Strona 3567 z 3608 [ Posty: 72155 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13565 3566 3567 3568 35693608 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 08 paź 2025, 8:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0

Cytuj:
Cytuj:
Ale w firanie miałeś takie cudo? Powiem szczerze, że słyszałem o takich bajerach, ale w chłodniach, gdzie sprawdzało się to w menu agregatu. W firanie nigdy w życiu na oczy nie widziałem takiego systemu. :wink:
Oczywiście. Zabudowa nie ma znaczenia. Miałem Smartboarda w firance Krone z 2015 roku.

Obrazek

Montowane na ogół przy zaworze poziomujacym.
Panie za to prawie tysiąc euro wołają, po co to Panu? Tak usłyszałem konfigurując nową naczepę... :lol: Poźniej się dziwić, że abstrakcja :wink:

Post Wysłano: 08 paź 2025, 9:01
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Bo u nas w kraju handlowcy już się nauczyli. Ma być tanio i tanio. A najlepiej to coś ze STOCKU.

Post Wysłano: 08 paź 2025, 9:04
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Zapłaciłem i mam i w większości naczep w sumie to mam. Ale różnie są po konfigurowane - różne opcje w różnych naczepach, nie wszystkie funkcje są dostępne (pewnie są po blokowane). Dobre jest, że usterki kodami wyświetla.

Post Wysłano: 08 paź 2025, 21:09

Użytkownik

Użytkownik

Mam to u siebie, tylko nowszy model. Super sprawa. Ale jak to kiedyś pisałem, a jeden taki lał z tego, nie mam konfiguracji zestawu "dziad trans"...

Post Wysłano: 09 paź 2025, 0:52
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Szybki

Miałem to w ramie kontenerowej Krone z 2013 roku. Nieco okrojone wobec tego co czytam wyżej, ale było. Pokazywało zużycie klocków i na pewno wagę - z tego korzystałem, co tam jeszcze wyświetlał nie pamiętam.

Przyłożenie zewnętrznego silnego magnesu do czujnika ruchu (impulsatora) zamontowanego przy skrzyni biegów skutkuje wyrównaniem pola elektromagnetycznego w cewce nadajnika, a w rezultacie prowadzi do tego, że tachograf otrzymuje sygnał odpowiedni dla pojazdu nieruchomego.

Post Wysłano: 09 paź 2025, 7:08

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Mam to u siebie, tylko nowszy model. Super sprawa. Ale jak to kiedyś pisałem, a jeden taki lał z tego, nie mam konfiguracji zestawu "dziad trans"...
Umiesz z tego korzystać? Pokazuje coś poza przebiegiem i wagą?
Działa to w ogóle czy zgryzione?

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 09 paź 2025, 9:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: MAN TGX 18.440

Też to mam. Z dodatkowych funkcji mam specjalne ustawienie zawieszenia po zadokowaniu wózka.

Post Wysłano: 09 paź 2025, 12:16

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Działa. Masz tam sterowanie podnoszeniem osi, gdy chcesz awaryjnie, w błocie, podnieść oś. Masz sterowanie wysokością. Przebieg. Wagę. Możesz sprawdzić kody błędów. Możesz ustawić różne wysokości dla różnych ciągników. Jest tych funkcji od uja. Ale nie sprawdzisz grubości okładzin, może gdybym miał tarcze to by było. Ale wagę np mam powtórzoną w ciągniku, nie każdy jednak w firmie tak ma, więc przydaje się na naczepie mieć. Ogólnie fajna rzecz. Mamy żwirownię gdzie cię ładuje koparka, a waga jest ze 3km dalej, przeładowany nie wyjedziesz, niedoładowany też trochę krzywo jechać, więc się przydaje. A ładujemy tam taki syf, że raz masz kamienie, raz glinę a raz pospółkę, więc liczenie łyżek odpada
Lubię korzystać z tego co mam zamontowane, chyba jestem jedynym w firmie co przeczytał instrukcję obsługi CS i naczepy. W ciągniku mam np fajny system który delikatnie zaciąga hamulce w wannie przy układaniu masy i nie trzeba trzymać zestawu hamulcem

Post Wysłano: 09 paź 2025, 18:50
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: F90 19.362

Właśnie ten "asystent" do układania masy to była chyba najciekawsza opcja jaka reklamowali w tym komputerku, fajny bajer :D a waga to w zasadzie to samo co i zegar pokaże tylko masz gotowy przelicznik na tony już

Post Wysłano: 09 paź 2025, 19:36

Użytkownik

Użytkownik

ten asystent jest w ciągniku, masz oddzielny przycisk na desce rozdzielczej. Żadna wanna u nas nie ma tego w tym "komputerku". Przydaje się też przy załadunkach, gdy chcesz się dobrze zważyć. Ręcznego nie zaciągniesz, a to delikatnie trzyma hamulce w naczepie

Post Wysłano: 09 paź 2025, 20:43

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:
Działa. Masz tam sterowanie podnoszeniem osi, gdy chcesz awaryjnie, w błocie, podnieść oś. Masz sterowanie wysokością. Przebieg. Wagę. Możesz sprawdzić kody błędów. Możesz ustawić różne wysokości dla różnych ciągników. Jest tych funkcji od uja. Ale nie sprawdzisz grubości okładzin, może gdybym miał tarcze to by było. Ale wagę np mam powtórzoną w ciągniku, nie każdy jednak w firmie tak ma, więc przydaje się na naczepie mieć. Ogólnie fajna rzecz. Mamy żwirownię gdzie cię ładuje koparka, a waga jest ze 3km dalej, przeładowany nie wyjedziesz, niedoładowany też trochę krzywo jechać, więc się przydaje. A ładujemy tam taki syf, że raz masz kamienie, raz glinę a raz pospółkę, więc liczenie łyżek odpada
Lubię korzystać z tego co mam zamontowane, chyba jestem jedynym w firmie co przeczytał instrukcję obsługi CS i naczepy. W ciągniku mam np fajny system który delikatnie zaciąga hamulce w wannie przy układaniu masy i nie trzeba trzymać zestawu hamulcem
W moich naczepach nie ma tej kosmicznej technologii za 1000 euro, ale za to jest:
- oś podnoszona podnosi sie sama kiedy w aucie uślizgnie się oś ciągnąca. W dwóch mam tak ustawiony modulator, że oś działa z automatu, ale kierowca może z knyfla w kabinie podnieść i opuścić ją w dowolnym momencie. W każdym oś podnosi się po 4krotnym wciśnięciu hamulca.
- ustawianie wysokości z poziomu jakiegoś komputerka, sorry nie będziesz tego umiał zrobić bo menu będzie po fafluńsku. Skończy się klasycznie na śrubokręcie i regulowaniu poziomaka :).
- waga? Sorry, mamy to każdym aucie i to z poziomu komputera w kabinie, i to uwzględniającego nacisk na ciąganącą, nie trzeba włazić operatorowi pod łyżkę, zostawiać auta bez ręcznego wychodząc z kabiny. Jak się ładuje destrukt z pod frezarki, to niektórzy wiedzą, jak sobie w tej sytuacji wyobrażasz bieganie co chwilę do panelu steriwania od naczepy? Totalnie bezużyteczna, wręcz szkodliwa funkcja.
- przebieg? No przecież ma tyle co auto, sama za dalego nie ujedzie :).
- jak ktoś woził masę to wie, że inaczej trzymasz hamulec kiedy jest z góry, inaczej lub wcale kiedy jest pod górę, inaczej na prostym, inaczej kiedy podnosisz i akurat 27t towaru ruszy w dół zdecydowanie pchając auto. Akurat tutaj człowieka z pojęciem nie zastąpi elektronika.
I za to trzeba było położyć 1000 eurasi? No sorki, mam dziadtransowezestawy w których funkcje o których wspominasz kierowca ma dostępne z kabiny, bez brodzenia w błocie i włażenia operatorowi pod łyżkę.

Najważniejszej funkcji tj. Automatycznej sygnalizacji zużycia okładziny hamulcowej nie ma w bębnowym ani tarczowym hamulcu. Reszta tych "fukcji" jest poprostu bezużyteczna, i to przy założeniu że kierowca jest na tyle ogarnięty że będzie chciał i umiał z tego korzystać. A jak z tym jest to wszyscy wiemy.

W Kani jest taki tester świateł, guzikiem z pilota się to uruchamia. Jak sądzicie ilu się zainteresowało, od czego jest ekstra guzik? Nadal do sprawdzenia stopu potrzeba jest dwóch ludzi, lub jednego człowieka i 5kilowego młotka.
W sklepie Play jest aplikacja Scania coś tam, darmowa, po polsku. Jeśli wpiszesz tam vin swojego truchła to będziesz miał instrukcję obsługi dokładnie tego auta którym jeździsz. W jednej kupionej z serwisu Scania Kraków, jest papierowa książka, to jest instrukcja. Od nowości nie dotknięta ludzką ręką. Żaden nie zajrzał do instrukcji, 99% nawet nie wie że jest aplikacja.
W Ng żeby sprawdzić poziom oleju z bagnetu trzeba podnieść kabinę. Bez sensu jest takie działanie, bo można go sprawdzić z poziomu menu w komp pokładowym. I kiedyś wpadam na bazę, kabina w górze- myślę awaria, a tu Majkel olej sprawdza :). To był i tak ten dobry Majkel, bo w ogóle sprawdza poziom oleju :D.
Jak w Scani włączyć oświetlenie zakabinowe, to w całej firmie chyba tylko ja wiem.
Niektórzy dzwonili że wóz popsuty bo klima nie działa. Nie ukrywam, że kazałem dojeździć do tankowania, niech się trochę pomęczy, po czym wyłączałem "eco", taaadaam - działa. Chlop as nad asy pocił się 2000km.

Niech teraz każdy pomyśli kiedy i czy w ogóle ogarnął tak proste "ficzery", a potem pomyślimy o komputerkach przy naczepie z niezrozumiałym, nieintuicyjnym menu, w obcym języku.
No sorry, o czym my tu w ogóle mówimy...

Kania to ch uuu j!!! 8)

Ostatnio zmieniony 10 paź 2025, 8:31 przez Kierownik, łącznie zmieniany 1 raz.

Post Wysłano: 09 paź 2025, 22:32
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

Te "komputerki" przy naczepach były dość mocno promowane niedawno przy wywrotkach "zbożówkach" przez handlowców. Czy warto? Nie wiem bo nie miałem i nie korzystałem. Mniej więcej człowiek wie kiedy przewidzieć zużycie klocków. Waga to tak jak wspomniane manometry przy naczepach + wagi pokładowe w dwóch Scaniach jakie mam. Pod rozścielaczami nie jeżdżę i nie mam zamiaru. Zasmuciłeś mnie tylko Kieras z tym sprawdzaniem oleju w Next Gen. Wziął się VW kupił Scanię i nawet to spieprzyli...

Post Wysłano: 09 paź 2025, 23:27

Użytkownik

Użytkownik

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

W moich naczepach nie ma tej kosmicznej technologii za 1000 euro, ale za to jest:
- oś podnoszona podnosi sie sama kiedy w aucie uślizgnie się oś ciągnąca. W dwóch mam tak ustawiony modulator, że oś działa z automatu, ale kierowca może z knyfla w kabinie podnieść i opuścić ją w dowolnym momencie. W każdym oś podnosi się po 4krotnym wciśnięciu hamulca.
- ustawianie wysokości z poziomu jakiegoś komputerka, sorry nie będziesz tego umiał zrobić bo menu będzie po fafluńsku. Skończy się klasycznie na śrubokręcie i regulowaniu poziomaka :).
- waga? Sorry, mamy to każdym aucie i to z poziomu komputera w kabinie, i to uwzględniającego nacisk na ciąganącą, nie trzeba włazić operatorowi pod łyżkę, zostawiać auta bez ręcznego wychodząc z kabiny. Jak się ładuje destrukt z pod frezarki, to niektórzy wiedzą, jak sobie w tej sytuacji wyobrażasz bieganie co chwilę do panelu steriwania od naczepy? Totalnie bezużyteczna, wręcz szkodliwa funkcja.
- jak ktoś woził masę to wie, że inaczej trzymasz hamulec kiedy jest z góry, inaczej lub wcale kiedy jest pod górę, inaczej na prostym, inaczej kiedy podnosisz i akurat 27t towaru ruszy w dół zdecydowanie pchając auto. Akurat tutaj człowieka z pojęciem nie zastąpi elektronika.
I za to trzeba było położyć 1000 eurasi? No sorki, mam dziadtransowezestawy w których funkcje o których wspominasz kierowca ma dostępne z kabiny, bez brodzenia w błocie i włażenia operatorowi pod łyżkę.

Najważniejszej funkcji tj. Automatycznej sygnalizacji zużycia okładziny hamulcowej nie ma w bębnowym ani tarczowym hamulcu. Reszta tych "fukcji" jest poprostu bezużyteczna, i to przy założeniu że kierowca jest na tyle ogarnięty że będzie chciał i umiał z tego korzystać. A jak z tym jest to wszyscy wiemy.

W Kani jest taki tester świateł, guzikiem z pilota się to uruchamia. Jak sądzicie ilu się zainteresowało, od czego jest ekstra guzik? Nadal do sprawdzenia stopu potrzeba jest dwóch ludzi, lub jednego człowieka i 5kilowego młotka.
W sklepie Play jest aplikacja Scania coś tam, darmowa, po polsku. Jeśli wpiszesz tam vin swojego truchła to będziesz miał instrukcję obsługi dokładnie tego auta którym jeździsz. W jednej kupionej z serwisu Scania Kraków, jest papierowa książka, to jest instrukcja. Od nowości nie dotknięta ludzką ręką.
W Ng żeby sprawdzić poziom oleju z bagnetu trzeba podnieść kabinę. Bez sensu jest takie działanie, bo można go sprawdzić z poziomu menu w komp pokładowym. I kiedyś wpadam na bazę, kabina w górze- myślę awaria, a tu Majkel olej sprawdza :). To był i tak ten dobry Majkel, bo w ogóle sprawdza poziom oleju :D.
Jak w Scani włączyć oświetlenie zakabinowe, to w całej firmie chyba tylko ja wiem.
Niektórzy dzwonili że wóz popsuty bo klima nie działa. Nie ukrywam, że kazałem dojeździć do tankowania, niech się trochę pomęczy, po czym wyłączałem "eco", taaadaam - działa. Chlop as nad asy pocił się 2000km.

Niech teraz każdy pomyśli kiedy i czy w ogóle ogarnął tak proste "ficzery", a potem pomyślimy o komputerkach przy naczepie z niezrozumiałym, nieintuicyjnym menu, w obcym języku.
możesz też tam ustawić by się z automatu podnosiła. nazywa się to pomocą przy ruszaniu. dodatkowo możesz wymusić to ręcznie
jest menu po polsku. i tym śrubokrętem to se wiesz co możesz? w nowoczesnych wywrotkach nie ma tego patyka. no ale jak się Megę ciąga...
waga jest powtórzona na desce rozdzielczej
przebieg? wiesz, że naczepa nie jest zrośnięta z ciągnikiem?
wożę destrukt i bardzo chwalę wagę na desce
no popatrz, po co system pomagający w pracy? by było wygodniej? jakoś mi nigdy wanna nie odjechała od rozściełacza, a widziałem już asów którym to się udało
by mieć sygnalizację zużycia okładzin to musisz mieć grzechotki z czujnikiem, a nie skrzyneczkę na ramie. też mam to na ciągnącej
w MANie od dawna jest możliwość sprawdzenia oświetlenia z poziomu kabiny
majkel podniósł kabinę by sprawdzić olej? może MANem wcześniej jeździł :) masz z poziomu kabiny tylko info czy stan jest ok. ale ile jest czy przy min czy max tylko bagnetem sprawdzisz. więc go chwal, a nie łacha ciągniesz :)
jeśli ktoś papierowej instrukcji nie dotyka, to ściągnie sobie apkę? no, na pewno!!!!
więc niech każdy sam zdecyduje co mu jest potrzebne w pracy. nic mi do tego. ja tam chwalę to i cieszę się, że to mam

Post Wysłano: 10 paź 2025, 8:03

Użytkownik

Użytkownik

Zdenerwowałeś się, zacząłeś bełkotać i smarować bez ładu i składu - nie potrzebnie :wink: .

W tej nie nowoczesnej Medze, wysokością steruje elektroniczny ECAS (wiesz w ogóle co to?). Mimo to system musi wiedzieć i móc kontrolować na bieżąco wysokość, a jest to realizowane za pomocą, a jakże patyka :).
Weź no tam przyjacielu zajrzyj pod ten twój cud techniki, bo sądzę że jednak znajdziesz ten patyk u siebie :D .

Jak byś ciągał Schmitz chociaż z połowę tego czasu co ja , to stwierdził byś że owszem fajna ta naczepka, ale jak coś jest 20kzł tańsze, na tych samych podzespołach, i 400kg lżejsze to czemu nie :D.
Te Megi, to gdyby nie napis i obiegowa opinia oparta na ich produktach z przed 25 lat, to byście się dusili w bramie w Nysie po to :D.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 10 paź 2025, 10:25

Użytkownik

Użytkownik

Zdenerwowałem się? Nie. Luzik. To nie ja tu muszę w każdej sprawie być tym wszystkowiedzącym. ECAS? Wow!!!! To jakiś system kosmiczny? Wiesz od ilu lat to jest stosowane? Może u ciebie to jakaś nowość... Będziesz kiedyś w Poznaniu, zapraszam, nawet wjadę ci na kanał, poszukasz tego magicznego patyka.... 😀 Co stawiasz jak go nie znajdziesz? MEGA jest dla ciebie super sprzętem? Gratuluję poczucia humoru. W całym Poznaniu i okolicach jeżdżą może ze trzy. Ale pewnie wszyscy przesiadający się z wieltona na schmitzki i meillerki się mylą. Miłego weekendu. Wyluzuj, bo ci żyłka pęknie

Post Wysłano: 10 paź 2025, 10:26
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
ten asystent jest w ciągniku, masz oddzielny przycisk na desce rozdzielczej. Żadna wanna u nas nie ma tego w tym "komputerku". Przydaje się też przy załadunkach, gdy chcesz się dobrze zważyć. Ręcznego nie zaciągniesz, a to delikatnie trzyma hamulce w naczepie
Jak pisałem wcześniej SMARTBOARD nie ma jednakowych funkcji w kazdej naczepie - są indywidualnie konfigurowane. Hamulec do rozkładarki w nim ma np kazdy Carnehl

Post Wysłano: 10 paź 2025, 10:27

Użytkownik

Użytkownik

Może wypowiedzieć się ktoś więcej? Serio możliwe żeby nie było żadnego cięgna od regulacji wysokości? Trochę chyba nierealne?

Post Wysłano: 10 paź 2025, 10:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

W sklepie Play jest aplikacja Scania coś tam, darmowa, po polsku. Jeśli wpiszesz tam vin swojego truchła to będziesz miał instrukcję obsługi dokładnie tego auta którym jeździsz. W jednej kupionej z serwisu Scania Kraków, jest papierowa książka, to jest instrukcja. Od nowości nie dotknięta ludzką ręką. Żaden nie zajrzał do instrukcji, 99% nawet nie wie że jest aplikacja.

Ty co jakiś czas musisz zawsze to samo :roll: Sam nie jeździsz bo jak ego weszło to już miejsca dla Ciebie nie było ?? Zawsze to samo z Tobą. Na siłę próbujesz wmówić swoje ( a TWA czyta i ust nie może zamknąć z wrażenia :lol: ) a innych wypowiedzi nie czytasz lub Twój umysł sam wycina co nie pasuje do najlepszego i jedynego światopoglądu - Twojego ....
- język Polski jest dostępny
- zużycie hamulców jest dostępne
- menu intuicyjne i nawet obrazki są :lol:
- Schmitz nie jest niczym nadzwyczajnym i teraz Twoim tokiem : po co płacić 20tyś więcej jak mega też to przewiezie ...

:roll:

Post Wysłano: 10 paź 2025, 10:48
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Może wypowiedzieć się ktoś więcej? Serio możliwe żeby nie było żadnego cięgna od regulacji wysokości? Trochę chyba nierealne?
Cięgno jest tylko nie musi być drutem z możliwością regulacji a np plastikową "tyczką" - nie musisz regulować ręcznie bo "zawór poziomowania" może być elektrycznym potencjometrem i wysokość regulujesz komputerem. Co nie znaczy,że nie ma i potencjometru i "druta" w specyfikacjach.

Post Wysłano: 10 paź 2025, 18:17

Użytkownik

Użytkownik

No mówiłem że system musi miec informacje o bieżącej wysokości. Ale nie, u Furiata to bangla pewnie po WiFi.
Cytuj:
Sam nie jeździsz bo jak ego weszło to już miejsca dla Ciebie nie było ??
Co?
:D

Kania to ch uuu j!!! 8)

Ostatnio zmieniony 10 paź 2025, 18:20 przez Kierownik, łącznie zmieniany 1 raz.

Strona 3567 z 3608 [ Posty: 72155 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13565 3566 3567 3568 35693608 Następna