Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 30 mar 2008, 10:57
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: volvo fm

W chwili wypadku służby ratownicze często nie wiedzą, z kim kontaktować się w sprawie osoby poszkodowanej. Wiele osób bowiem w swoich telefonach komórkowych nie ma wpisanych numerów osób bliskich. W takich sytuacjach pomóc może specjalnie oznaczony w telefonie numer - ICE (In Case of Emergency) - w nagłym wypadku.

Wpisując pod hasłem ICE numer osoby, do której ratownicy powinni zadzwonić w razie wypadku, zwiększamy szansę na możliwość udzielenia szybkiej pomocy. Warto podać zatem numer do osoby, która zna naszą grupę krwi i jest poinformowana o lekach jakie przyjmujemy oraz zna nasze ewentualne problemy ze zdrowiem w przeszłości.

Numer ICE wpisuje do swoich telefonów coraz więcej Polaków. Trzeba też podkreślić, że skrót ten jest znany przez ratowników prawie na całym świecie, dlatego też jeśli wybieramy się za granicę, warto wpisać numer ICE do swojego telefonu.

Oprócz rozpowszechniania pomysłu wpisywania numeru ICE do telefonów komórkowych, Polski Czerwony Krzyż przygotował specjalną kartę ICE, która rozdawana będzie na imprezach masowych oraz dostępna jest na stronie internetowej PCK. Karta jest wielkości wizytówki, mieści się w każdym portfelu. Warto umieścić na niej telefon do osoby bliskiej, która wie najwięcej na temat naszego stanu zdrowia.

mam nadzieje że dobrze trafilem w dział, a jak nie to prosze o przeniesienie ;-)
z razcji że planujemy/jesteśmy kierowcami, za wczasu pozwólmy sobie pomóc

Post Wysłano: 30 mar 2008, 11:06

Użytkownik

Użytkownik

GG: 4628636

Jestem ratownikiem przed medycznym i przeciwny stosowaniu takiej praktyki,niemam zamiaru przeszukiwać "delikwenta" tylko po to że by zadzwonić do rodziny,któryś z gapiów :evil: może mnie oskarżyć o kradzież itp.

Post Wysłano: 30 mar 2008, 12:15
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 71830
Samochód: saicento z kratką

Cytuj:
Jestem ratownikiem przed medycznym i przeciwny stosowaniu takiej praktyki,niemam zamiaru przeszukiwać "delikwenta" tylko po to że by zadzwonić do rodziny,któryś z gapiów :evil: może mnie oskarżyć o kradzież itp.
Nie rozumiem Twoich rozterek. Co to znaczy: "tylko po to"?
Jeżeli przystępujesz do reanimacji poszkodowanego, lub tez innej czynności (np. przeprowadzenia podstawowego badania, lub wywiadu), to gapie nie mają nic do powiedzenia. Nie pomagają, więc nie powinni się wtrącać. Idąc Twoim tokiem rozumowania, to nie rozetniesz spodni rannego, lub nie potniesz jego koszuli, bo gapie potem nazwą Cię wandalem?
A jak np. zobaczysz jego grupę krwi, zapisaną na przechowywanej karteczce w portfelu, albo np. jak zobaczysz, czy fiolka leków wystająca z kieszeni, nie jest fiolką leków na cukrzycę?
Nie wiem w jakim stopniu jesteś ratownikiem. Czy już miałeś wątpliwą przyjemność pomagać rannym, czy tylko przeszedłeś kursy...
Pamiętaj, że rodzinna rannego może udzielić Ci cennych informacji, które możesz przekazać wykwalifikowanym ratownikom. Może poszkodowany cierpi na epilepsję? Może jest uczulony na jakiś lek? Może rodzina dzięki temu telefonowi szybciej zorganizuje jakąś rzadką grupę krwi potrzebną rannemu?

Pamiętaj, że tu chodzi o życie ludzkie, nie o telefon komórkowy.
Kiedyś na kursie spytałem się ratownika "Jak mocno mam uciskać klatkę podczas resuscytacji, aby nie połamać żeber?". Odpowiedział, że przy ratowaniu życia, ew. połamanie żeber to mało znaczący fakt. Lepiej, żeby ranny odzyskał krążenie i pokurował się z tymi żebrami, niż by zszedł nam na rękach z powodu słabego ucisku na klatkę.

Aby rozwiać np swoje wątpliwości przy przeszukiwaniu rannego, to możesz potem wylegitymować się władzom, lub podać swoje dane gapiom (o ile zajdzie sytuacja, że będą posądzać Cię o jakąś kradzież).

Post Wysłano: 30 mar 2008, 16:43
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Kolego karakan masz jakieś strasznie dziwne podejście, ile Ty masz lat?? 15? zgadłem?

Post Wysłano: 30 mar 2008, 17:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Kolego karakan masz jakieś strasznie dziwne podejście, ile Ty masz lat?? 15? zgadłem?
Jakbyś przeszukał jego posty - byś wiedział, że ma 21 (wedle profilu na NK).

Mnie osobiście rozwalił zwrot "tylko po to" w połączeniu z "Jestem ratownikiem"....

Post Wysłano: 30 mar 2008, 19:11
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Cytuj:
Jakbyś przeszukał jego posty - byś wiedział, że ma 21 (wedle profilu na NK).

Mnie osobiście rozwalił zwrot "tylko po to" w połączeniu z "Jestem ratownikiem"....

nie ważne, ale pomyślunek jak 15 latek... ale to nie jest ważne

Pzdr.

Post Wysłano: 30 mar 2008, 19:49

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
zmień zawód wyjdzie to na dobre "delikwentom"

Post Wysłano: 30 mar 2008, 20:30

Użytkownik

Użytkownik

Jaki zawód? Przedmedycznym jest każdy po przeszkoleniu nawet przez kółko PCK w szkole.

ICE jest bardzo dobrym pomysłem, watro też umieszczać pamiętać o wyrobieniu sobie karty z informacjami o swojej krwi (koszt ok. 30-50 zł).

Post Wysłano: 05 kwie 2008, 13:35

Użytkownik

Użytkownik

kiedys grupe krwi mozna w dowod bylo w bic.
uwazam ze teraz przy takich kosztach wyrabiania prawa jazdy, badanie krwi i umieszczenie rubryki np w dowodzie lub prawku to nie jest zly pomysl

Post Wysłano: 05 kwie 2008, 13:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Takie informacje można przecież mieć przy sobie, na jakimś kartoniku, w portfelu. Nic nas to nie kosztuje,a dużo daje. Poza tym niektórzy sobie robią tatuaż z grupa krwi, ale to już inna bajka...

Post Wysłano: 05 kwie 2008, 14:49

Użytkownik

Użytkownik

niby tak ale nikt podczas akcji ratunkowej nie szuka np takiego kartonika z grupa krwi bo moze ktos ma go w portwelu a moze nie ma. tatuaz ok. ale gdzie na ktorym reku ? robimy np na lewej a wkluwaja sie w prawa. a jakby byla rubryka w dokumencie to wiadomo gdzie szukac i ze grupa krwi na 100% jest tam wpisana.

Strona 1 z 1 [ Posty: 11 ]