Mam problem ze skrzynią biegów w moim służbowym Iveco, a już 3 warsztaty wymiękły... Ostatnio podczas manewrowania wyskakuje sporadycznie błąd "skrzynia biegów ostrzeżenie 7c" na wyświetlaczu - auto trzeba zgasić i odpalić - błąd znika można jechać dalej ale potrafi za chwile wrócić. Pod komputerem jest tylko ten błąd. Ostatnio miałem zrobione sprzęgło (tarcza, docisk, łożysko oporowe, regeneracja widełek), wymienioną kasetę wybiorczą na inna (moja jednak miała dość) jest plan zmienić siłownik na inny. Czy to ma związek z siłownikiem sprzęgła, pomimo iż nie wykazuje śladów zużycia od strony pneumatycznej?? Biegi wchodzą czasami "twardo" aż słychać to w kabinie.
Zna ktoś może jakiś dobry warsztat co ogarnia skrzynie AStronic?? Może miał ktoś podobny problem??
_________________ Jeżdżę Iveco. Może i choinka na desce ale w górach sobie radzi skubane
Samochód: MAN TGA 26.480 5 STAR BOOGIE
Na skrzyni biegów masz dwie wtyczki, czasami potrafi coś dobrze nie stykać w któreś wtyczce i zaczynają się cuda z sprzęgłem czy biegami
Na początku popraw styki na tych pinach w wtyczkach
Sprawdź całą wiązkę skrzyni, łącznie z wtyczkami o których mówi MAN
Teraz najważniejsze, jak wchodzą kostki w skrzynie, odkręć pokrywę tam jest cały zespół elektroniczny, wyczyść tam wszystko, z biegiem lat mogło się tam nazbierać syfu, wielu stralisom to już pomogło
Proponowałbym po tych zabiegach ściągnąć mu klemy na weekend
_________________ "Ty to dziwny jesteś, nie pijesz, nie palisz, na spacery chodzisz.... Smutny człowiek z Ciebie jest...."
Użytkownicy przeglądający to forum: Ahrefs [Bot] i 1 gość