onspotach więc kto wie co będzie za jakiś czas.
- za te parę lat w Polsce będzie już Irlandia i wrócisz do ojczyzny i spytasz kolegów na pierwszym lepszym parkingu :D

Post Wysłano: 13 maja 2008, 17:45
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Z całym szacunkiem kolego ale:
- temat rzeka, poruszany co najmniej kilka razy - opcja szukaj naprawdę nie gryzie.
- zanim osiągniesz wiek w którym będziesz już miał wszystkie odpowiednie kategorie i odpowiedni wiek, to wszystko się może zmienić diametralnie
- jeszcze kilka lat temu nikt nie myślał o elektronicznym tacho, ITD, nawigacji satelitarnej, dynafleetach, onspotach więc kto wie co będzie za jakiś czas.
- za te parę lat w Polsce będzie już Irlandia i wrócisz do ojczyzny i spytasz kolegów na pierwszym lepszym parkingu :D
No może :)
A jak to jest z tymi licencjami itp?

Strona 1 z 1 [ Posty: 9 ]