Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]
Autor
Wiadomość
Post Wysłano: 05 cze 2025, 18:41

Użytkownik

Użytkownik

Witam za rok maksymalnie dwa chciałbym podejść do kursu na Kat C/C+E.
Niestety posiadam wadę wzroku -7 dioptrii(Niestety genetyka).Aktualnie stosuje mało znaną w Polsce metodę ortokorekcji wzroku jaką sąsoczewki twarde na noc(działają w ten sposób że zakładam je na noc rano je ściągam i w ciągu dnia widzę idealnie bez okularów i soczewek.Te soczewki również blokują przyrost wady.W ciągu dnia ostrość wzroku nieznacznie się zmniejsza i wieczorem widzę trochę gorzej). Niestety jest możliwość że do 21 roku życia wada wzroku może zwiększyć się do -8 maksymalnie do -9 dioptrii.W wieku 21 lat chciałbym właśnie przejść na okulary.Dodam jeszcze że przy badaniach wzroku które mam co 6 miesięcy bez problemu odczytuje ostatnią linijkę na tablicy.Obawiam się tego że moja wada wzroku może byc za duża i lekarz może mi wydać niezdolność do podejścia do Kąt C+E.Obawiam się również że później jak będę miał badania okresowe i np będzie miał tą wadę -8/-9 to może być problem nawet jak po konkrecji będę w stanie odczytać ostatnią linijkę na tablicy.Dodam również że badania na Kat B zaliczone bez najmniejszego problemu.niestety również mam astygmatyzm który również jest korygowany przez te soczewki.

Dziękuję wszystkim z góry za odpowiedzi i rady.

Post Wysłano: 06 cze 2025, 0:28

Użytkownik

Użytkownik

Samochód: Volvo FH

Teraz jeżdżą gamonie ze wzrokiem jak orzeł, tylko skierowanym zamiast na drogę to na film na laptopie, lub na współuczestników ruchu podziwiających ich brudną skarpetę eksponowaną na wysokości lewego lustra.

Jeśli lekarz legalnie Cię dopuści, to znaczy że się nadajesz.
Jeśli wada się pogłębi, to zrobisz sobie laserową korekcję czy coś. Teraz jest taka technologia, że da się takie rzeczy robić.

Kania to ch uuu j!!! 8)

Post Wysłano: 11 cze 2025, 0:02

Użytkownik

Użytkownik

Według przepisów, rzeczywiście dopuszczalna maksymalna wada wzroku to -8/+8 dioptrii przy korekcji soczewkami.W teorii nie powinieneś wtedy przejść badań,ale lekarz nie musi kurczowo trzymać się przepisów-często dopuszcza się do zawodu kierowcy osoby z zezem co jest wprost niedopuszczalne przez przepisy,czy z cukrzycą.

Bardzo dobrą prognozą jest to,że masz pełną ostrość po korekcji.Zapobiegawczo na twoim miejscu zrobiłbym JAK NAJSZYBCIEJ laserową korekcję wzroku.Przy wyższej wadzie możesz się już nie kwalifikować do korekcji.

U mnie wada pogarszała się do 27 roku życia.

Przy okresowych badaniach,wadzie -9 dioptrii,i dobrej ostrości po korekcji raczej cię puszczą.Przy wstępnych może być problem.

Strona 1 z 1 [ Posty: 3 ]