Cytuj:
a kolega Marix może mógłbyś nas uświadomić dlaczego musi przerejestrować do 30 dni i co bedzie jak tego nie zrobi???

Nie znam się na tym jakoś super ekstra i nie chcę nikogo w błąd wprowadzić
(jeśli się mylę w tej sprawie to poprawcie mnie). Przerejestrować auto trzeba jak najszybciej, do tych 30 dni, a dlatego że jeżdżąc na blachach starego właściciela przykładowo przy każdym zdjęciu z fotoradaru zdjęcie i mandat idą do niego, to tak przykładowo. No a druga sprawa to skoro on już nie jest właścicielem to dlaczego mamy jeździć autem zarejestrowanym na niego
A co do ubezpieczania, jak rodzice sprzedawali swoje auta to zawsze pisali "taki" papierek z kupującym o wypowiedzeniu ubezpieczenia, nowy właściciel sobie ubezpieczał, rodzice ten papierek wysyłali do ubezpieczalni i w zależności ile zostało do końca umowy to zwracali część kasy, chyba że było mało czasu do końca umowy to zwrotu żadnego nie było.
No i co do jeżdżenia na OC poprzedniego właściciela to przy każdej kolizji/stłuczce to jeśli się nie mylę to własnie jemu pójdą zniżki.
Cytuj:
Jak nie masz zniżek to przepisz samochód na kogoś kto je ma, lub przekaż tej osobie np 50% samochodu, aby móc uczynić go współwłaścicielem przy rejestracji.
To jest dobry pomysł, moja mama ma 65% zniżki, brat nie ma nic, jak by sam ubezpieczał to wiadomo ile to by kosztowało, a że mama była jako II właściciel to wyliczyli jakąś "średnią" i ma taniej
To chyba na tyle co wiem, mogę się mylić bo choć trochę aut się przewinęło u rodziców to szczerze mówiąc nigdy nie zwracałem zbytnio uwagi jak to się ma akurat w tych sprawach , więc gdybym coś pomieszał to proszę mnie poprawić