Strona 3566 z 3608 [ Posty: 72154 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13564 3565 3566 3567 35683608 Następna
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 23 wrz 2025, 19:27
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Volvo FH500 XL

Cytuj:
@Damian te 10tys to za jaką robotę? bo czytając was to za "typową" robotę (wyjazd poniedziałek rano powrót piątek popołudnie późne lub wieczór, oczywiście że czasami zdarzy się niedziela wieczór lub sobota rano bo to nieuniknione) z jednej strony przepłacam a z drugiej płacę za mało :roll: :D
Np. w mojej byłej firmie PTC, robota PL-EU-PL. Bardzo rzadko praca z pasami, boki otwierasz raz na 3 tygodnie. Płaci 10 tys. Zero stresu, pośpiechu. Export i od razu import do kraju i wolne.

Nie wiem jak ta twoja robota wygląda, jak jeździsz po spedycjach i szukasz roboty po transach i jeszcze jakieś zbieraninki po kilka miejsc, to chyba nawet za 12 bym ci tego nie robił.

W mojej obecnej firmie znam robotę i myślę, że wypłata jest adekwatna do wykonanej pracy. Mamy nieraz kabotaż, przerzut zawsze jakiś musi być na AT czy IT, ale zbytnio mi to nie wadzi. Mamy bardzo ogarniętego spedytora i to ułatwia dużo pracę.

Post Wysłano: 28 wrz 2025, 10:49
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Obrazek
Panowie, ciekawi mnie pewna sprawa. Na osiach od naczepy, mam takie znaki nad logiem SAF. Wyczytałem na jakiś stronach, że to osie z telemetrią do monitoringu temperatury piast, itp. Ktoś może wie, jak to sprawdzić, jak z tym się połączyć? Nigdzie na ten temat nie mogę nic znaleźć...

Post Wysłano: 28 wrz 2025, 11:38
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Prezesa pytaj. Jak kupił „pakiet” to będzie.

Post Wysłano: 28 wrz 2025, 11:38
Awatar użytkownika

Moderator

Moderator

Awatar użytkownika

Samochód: w ETS'ie

Chyba coś słabo szukałeś

Obrazek

Post Wysłano: 28 wrz 2025, 12:41
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Ferrari

Obrazek
Może nie jest to rekordowy sprzęt, ale zawsze.
5t, 10% drogi lokalne, 20% góry, średnia prędkość 83km/h.

Post Wysłano: 28 wrz 2025, 22:10

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Tutaj to wystarczy kiedyś w jedno miejsce ściągnąć Kornela, Miha i Kierasa. Panowie traktorzyści i tak by powiedzieli że to nie możliwe. Ba! Byli by zdania że pustym autem też się nie da tyle zrobić ! Ałto ma polić 30 i chu*, a na wannie o cię Florek to z czterdzieści minimum!
No niby można, ale po co jak wiadomo że ja zrobię najniżej :D.
Michu to milioner, który już trochę zapomniał jak się jeździ trokami, i w sumie to jest tak nabity forsą że nie musi nic udowadniać.
Kornel to as nad asy, koleś który oszukał system. W kwestii spalania laurkami to tapetuje sobie sracz.

No i na końcu ja. Prywaciorz, perfekcjonista, który zrobił blisko 2mln km po okolicznych wiochach. Opanowałem trajektorię każdego zakrętu, każdej koleiny i dziury w drodze pod kątem maksymalizacji średniej prędkości i minimalizacji spalanka.

W sumie jeśli by doszło do tego typu spotkania, to ja potrzebuje tylko przejechać sie testową trasą ze dwa razy. No i oczywiste jest ze wygram. Ewentualnie będę jakieś setne litra za Kornelem, jeśli nie trafię dobrze w światła:).

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 04 paź 2025, 8:47
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:
Obrazek
Panowie, ciekawi mnie pewna sprawa. Na osiach od naczepy, mam takie znaki nad logiem SAF. ...
Ściągnij sobie apke SH connect, przez apke załóż konto na portalu I.Q ..., włącz NFC w telefonie, zbliż telefon do denka ze zdjęcia. Pokażą się informacje na temat osi, ale szczegółów takich jak temperatura, przebieg nie zobaczysz.

Post Wysłano: 04 paź 2025, 20:29
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Dzięki wielkie, jutro przetestuje. :D Szkoda, że nie można odczytać np. stanu klocków, byłaby to bardzo przydatna rzecz...

Post Wysłano: 04 paź 2025, 21:31

Użytkownik

Użytkownik

Wygląda jak jedno z tych udogodnień, gdzie w katalogu można napisać, że zastosowano "inteligentne rozwiązania", a w sumie nic ciekawego nie da się odczytać :D

Post Wysłano: 05 paź 2025, 0:00

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Cytuj:
Dzięki wielkie, jutro przetestuje. :D Szkoda, że nie można odczytać np. stanu klocków, byłaby to bardzo przydatna rzecz...
Ej, to niemożebne jest.
Klocki masz wymieniać na pałę, zapobiegawczo w stanie kiedy jest ich 70%, lub w pakiecie z tarczą, zaciskiem i piastą i łożyskiem jeśli dobre chamisko jeździło.

A kto to słyszał żeby nie inwazyjnie, bez kanału można skontrolować stan okładzin? Może jakieś czujniki czy coś? A na chuj to komu?

A czyżby w ciągnikach był taki system od 20 lat?
No nie. Lepiej żeby rzeźnicy kończyli hamulce w 6 mcy, a Ty żebyś zapłacił za pakiet: tarcza, klocki, zacisk, piasta, łożysko. Tak będzie lepiej.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 05 paź 2025, 0:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Właśnie mnie to dziwi, że żaden producent naczep, nie oferuje nic takiego. Już pal licho, aby dokładnie patrzeć procenty zużycia klocków, ale chociażby np. gdy okładzina jest gdziekolwiek poniżej 10% zapalała się kontrolka ABS naczepy. Wtedy człowiek by wiedział, aby zajrzeć do tych kół. Fakt, są jeszcze bolce sprawdzające (swoją drogą jutro spojrzę, czy te osie też je mają), ale one słyszałem też potrafią się przyciąć i okłamać.

Kieras, a najlepsze to, że nie wszystkie nawet auta mają taką super opcje. Np. DAF nawet serwis kompem nie sprawdzi stanu okładzin. :roll: W Scani wiadomo, idzie sprawdzić w menu komputera pokładowego, Volvo sprawdzi serwis, DAF nie da rady - jedynie odkręcać koła, reszta aut nie wypowiadam się, bo nie wiem.

Post Wysłano: 05 paź 2025, 10:05
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 997
Samochód: 1948

Boze… jak baby… JAK BLACHA WYPADNIE TO SIĘ KLOCKI ZMIENIA!
jak tarcza „poruchana” to się nowy klocek dotrze.

Post Wysłano: 05 paź 2025, 12:53
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Volvo

Cytuj:
Właśnie mnie to dziwi, że żaden producent naczep, nie oferuje nic takiego. Już pal licho, aby dokładnie patrzeć procenty zużycia klocków, ale chociażby np. gdy okładzina jest gdziekolwiek poniżej 10% zapalała się kontrolka ABS naczepy....
Są takie systemy już od kilkunastu lat (spotykałem nawet w Schmitz z 2010 roku) dostępne w opcji za dopłatą.
Np. taki SMARTBOARD WABCO jest bardzo obszernie rozbudowany, można w nim sprawdzić takie dane jak:
ilość okładzin, ciśnienie w oponach / poduszkach, ustawianie kilku poziomów jazdy, różne opcje podnoszenia osi, pochylenie naczepy, licznik km stały / dzienny / serwisowy, kody błędów a nawet napięcia na różnych czujnikach i wiele innych opcji których już nie pamiętam

Post Wysłano: 05 paź 2025, 13:09
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Toyota Corolla

Damian, w Volvo też idzie sprawdzić klocki z poziomu komputera pokładowego, a dokładniej komputer pokazuje przy jakim przewidywalnym przebiegu powinna nastąpić wymiana klocków, tak samo jest w Renault. Plus zauważyłem w Volvo że krótko przed zapaleniem kontrolki informującej o konieczności wymiany klocków zapala się komunikat żeby sprawdzić system hamulcowy, choć to zapala się również wtedy gdy zabrudzą się czujniki położenia klocków co przy robocie z patelnią zdarza się dość często. W MANie, tak jak i w Scanii pokazuje procentowe zużycie klocków.

Post Wysłano: 05 paź 2025, 18:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Cytuj:

Są takie systemy już od kilkunastu lat (spotykałem nawet w Schmitz z 2010 roku) dostępne w opcji za dopłatą.
Np. taki SMARTBOARD WABCO jest bardzo obszernie rozbudowany, można w nim sprawdzić takie dane jak:
ilość okładzin, ciśnienie w oponach / poduszkach, ustawianie kilku poziomów jazdy, różne opcje podnoszenia osi, pochylenie naczepy, licznik km stały / dzienny / serwisowy, kody błędów a nawet napięcia na różnych czujnikach i wiele innych opcji których już nie pamiętam
Ale w firanie miałeś takie cudo? Powiem szczerze, że słyszałem o takich bajerach, ale w chłodniach, gdzie sprawdzało się to w menu agregatu. W firanie nigdy w życiu na oczy nie widziałem takiego systemu. :wink:
Cytuj:
Damian, w Volvo też idzie sprawdzić klocki z poziomu komputera pokładowego, a dokładniej komputer pokazuje przy jakim przewidywalnym przebiegu powinna nastąpić wymiana klocków, tak samo jest w Renault.
Masz rację, przypomniałeś mi o tym. Ale serwis wiem na 100% miał opcje jak w Scani, sprawdzić dokładny procentowy stan okładzin.
Cytuj:
Boze… jak baby… JAK BLACHA WYPADNIE TO SIĘ KLOCKI ZMIENIA!
jak tarcza „poruchana” to się nowy klocek dotrze.
Austryjaki lubią to. :D

Post Wysłano: 05 paź 2025, 22:59
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Samochód: Scania

Cytuj:
Ale w firanie miałeś takie cudo? Powiem szczerze, że słyszałem o takich bajerach, ale w chłodniach, gdzie sprawdzało się to w menu agregatu. W firanie nigdy w życiu na oczy nie widziałem takiego systemu. :wink:
Oczywiście. Zabudowa nie ma znaczenia. Miałem Smartboarda w firance Krone z 2015 roku.

Obrazek

Montowane na ogół przy zaworze poziomujacym.

Post Wysłano: 06 paź 2025, 0:18
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 0
Samochód: Volvo

Cytuj:
Cytuj:

Spotykałem ten system właśnie podczas poszukiwań naczep firanek (podejrzewam że zabudowa nie ma znaczenia), ale w użytku nie miałem z takim system. Jakieś 6 lat temu, podczas zamawiania nowego Schmitz-a chcieli coś w granicach 1000E za ten system. W Schmitz montowali ten komputerek przy zaworze regulacji zawieszenia.

Post Wysłano: 06 paź 2025, 7:58
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

Ee no to, to tak, takie coś super sprawa. :D To o tym nie słyszałem nigdy, ani nie widziałem. W sumie to cena wyjaśnia wszystko, weź tu teraz dopłać dobre 4 tysiące polskich złotych do czegoś, czego większość nigdy w życiu nie użyje lub w gorszym wypadku, gdzieś urwie ten komputerek. :mrgreen:

Post Wysłano: 06 paź 2025, 21:52

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: 22' 660S midlift

Cytuj:
Cytuj:
Właśnie mnie to dziwi, że żaden producent naczep, nie oferuje nic takiego. Już pal licho, aby dokładnie patrzeć procenty zużycia klocków, ale chociażby np. gdy okładzina jest gdziekolwiek poniżej 10% zapalała się kontrolka ABS naczepy....

Korzystam z WABCO Smart Board w naczepach, uważam to za mega dobre rozwiązanie. Korzystamy nie tylko z wskaźnika zużycia klocków. Mamy również możliwość sprawdzenia nacisków na oś i na jej podstawie o przeprowadzenie ponownej kontroli wagi i nacisków osiowych w UK. Kto jeździł na UK to wie jak trudnym tematem są nawet minimalne przekroczenia limitów per oś. System tez dopuszcza pre trip dla systemu ABS, jest zero-jedynkowa lampka błędów w układzie. Dodatkowo jest rejestrowany przebieg. Ponadto jest też możliwość wymuszenia dźwigania 2 osi, tak jak mam w kilku naczepach, a czasem haldex zwariuje i nie unosi 2 na raz tylko pojedynczo.

Handlowiec w 2021 roku nam wrzucił taki Smart Board na testy w jednej naczepie. Ja polecam.

System kosztuje w chłodni 135 € netto + 300/400 € za czujniki klocków hamulcowych.

Post Wysłano: 07 paź 2025, 8:25
Awatar użytkownika

Użytkownik

Użytkownik

Awatar użytkownika

GG: 1
Samochód: brak

Cytuj:
Właśnie mnie to dziwi, że żaden producent naczep, nie oferuje nic takiego.
Schmitz oferuje pod nazwą "TrailerConnect"

Strona 3566 z 3608 [ Posty: 72154 ] Przejdź na stronę Poprzednia 13564 3565 3566 3567 35683608 Następna